TELTLEIR PÅ LIER: Ved Lier ventemottak i Buskerud ble disse brakketeltene flere ganger brukt som midlertidig ordning. Dette bildet er fra 2009. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Erna Solberg vil ikke utelukke utendørs teltleir for asylsøkere

Drifterne av nye mottak trenger hoteller, pensjonater og campingplasser

Statsminister Erna Solberg sier man først vil lete etter bygninger med «enklere standard» for å huse flyktningene. Men hun vil ikke utelukke teltleirer - heller ikke utendørs.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gigantmottaket på Råde, der opp til tusen flyktninger skal få plass i et tomt Smart Club-lokale, er bygd opp som en teltleir innendørs. Statsminister Erna Solberg nevnte muligheten for flere teltleirer i Dagens Næringsliv, men sier til VG at hun viste til at teltleirer nå vurderes i Sverige.

I STORTINGET: Statsminister Erna Solberg sammen med statssekretær Sigbjørn Aanes etter at hun har redegjort om migrasjon/flyktningesituasjon rundt Middelhavet og i Europa i Stortinget tirsdag. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Vi hadde teltleirer før, men det er ikke sikkert vi lander på teltleirer nå. Vi må innstille oss på enklere standarder, som bygg med enklere standard, og bruk av feltsenger og lignende. Det nye mottaket på Råde er jo egentlig en teltleir, men den er innendørs, sier Solberg.

– Utelukker du telt utendørs?

– Vi har hatt telt ute før. Vi hadde teltleir på Lierskogen for asylsøkere i fire år tidligere, så det ville ikke vært noe nytt dersom vi tar det i bruk nå. Men vi leter først etter bygningsmasse med enklere standard. Men det er klart: Vi kan ikke legge alle inn på SAS Radisson.

Les også: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

Teltleir godkjent av UDI

Solberg uttalte seg i etterkant av redegjørelsen på tirsdag der hun kom med et anslag på at tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene.

Teltleiren Solberg viser til ble drevet av selskapet Link, på oppdrag av Utlendingsdirektoratet (UDI). Denne var omstridt da den ble åpnet i 2008, men UDI mente driften var forsvarlig. Lier statlige mottak fungerte i flere år som transittmottak, men er nå nedlagt.

Bakgrunn: Frp i 2008: – Alle nye asylsøkere skal bo i telt

Ikke umiddelbare planer om telt

Hverken Link eller Hero, som er den største driftsoperatøren av asylmottak i Norge, har foreløpig planer om å opprette teltleirer til nye asylmottak eller som utvidelse av eksisterende mottak.

BRAKKETELT: Store, uisolerte telt ble brukt til å huse asylsøkere på Lier statlige mottak for noen år siden. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

– Det er riktig at vi driftet telt på Lier statlige mottak på oppdrag fra UDI. Teltene ble innredet med egne beboer-rom. De var ikke isolerte, men ble oppvarmet og stort sett brukt i sommerhalvåret. Nye teltleirer i den situasjonen vi er nå, er ikke noe vi spiller inn til myndighetene. Vi går inn i en kjøligere årstid, og vi leter nå etter andre fasiliteter for å finne nye mottak, sier daglig leder Hallstein Saunes i driftsoperatøren Link til VG.

Understreker alvoret

Heller ikke Hero tenker foreløpig å benytte telt på sine mottak:

– At statsministeren ikke utelukker teltleirer, oppfatter jeg som en måte å understreke alvoret i situasjonen på. Men vi vektlegger å mobilisere andre typer mottaksplasser. Det er veldig lite ønskelig med telt for å huse flyktningene i den midlertidige fasen før de blir bosatt i kommunene, sier Brekke til VG.

Han sier det er mye mer aktuelt med ordinære og midlertidige mottaksplasser. Men også dette krever velvilje fra kommuner og andre aktører.

– Vi bruker telt ved det nye mottakssenteret i Råde i Østfold. Men der er det bare snakk om et par netters overnatting før flyktningene reiser videre og kommer ut til mottaksplasser, ifølge Brekke.

Trenger hoteller, pensjonater, campinghytter og aldershjem

Hero-sjefen er på jakt etter andre typer bygninger som kan huse flyktninger.

– Hvilke alternativer er dere på jakt etter?

– Nå søker vi etter hoteller, pensjonater, campingplasser og den typen steder som kan komme fort i gang med å huse mennesker, svarer Brekke.

Hallstein Saunes i Link er i samme ærend:

– Vi er interessert i bygg- og anlegg som kan stilles til disposisjon innen rimelig kort tid. Dette gjelder både mindre sentrumsnære anlegg som kan passe til enslige mindreårige. Og det gjelder større anlegg som kan huse ca. 150 flyktninger, svarer Saunes. Han nevner hoteller, pensjonater, hybelbygg og tidligere eldreinstitusjoner som eksempler på aktuelle bygg.

Allerede torsdag denne uken åpner Link et nytt mottak i Hol i Hallingdal. Noe senere åpner et anlegg på Dokka i Oppland og i Songdalen ved Kristiansand. Alle disse tre er tidligere asylmottak som nå blir tatt i bruk igjen.

Trenger nytt ankomstsenter

I Kirkenes - på Norges grense mot Russland, er UDI i prekært behov for et større ankomstsenter for å håndtere flyktningestrømmen som kommer fra Syria via Russland.

UDI inngikk nylig en leieavtale med eier av det tidligere Smart Club-bygget i Råde i Østfold, for å etablere et ankomstsenter for inntil ett tusen asylsøkere.

– Det er snakk om et tilsvarende ankomstsenter i Kirkenes. Det er ikke nødvendigvis snakk om akkurat tusen plasser og samme størrelse, men samme prinsipp. PU og UDI jobber sammen, sier John Olav Kroken, presserådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Vi ønsker og trenger et slikt senter der oppe på grunn av det høye antallet asylsøkere som kommer over grensen, legger Kroken til.

IFinnmark skriver at Høybuktmoen leir i Kirkenes kan bli ankomstsenter for flere hundre asylsøkere. Det kommunale transittmottaket i Fjellhallen, som har 150 plasser, er ikke nok.

– Vi trenger noe som er større enn Fjellhallen. Men det er ikke noe sted folk skal være lenge, folk skal raskt videre. Sivilforsvaret har tatt på seg å være prosjektledelse for å etablere et slikt ankomstsenter, sier Forfang til IFinnmark.

Vestleiren på Høybuktmoen, hvor Heimevernets distrikt 18 holdt til, skal være stilt til UDIs disposisjon.

Men UDI har foreløpig ikke har noe konkret bygg i sikte når det gjelder ankomsenter.

– UDI er i kontinuerlige samtaler når det gjelder bygningsmasse, sier Kroken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder