RAMMET: Kristin Mortensen fra Kristiansand og Bjørn Inge Mo fra Troms har begge vært rammet av svineinfluensa, i henholdsvis 2012 og 2009. Bildet av Mo er tatt i en annen anledning. Foto: PRIVAT/TERJE MORTENSEN/VG

- Det føltes som om hodet skulle sprenges

(VG Nett) Ofre for svineinfluensa forteller om sykdommen. Troms-ordfører fryktet at hans siste time var kommet.

Artikkelen er over syv år gammel

De siste dagene har en rekke personer blitt lagt inn med svineinfluensa over hele landet. Ahus har økt beredskapen etter at 181 pasienter er diagnosert med sykdommen så langt.

I flere store norske byer mottar hardt rammede pasienter intensivbehandling.

Fordi vi fortsatt er i tidlig i influensasesongen, vil antall pasienter øke de neste dagene.

LES HISTORIENE PÅ VG+: Fikk livet ødelagt av svineinfluensa.

FAKSIMILE: VG+


- Hele kroppen verket

På Sørlandet sykehus i Kristiansand ligger Kristin Mortensen (25) med svineinfluensa. Hun har vært innlagt siden lørdag, og en bakenforliggende infeksjon gjør at hun reagerer voldsomt på influensaen.

- Det var så vondt at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Hele kroppen verket noe ekstremt. Jeg slet med å puste. Det føltes som om hodet skulle sprenges, forteller hun.

På legevakten fikk hun surstoffbehandling for å hjelpe på oksygentilførselen. Etter halvannen time begynte det å hjelpe på pusten.

Deretter ble hun innlagt og de siste dagene har gått med til nye prøver og mye medisiner. Nå er hun på bedringens vei, men venter på svar fra de siste prøvene.

- Det som influensa, bare 50 ganger verre. Jeg har aldri følt meg så syk som denne siste uka, sier hun.

TETT PÅ NETT:Folkehelseinstituttet overvåker influensaspredningen, og svarte onsdag på spørsmål fra VGs lesere. Les svarene her .

- Må være villige til å betale prisen

Hardt rammet av svineinfluensa fryktet Bjørn Inge Mo (44), ordfører i Kåfjord og fylkesleder i Troms Arbeiderparti, at hans siste time var kommet.

Han hadde svineinfluensa i 2009, da pandemien kom til Norge første gang.

- Selv var jeg ikke i risikogruppen, men sliter fortsatt med ettervirkningene, deriblant svekket lungekapasitet. De som sier «nei, takk» til vaksinen må også være villige til å betale prisen hvis de blir alvorlig syke, sier Mo.

Rett på isolat

Etter noen dager hjemme med feber, ble Ap-ordføreren sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i november 2009. Med over 41 i feber ble han lagt rett inn på isolat.

- Det minnet veldig om typiske influensasymptomer, bare mye verre. Fra å være hanglete og småforkjøla, ble jeg plutselig helt utslått, sier Mo.

Han mener det er viktig ikke å undervurdere svineinfluensaen:

- Fordi det går bra med de aller fleste, er det desto viktigere å huske at det kan gå ordentlig galt.

Risikogrupper

Influensa er ufarlig for de fleste, men Folkehelseinstituttet anbefaler spesielt at folk i disse risikogruppene tar årets sesongvaksine, son inkluderer en komponent mot svineinfluensa:

* Personer som er 65 år eller eldre* Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.* Gravide, særlig i 2. og 3. trimester* Voksne og barn med kroniske luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet* Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon* Voksne og barn med nedsatt forsvar mot infeksjoner* Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)* Voksne og barn med kronisk nyresvikt* Voksne og barn med kronisk leversvikt* Voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade* Voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

Kilde: Folkehelseinstituttet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder