Jens Stoltenerb (Ap) og Erna Solberg (H) går begge litt frem i dagens VG-måling. Foto: Frode Hansen

Jens og Erna styrker seg - motgang for De Grønne

De to store drar i fra på dagens VG-måling

Høyre og Ap går begge frem, mens Miljøpartiet De Grønne for første gang i valgkampen opplever motgang.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er hovedtrekkene i dagens partibarometer som Infact har utarbeidet for VG.

LIVE! Daglige målinger kl. 12.00 på VG Nett!

Tidligere denne uken ble det svært jevnt mellom Ap og Høyre, da Høyre falt samtidig som Ap gjorde et byks fremover. Men gårsdagens måling viste at denne trenden ikke festet seg ute blant velgerne.

Dagens måling bekrefter at Høyre fortsatt er største parti, og Erna Solberg & co. kryper igjen over 30- prosentstreken. Det er godt nytt for Solberg, som har hatt en tøff uke:

Flere målinger har vist nedgang, senest i Aftenposten i dag. Partiet har blitt hardt angrepet både for sin skole- og helsepolitikk, og det er tilløp til kaos og bråk på borgerlig side.

I tillegg gikk Solbergs ektemann Sindre Finnes hardt ut mot NRK-programleder Ingunn Solheim, som han mente var partisk da hun intervjuet ektefellen i en skolediskusjon.

Dagene fremover vil vise om Høyre klarer å klore seg fast over 30 prosent. Som VG skrev i går, har alle Infacts partibarometre siden januar 2012 gitt Høyre en oppslutning på 30 prosent eller mer.

Høyres to beste valg i moderne tid er for øvrig valgene i 1981 (31,7 prosent) og 1985 (30,4 prosent), men i begge disse valgene var likevel Ap største parti.

Dagens barometer viser at nettopp Ap kryper oppover: Med ett prosentpoengs oppgang, får Jens Stoltenbergs parti 29,1 prosent av stemmene.

- Mens vi den siste tiden har sett en svak, men ganske konstant avskalling fra de to store partiene til de små, synes nå mesteparten av den bevegelsen å ha gått tilbake, til tross for at også i dette barometeret er alle bevegelser marginale. Ap kryper innpå H igjen, og nærmer seg med økning på ett mandat fra forrige måling, sier fagsjef Knut Weberg i Infact til VG.

Frp sliter med å fenge flere enn kjernetroppene, og holder seg på en oppslutning mellom 13 og 14 prosent. Halvparten av denne målingen er tatt opp etter at Frps kontroversielle innvandringsutspill fikk medieomtale onsdag og torsdag.

For Miljøpartiet De Grønne (MDG) er dette første måling som viser motgang i valgkampen: Alle målinger siden før sommeren har vist en jevn fremgang for partiet som har tidligere WWF-sjef Rasmus Hansson som frontfigur og toppkandidat i Oslo.

Hansson er fortsatt inne på Stortinget i denne målingen, men MDG faller nå under sperregrensen. Det skjer etter at flere medier har satt søkelyset både på partiets politikk og kandidater.

- De Grønne har den største tilbakegangen med 1 prosentpoeng. Det plasserer dem under sperregrensen, og 5 av de 7 tidligere rapporterte mandatene er borte. Det var vel ikke helt uventet med en liten korreksjon, etter store bevegelser oppover på de siste målingene, sier Weberg.

De andre småpartiene holder seg over sperregrensen. Best av de små gjør KrF det, mens SV nå bare er noen små tideler fra den magiske fireprosentstreken.

Det er ellers verdt å merke seg at Aps lojalitet - det vil si antallet egne velgere fra forrige valg som holder fast ved partiet - er økende: I gårsdagens måling svarte 75 prosent av Ap-velgerne fra 2011 at de vil stemme Ap i år igjen. I dagens måling er denne lojaliteten økt til 78 prosent.

MDGs fall under sperregrensen, betyr at det blir flere utjevningsmandater til de andre småpartiene. KrF forsyner seg godt av disse, og deres fremgang gjør at mandatberegningen heller enda litt mer over på blå side enn den gjorde i går:

Nå er det 98 mandater på blå side, mot 68 for de tre rødgrønne partiene. Rødts ene mandat og MDGs to mandater regnes ikke med i blokkfordelingen.

I målingen er 2000 nordmenn spurt om hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. Den er gjennomført onsdag og torsdag denne uken.

Fredagens måling fører til følgende mandatberegning:

Ap: 51
Frp: 24
Høyre: 54
KrF: 11
Venstre: 9
SV: 8
Sp: 9
Rødt: 1
MDG: 2

Les også

 1. Tre av ti støtter Erna-mannens NRK-oppgjør

  Likevel mener én av tre at Erna Solbergs posisjon svekkes av ektemannens frontalangrep mot statskanalens valgdekning.
 2. Frp vil avvikle all trosstøtte

  Fremskrittspartiet foreslår i sin rapport om en ny asyl- og integreringspolitikk å avvikle tilskuddsordningen til…
 3. Full Ap-støtte til privatsykehus

  Her er et privatsykehus som får full støtte fra Ap: Landsforeningen for hjerte og lungesyke vil bygge et av Norges…
 4. Dagens barometer: Erna slår tilbake

  Etter at Ap bykset innpå Høyre i gårsdagens måling, er utslagene i dagens VG-barometer små: Høyre er fortsatt største…
 5. Bent Høie (H) om Stoltenbergs helseløfter: «Som å ta æren for at sola står opp»

  (VG Nett) Aps nye helseløfte er et «Stoltenbergsk løfte» omtrent som å ta æren for at sola står opp, mener Høyre.
 6. Siv til Erna: - Jeg må tvinge deg

  - Det blir hverken mindre bompenger eller bedre samferdsel, hvis ikke jeg påvirker deg til det, sa Siv Jensen i retning…
 7. Tre partiledere får terningkast fem

  VGs eksperter har vurdert hvordan de syv partilederne kom fra onsdagens partilederdebatt.
 8. Frp diskuterer drastiske tiltak mot innvandring

  Velferdsstatens fremtid trues av dagens innvandring, hevdes det i en rapport Fremskrittspartiet har utarbeidet.
 9. TNS Gallup: Nok en måling med nedgang for Høyre

  Også TV 2s partibarometer viser onsdag at Høyre taper og Ap vinner. Dermed øker Stoltenberg forspranget over Solberg.
 10. Frp: - Arbeidsinnvandrere må ha folketrygdkonto

  Fremskrittspartiet vil endre på vilkårene for arbeidsinnvandring. Nå foreslår partiet at alle arbeidsinnvandrere skal…
 11. Ernas drømmelærer advarer mot Høyre

  (VG Nett) Han ble hyllet som Høyres drømmelærer. Nå danner Edvin Svela (61) felles front med SV - og advarer mot Ernas…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder