Motekjendis langer ut mot perfeksjonspress blant unge: Storm Pedersen: – Fortsetter vi slik går det til helvete

Motekjendis Storm Pedersen (34) raser mot det han kaller unges «sykelig jag etter perfeksjon». Han mener vi er i ferd med å bygge en fabrikkert verden hvor alle ser like ut.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Motepress og det voksende jaget etter å fremstå som perfekt har gått for langt, sier han.

Motestylisten og den tidligere «Top model»-coachen har lenge vært en av Norges mest leste mannlige bloggere. Men for tre måneder siden ble det stille.

– Gjennom høsten har jeg kjent veldig på dette jaget etter perfeksjon som vi alle streber etter. Til slutt fikk jeg nok, sier han.

VG besøker han hjemme i leiligheten på Grønland. Her er alt dekorert til den minste detalj og chihuahuaen Truls løper lekent rundt på gulvet. Kronen på verket står midt i rommet og er et marmorbord dandert med friske blomster, motebøker og trendy Byredo-lys.

– Hva er det vi holder på med?

Det var på dette bordet han pleide å sitte og blogge før han tok en uventet pause i høst. I et innlegg på bloggen sin forklarer han fraværet:

«Jeg trengte en periode til å bare nyte en kaffe i en deilig kopp, uten å dokumentere dette på et perfekt marmorbord. Hva er de vi holder på med? Jeg har mistet tilliten til mye, men det jeg har fått kjenne på den siste tiden er viktigheten av å tenke på andre enn seg selv, og det å glede seg over å ikke være perfekt.»

LES OGSÅ: «Top model»-coach raser mot Jan Thomas-terningkast

Nå har Pedersen gjort comeback på bloggfronten – og det med stil. Med ett innlegg passerte han Norges største blogger Caroline Berg Eriksen (bedre kjent som «Fotballfrue») på alle statistikker.

Innlegget med tittelen «Klestabber på trening?» er delt over 15.000 ganger på Facebook. I det korte innlegget tar Pedersen et oppgjør med det han kaller en verden som begynner å ligne noe «klinisk og fabrikkert».

– Med det mener jeg at alle streber etter å se like ut. Vi har blitt som et rullebånd på en fabrikk hvor alt sendes inn og kommer ut helt likt. En flokk-kultur hvor ingen tør å skille seg ut. Det er tragisk, sier han.

HVEM ER DU BAK FASADEN? Del dine bilder her eller legg ut et bilde på Instagram med hashtagg #bakfasaden

Saken fortsetter under bildet

OPPGITT: Storm Pedersen jobber daglig med mote. Mange mener at han har fremstilt sin verden som perfekt på bloggen. I et innlegg tar han ett oppgjør med denne typen blogging. - Nå skal jeg skrive fra hjerte, sier han til VG. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ifølge Pedersen var spørsmålet fra en ivrig journalist dråpen som fikk begeret til å renne over. Journalisten spurte stylisten hva de største klestabbene til jenter og gutter er på treningsstudioet.

– Slutt å jakte feilene til hverandre

– Jeg ble matt av spørsmålet. Jeg fikk ikke sove på kvelden fordi jeg var så jævlig forbanna. Da bestemte jeg meg for at nok er nok og jeg skrev et ærlig blogginnlegg om hvorfor vi må slutte å jakte på feilene til hverandre, sier han til VG.

Innlegget traff midt i blinken. Pedersen har fått flere hundre kommentarer og mailer etter publisering.

PERSONLIG STIL: Storm Pedersen mener at mange unge mangler personlighet. De er så opptatt av å fremstille seg selv som perfekte at de mister taket på hvem de faktisk er. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Klestabber på trening? Ingen bør bry seg om hva andre har på seg på trening så lenge de trener riktig. Skal vi til og med finne feil ved hverandre på et sted som mange ikke har et godt forhold til i utgangspunktet – et sted der ikke bare sunnhet og selvtillit stimuleres, men også kroppshat og misnøye dyrkes. Det er ikke greit.

Pedersen tror sosiale nettverkstjenester som Instagram, hvor unge brukere ukentlig legger ut såkalte «selfies» av seg selv, samt bilder av trening og perfekt dandert mat, har mye av skylden for dagens perfeksjonspress.

– I dag er alle unge født fotografer, sminkører og stylister. Alle er veldig selvopptatt. Vi bygger opp en kultur hvor alt går på å dømme andres utseendet i stedet for å ha en egen personlighet. Fortsetter vi slik går det til helvete, sier han.

LES OGSÅ: Ekspertene: Facebook har ikke skylden for dårlige karakterer

– Klasseskille i Norge?

Debatten om merkevesker i skolegården understreker dette poenget, mener han. Den seneste uken har det blitt skrevet mye om hvordan unge jenter som ikke har råd til vesker fra merker som Michael Kors og Marc Jacobs føler seg utenfor på skolen. Foreldre forteller også om et voksende kjøpepress fra ungdom helt ned i 13–14 års alderen.

– Jeg har den seneste uken hørt ungdom på T-banen snakke om hvordan klær fra H & M og Cubus gir dem stempelet «arbeiderklassebarn». Når fikk vi et klasseskille i Norge?, sier han.

PROTOKOLL: Hvordan ser det ut hos deg #bakfasaden? Del dine bilder her

Saken fortsetter under bildet

FÅTT NOK: Blogger Storm Pedersen har skrevet blogginnlegg om norske elevers designervesker og jaget etter å være perfekt. Begge har blitt delt flere tusen ganger på Facebook. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Foreldre: Ta ansvar!

Pedersen mener at foreldre og skolen må ta et større ansvar.

– Selvfølgelig vil unger ha det som alle andre har. Men her må foreldrene sette ned foten. De må tenke på hva som er best for ungene, og ikke hva ungene selv ønsker seg.

– Ungdom bør ikke få så dyre ting. Hva skjer med gleden av å spare til noe man virkelig ønsker seg da? Nå er det jo snakk om at en løsning på problemet kan være skoleuniform – men det er jo akkurat det de har. Canada Goose-jakker, uggs og designervesker har blitt de unges skoleuniform, sier han.

– Hvor er vi på vei, tror du?

– Det tør jeg ikke tenke på. Men jeg tror dette vil snu. Det må snu. Jeg sier ikke at folk skal kjøpe stygge klær eller kle seg i filler, men vi bør flytte fokuset. Vi må være mer ærlig og snakke fra hjertet. Det handler om gode holdninger og personlig stil, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder