Har hevet farenivået ved Mannen

Fjellet Mannen har begynt å røre på seg igjen. Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet farenivået for skred fra gult til oransje.

  • Line Orfjell

Artikkelen er over fire år gammel

– Hastigheten i dette fjellpartiet har nå økt til et nivå som gjør at vi setter opp farenivået. Fjellet beveger seg litt mer enn én millimeter i timen, noe som tilsvarer rundt 3,5 centimeter i døgnet. Det er det meste vi har målt siden i fjor høst, sier geolog Einar Anda til VG.
Det var NRK som først skrev at NVE vurderte å heve farenivået til Mannen fra gult til oransje, som er trinn tre av fire på skalaen. Anda bekrefter overfor VG at nivået nå er oppjustert.
Les også: «Farenivå gult» for Mannen

Følger med hele tiden

– På det oransje nivået er det større sannsynlighet for et eventuelt skred, sier han – men understreker at situasjonen ved fjellpartiet trolig vil stabilisere seg ganske snart.
Bevegelsene til Mannen – eller rettere sagt området Veslemannen, som utgjør om lag én prosent av det store fjellpartiet – skyldes nemlig de store nedbørsmengdene som har skylt over Rauma søndag og natt til mandag.

– Det har kommet rundt 20 millimeter nedbør, men nå er det meldt oppholdsvær både i dag og de neste dagene – så vi forventer at det roer seg igjen. Bevegelsene er opptil et halvt døgn forsinket i forhold til nedbøren. Vannet trenger sakte ned i fjellet, og bevegelsene vil komme litt på etterskudd, forklarer geolog Anda.
– Men vi følger med hele tiden, fra minutt til minutt!
Husker du? Her er den egentlige Mannen

Ingen evakueringsplaner

Foreløpig er det ikke snakk om å evakuere noen av innbyggerne som bor i nærheten av Mannen, opplyser geologen.
– Det er uansett kommunen og politiet som håndterer dette, sier han.
I slutten av juni besluttet NVE å heve farenivået til gult, etter at de hadde registrert bevegelser i nettopp Veslemannen. Det er snart et år siden geologene varslet at et stort steinskred bare var noen få timer unna, og flere gårdsbruk og fritidsboliger ble evakuert. Dessuten innførte politiet ferdselsforbud i de områdene som kunne bli truffet av et eventuelt skred – som altså ikke kom. Senere kunne de evakuerte flytte hjem igjen.
Les mer: Ti spørsmål og svar om fjellet MannenLes også

Mer om

  1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

  1. Fremdeles rødt farenivå ved Mannen: Hører buldring fra fjellet

  2. NVE om Veslemannen: Værprognosene tilsier rødt farenivå ut uken

  3. Mindre bevegelser i Veslemannen - opprettholder likevel rødt farenivå

  4. Økt farenivå for Mannen: Slik er situasjonen nå

  5. Gunn (54) bor under Veslemannen: – Kan ikke holde på slik i ti år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder