KAMP: Olje- og energiminister Ola Borte Moe sier stormen i Sp har vært en kamp om ledelse og organisasjonskultur. Foto: AUDUN BRAASTAD/NTB scanpix

Borten Moe synes Navarsete skulle sagt unnskyld før

(VG Nett) Det var helt nødvendig å ta et kraftig oppgjør med Liv Signe Navarsetes lederstil, mener Sp-nestleder Ola Borten Moe.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

For første gang forteller Sp-statsråd og nestleder Ola Borten Moe hvordan han opplevde oppgjøret med Sp-leder Liv Signe Navarsetes lederstil på partiets sentralstyremøte 16. oktober.

- Dette har ikke vært en kamp om partiets sjel eller sentrale verv, men om ledelse og organisasjonskultur. I utgangspunktet var ikke jeg en del av dette. Men så ble jeg det likevel. Det var de mest intense dagene jeg har opplevd, sier Borten Moe til VG.

- Navarsete fortjener skryt

- Er du enig i at det har vært problemer med ledelse og organisasjonskultur i Sp?

- Partilederen fortjener skryt for måten hun nå åpent og ærlig adresserer måten hun ønsker å lede partiet på.

En drøy uke etter at Navarsete avsluttet sentralstyret med å innrømme at hun faktisk hadde følt seg truet av nestlederens ambisjoner, går nå Borten Moe ut med sin fulle støtte til Senterungdommens leder Sandra Borch.

I et brev til Sps sentralstyre kom ungdomspartiet med skarp kritikk av Navarsetes lederstil.

- Måten Borch har håndtert denne saken på, står henne til ære. Det var både nødvendig og verdifullt at vi nå på skikkelig vis fikk tatt den runden i sentralstyret, sier Borten Moe.

- Viktig å støtte

Foranledningen for brevet og det påfølgende oppgjøret i Sps sentralstyremøte forrige uke, var at Navarsete på et ungdomsseminar skjelte ut ungdomspartiets leder. Årsak: Borch uttalte til Aftenposten at Borten Moe burde bli en fremtidig Sp-leder.

- Det er viktig å støtte partilederen i en slik sak. Men det er enda viktigere å gi en uforbeholden støtte og respekt til de som på legitimt vis tar opp kritikkverdige forhold og sørger for at vi får tatt en skikkelig diskusjon i fora hvor de hører hjemme, sier Borten Moe.

For hva som faktisk hadde skjedd, var ikke Navarsete umiddelbart enig i. Da VG Nett først omtalte brevet 11. oktober, kom partilederen kun med en betinget unnskyldning.

- Det var en sørgelig opplevelse fordi det ble tatt en voldsom konflikt på ting som etter mitt skjønn var unødvendig og mulig å unngå. Situasjonen med Sandra burde ha vært ryddet opp i, og hun burde ha fått en unnskyldning umiddelbart. Det tror jeg ville ha spart oss for mye bryderi senere, sier Borten Moe.

- Sandra er modig

I dagene etter gikk flere Sp-profiler ut og sa at beskyldningene var en del av en maktkamp for å sette Borten Moe inn som ny leder i Sp.

- Svært mange har tolket dette inn i et bilde som gjorde at saken ble gjort til noe den ikke var. Enkelte tilla meg en rolle som jeg ikke hadde, sier Borten Moe, og legger til følgende:

- Jeg har opplevd dette som en tøff og krevende uke. Derfor kan jeg bare forestille meg hvor intens og krevende det må ha vært for Sandra å havne i så mye krysspress. Hun er en modig dame på 24 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder