– Vårt land blir oversvømt

PENSJONERT: Ingvald Godal (80) er gammel Høyre-representant på Stortinget. Bildet er tatt for tre år siden i forbindelse med en ikke relatert sak. Foto:Krister Sørbø,VG

Tidligere Høyre-topp deltok i antiislamsk demonstrasjon

Ingvald Godal (80) satt i en årrekke på Stortinget for Høyre. Nå tar han til gatene mot muslimsk innvandring sammen med Pegida.

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er blitt så store dimensjoner at vårt land blir oversvømt. Dette pådrar samfunnet store problemer for våre etterkommere, påstår den forhenværende stortingsrepresentanten til VG noen får timer etter at rundt 200 demonstranter møtte opp for å markere motstand mot innvandring fra «muslimske land».

Kritiserer gamlepartiet

80-åringen var nemlig blant dem som møtte opp foran Rådhuset, hvor en demonstrant kalte TV 2s Kadafi Zaman for «muslimjævel». Godal sier seg enige i meningene som ble fremført fra talerstolen.

Den tidligere Høyre-toppen forteller at han ikke lengre er medlem av Høyre, eller noe annet parti.

– Høyre er altfor veike. Det er Fremskrittspartiet også etter at de kom i regjering.

Godal var statssekretær under Lars Korvalds (KrF) regjering i Miljøverndepartementet fra 1972 til 1973, men da var han medlem av Senterpartiet. Som Høyre-mann satt han i en rekke komiteer på Stortinget gjennom 80- og 90-tallet. Han var medlem av Forsvarskomiteen inntil 2001. Før det satt han som medlem av Den utvidede utenrikskomiteen.

Hevder innvandrergjenger mobber

Nå holder 80-åringen seg også utenfor organisasjonslivet, selv om han langt på vei sier seg enig med Pegida.

– Det er en gryende bevegelse i Norge som ønsker innvandringen til et naturlig nivå, sier han.

PÅ TALERSTOLEN: Max Hermansen, som er lærer på to videregående skoler i Oslo, fremførte mandag kveld et budskap om nei til innvandring fra «muslimske land» og ytret et ønske om å få delta i samfunnsdebatten.Foto: Trond Solberg, VG Foto:Trond Solberg,VG

Han peker i likhet med Pegida-initiativtager Max Hermansen på kriminalstatistikken når han argumenterer mot islam.

– Innvandringen må ikke være større enn at de kan bli integrert. Nå blir det gettoer i Oslo øst. Da flytter nordmennene vestover fordi ungdommene deres blir mobbet av innvandrergjenger. Dette beviser at innvandringen er for stor, hevder han.

Dette er ikke første gangen Godal kommer med kontroversielle uttalelser. I 2011 tok han til orde for å gjeninnføre spanskrøret for å få bukt med mobbing.

To protestmarsjer samtidig

Pegida-marsjen skjedde under en uke etter at Paris ble rammet av en mange dager lange terrorangrep, som endte med at 17 mennesker mistet livet.

Bevegelsen har sitt utspring i Tyskland og ble grunnlagt i fjor høst. Sist mandag samlet Pegida 18.000 til protest i Dresden mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Men marsjen i Dresden har vekket harme hos mange tyskere. Mandag deltok rundt 100.000 deltok i demonstrasjonene mot Pegida rundt om i Tyskland, ifølge anslag fra det tyske nyhetsbyrået DPA.

Samtidig som at demonstrantene veivet med de norske flaggene foran Rådhuset, stod hundrevis av antirasister noen steinkast unna for å markere avstand til de «antiislamske» på Youngstorget i Oslo sentrum. Der talte blant annet biskop i Oslo, Ole Kristian Kvarme, til de oppmøtte.

– Ytringsfrihet er grunnleggende i et åpent samfunn, en målestokk på om vi kan leve sammen med våre ulikheter. Det krever også at vi tåler det som provoserer. Ytringer skal ikke møtes med vold og trusler, men nye ytringer, sa han fra talerstolen til de mange hundre fremmøtte på Youngstorget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder