VÅPEN PÅ HOFTA: Debatten om bevæpning av politiet har gått høyt i flere måneder. Dette bildet er fra en politiaksjon på Blindern i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Dagbladet: Politiets bevæpning avsluttes på fredag

Denne uken blir det trolig slutt på at norske politibetjenter må gå med våpen, opplyser kilder i Politidirektoratet (POD) til Dagbladet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge avisen vil det bli stans i den generelle bevæpningen på samme dag som man etter planen skulle innføre en ny ordning der politiet skulle gå med våpen som ikke er ladd. Det har vært kraftig motstand fra politiets egne tjenestemenn mot den varslede ordningen.

Det er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som gjør at det nå går mot en oppheving av politibevæpningen. Politidirektoratet opplyste torsdag at bevæpningen skal vurderes på nytt fordi PST vurderer trusselen fra ekstremister som lavere.

Les også: Strid om midlertidig bevæpning av politiet

For ett år siden var situasjonen en annen, og PST beskrev da en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Det gjorde at politiet i november i fjor fikk tillatelse til å bære våpen i fire uker. Siden er den midlertidige bevæpningen blitt forlenget en rekke ganger.

En rekke vådeskudd

Etter at VG kunne fortelle om politiets praksis med å bære skarpladde våpen, har det i sommer i tur og orden kommet frem nye og hittil ukjente historier om vådeskudd ved norske politistasjoner.

23 av de 37 innrapporterte vådeskuddene som var innrapportert i perioden 2011–2015 skjedde i forbindelse med tømming eller nedspenning av våpen. Det gikk frem av justisminister Anders Anundsen skriftlige redegjørelse for Stortinget fra 25. august i år.

Les også: SV advarer mot snikinnføring av permanent våpentillatelse

Fremskutt posisjon

Ifølge Dagbladet vil politiet fortsatt ha lett tilgang til skytevåpen etter at bevæpningen er opphevet, men våpnene skal, som før den midlertidige bevæpningen, oppbevares i såkalt framskutt posisjon. Det vil si i plomberte oppbevaringsbokser i bilene. Skal tjenestemenn være bevæpnet, må de få tillatelse fra en politisjef som har fullmakt til å gi en slik ordre.

Forsvarstopp Robert Mood: Reagerer på politiets bevæpning

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder