RESISTENT: Halvparten av all norsk kylling er smittet av en bakterie som kan bidra til antibiotikaresistens, ifølge Veterinærinstituttet. Foto:Helge Mikalsen,VG

Leger slår alarm om ny kyllingbakterie

Rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet med en resistent bakterie som kan gjøre legenes reserveantibiotika ubrukelig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm. Veterinærinstituttet anslår at rundt halvparten av alle kyllinger er smittet av bakterien, som er resistent mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner, skriver Nationen.

Bruken av kinoloner er i dag forbeholdt pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer.

– Vi ønsker å ha denne medikamentgruppen i beredskap. Det er en veldig viktig backup for oss, sier professor i mikrobiologi Gunnar Skov Simonsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Dersom kinoloner slutter å fungere, kan kompliserte infeksjonssykdommer få et dødelig utfall, advarer Simonsen.

Ifølge overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus, som selv har forsket på antibiotikaresistens i 20 år, oppstår det lett resistens mot denne typen antibiotika.

– Nærmere 10 prosent av alle E.coli-bakterier i Norge er resistente mot kinoloner. For ti år siden var det samme tallet null, sier Berild.

I forrige uke skrev VG at presidenten i den norske Legeforeningen, Hege Gjessing, ikke har spist kylling i hele høst fordi hun er bekymret for bruk av antibiotika i kyllingfôret.

– Når de bruker et medikament som fungerer som et antibiotikum, selv om det ikke defineres som det, da blir jeg skeptisk. Når også eventuelle resistente bakterier skal fjernes ved vask før bruk da er ikke dette lenger et fristende produkt for meg, sa hun.

Medikamentet er Gjessing er bekymret for heter narasin. Det er et stoff som i USA er klassifisert som antibiotika, men som Norge og EU foreløpig har valgt å klassifisere som tilsetningsstoff. Ifølge Forbrukerrådet ble det brukt over ti tonn narasin i norsk kyllingproduksjon i 2012.

Også tidligere i år slo flere leger alarm om bakterienivået i norsk kylling, og advarte mot å ta i kyllingkjøtt uten hansker. Det anbefales heller ikke å vaske rå kylling, ifølge engelske og amerikanske matmyndigheter.

(VG/NTB)Kommersielt samarbeid: Rabattkoder