ANMELDT: Hanne Kristin Rhode er anmeldt til Spesialenheten for sin rolle i Sigrid-saken. Bildet er fra en pressekonferanse i saken. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

ANMELDT: Hanne Kristin Rhode er anmeldt til Spesialenheten for sin rolle i Sigrid-saken. Bildet er fra en pressekonferanse i saken. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

Hanne Kristin Rohde anmeldt for ulovlig frihetsberøvelse

Anklages i syv sider lang anmeldelse

Polititoppen Hanne Kristin Rohde (52) er anmeldt til Spesialenheten for politisaker for en rekke lovbrudd i Sigrid-saken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


27.august 2012 ble en 28 år gammel mann pågrepet og siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken. 28-åringen satt på glattcelle i tre dager, og ble avhørt om hvor han hadde vært og hva han hadde gjort den natten 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra sitt hjem noen uker i forveien.

- Hun har bidratt psykisk

Hanne Kristin Rohde frontet politiets etterforskning og er nå blant annet anmeldt for ulovlig frihetsberøvelse og grov uforstand i tjenesten.

Det er advokat Kim Gerdts som har levert den syv sider lange anmeldelsen, der han anklager polititoppen, som for tiden er i permisjon, og to andre politiadvokater for en rekke lovbrudd i behandlingen av 28-åringen som var siket for falsk forklaring.

- Rohde har psykisk bidratt til lovbrudd begått av andre, selv om hun ikke selv tok noen formelle beslutninger i saken, skriver Gerdts i sin anmeldelse, levert i slutten av mars.

28-åringen var siktet på et tidspunkt da den den 16 år gamle jenta Sigrid Giskegjerde Schjetne ikke var funnet, etter at hun forsvant fra sitt hjem 4. august 2012.

Gerdts mener Rohde frontet saken i media mot hans klient på en måte som medførte at han ble indentifisert.

Hanne Kristin Rohde ønsker ikke å kommentere saken, men skriver i en tekstmelding at Spesialenheten får vurdere saken.

Satt på glattcelle i tre dager

28-åringen ble pågrepet etter at han hadde vitnet, og kommet med beskrivelser som han mente kunne være den 16 år gamle jenta.

KRITISERER: - Selv om min klient formelt kun ble siktet for falsk forklaring, oppfattet opinionen saken dit at han hadde noe med Sigrids forsvinning å gjøre, sier advokat Kim Gerdts. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

Politiet mente forklaringen hans ikke kunne stemme og siktet ham for falsk forklaring.

- Politiet brukte siktelsen som en brekkstang i saken. Det var en skinnsiktelse og ingen sammenheng mellom siktelsen på falsk forklaring, og de metodene politiet brukte i saken, sier advokaten.

Han mener dersom politiet skulle hatt anledning til å bruke de tvangsmidler de brukte mot ham, så måtte han vært siktet for drap.

- Det var han ikke, og det hadde heller ikke politiet nok beviser for å gjøre. Dermed presset de ulovlig mye ut av en liksomsiktelse på falsk forklaring, sier Gerdts.

Skjøt spurv med kanon

Han mener måten 28-åringen ble avhørt på og ransaket ikke var etter loven og at politiet skjøt spurv med kanon da de gikk inn med sporhunder og jaktet på DNA i hans bil og leilighet.

Også hans foreldres bil på en annen kant av landet ble undersøkt.

- Det er vanskelig å forstå hvordan ransaking av min klients bopel skal kunne avdekke bevis for en falsk forklaring, skriver Gerdts i anmeldelsen.

MISTENKT:- Jeg ville bare hjelpe politiet, og endte plutselig opp med å føle meg mistenkt. Jeg sa flere ganger til dem: Dere mistenker vel ikke meg nå, sa 30-åringen til VG i fjor sommer. FOTO: HELLE GANNESTAD/VG

- Jeg ble ofret i Sigrid-saken

Advokaten opplyser at siktelsen og pågripelsen fikk store konsekvenser for hans klient i form av trusler.
Han sier klienten også mistet jobben som følge av rollen han fikk i Sigrid-saken.

I intervju med VG har den nå 30 år gamle mannen selv fortalt hvordan han opplevde å være siktet i saken.

- Politiet ofret meg i Sigrid-saken. De skulle vise allmennheten at de tok saken på alvor, og jeg ble offeret, sa han til VG i sommer.

Saken mot ham ble ikke formelt henlagt før i fjor jul.

- Dette var vi trygge på hele tiden. Vi mener å sitte på bevis på at hans forklaring ikke var falsk, sier Gerdts.

Advokaten skriver i sin anmeldelse til spesialenheten at det er viktig saken blir påtalt.

- Den ukultur som eksisterer ved Oslo politidistrikt representerer en betydelig rettssikkerhetsfare for borgerne, skriver han.

- Tror du at du kommer noen vei med dette?

- Ja, Dette er en uhyre viktig prinsipiell debatt. Det er viktig at disse ulovlige metodene ikke blir utbredt, slik at de kan ramme hverm som helst, og at vi slik nærmer oss en politistat, sier Gerdts.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder