BRÅSTOPPET: Cirka klokken 17.09 mandag 4. november bråstoppet Valdresekspressen på riksvei 53. Inne i bussen tok drapsmannen Peter Beak brutalt livet av tre personer. Foto:Frode Hansen,VG

Bussdrapene i Årdal: Alle drept i løpet av seks minutter

Aktors prosedyre ville vært: Trippeldrapsmannen var tilregnelig

Trippeldrapsmannen Peter Beak (31) skal først ha slått de tre ofrene på Valdresekspressen med en sleggehammer. Deretter brukte han kniv.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det har politiets etterforskning av trippeldrapet i Årdal avdekket.

De etterlatte etter drapsofrene Arve Kvernhaug (55), Brahim Khouya (53) og Margaret Molland Sanden (19) var i fjor høst i samtaler med påtalemyndigheten for å få svar på hva som skjedde med deres kjære på Valdresekspressen 4. november 2013.

– Møtene var gode og nyttige, og de bidro til at de etterlatte fikk svar på noen av de spørsmål som ville blitt behandlet i en hovedforhandling. Deltagere var politi, påtale, Kripos og rettsmedisiner, heter det i en fellesuttalelse fra bistandsadvokatene Maria Kirkeeide Ravnå, Skjalg Jarnang og Paola Gillis sendt til blant annet VG.

I fjor høst døde trippeldrapsmannen Peter Beak fra Sør-Sudan etter at han stupte i asfalten fra taket i Bergen fengsel.

Drapssaken ble som følge av dette henlagt, og det ble aldri noe rettsmøte der offentligheten fikk innsyn i hva som skjedde da sørsudaneren tok tre liv.

DREPT: Passasjer Brahim Khouya (53). Foto:Centric Care,

LES: Slik var Peter Beaks liv i Norge

I uttalelsen skriver bistandsadvokatene at de etterlatte ønsker å bidra til å få frem hva som trolig skjedde på bussen drapsdagen. Politiets etterforskning har avdekket et sannsynlig hendelsesforløp.

Mandag 4. november 2013:

Cirka klokken 17.09 bråstoppet Valdresekpressen ved Holsbruvatnet på riksvei 53 mellom Årdal og Tyin.

Bussen sto stille i cirka seks minutter, før den trillet bakover. Sannsynligvis ble de tre ofrene drept i løpet av dette tidsrommet.

Passasjer Brahim Khouya, som satt på seterad to, skal ha vært den som ble drept først. Trippeldrapsmannen slo ham i hodet med en sleggehammer.

DREPT: Bussjåfør Arve Kvernhaug (55). Foto:Privat,

Politiet mener trippeldrapsmannen deretter gikk frem til bussjåfør Arve Kvernhaug og slo ham i hodet med sleggehammeren.

Videre mener politiet trippeldrapsmannen forflyttet seg bakover i bussen og slo passasjer Margaret Molland Sanden i hodet med sleggehammeren.

– Brutalt, hensynsløst og uprovosert

Trippeldrapsmannen har deretter brukt kniv på de tre ofrene, ifølge politiets etterforskning.

– Gjerningene fremstår som brutale, hensynsløse og uprovoserte, skriver bistandsadvokatene.

Brahim Khouya og Arve Kvernhaug ble drept i setene der de satt, mens Margaret Molland Sanden ble funnet liggende i midtgangen bak i bussen.

DREPT: Passasjer Margaret Molland Sanden (19). Foto:Privat,

– Det er ikke mulig å si med sikkerhet i hvor stor grad ofrene har fått med seg eller har oppfattet handlingene som ble utført mot dem, skriver bistandsadvokatene.

– Tilregnelig

Politiet forsøkte gjentatte ganger å avhøre Peter Beak i det snaue året han levde etter at han begikk de tre brutale drapene, men han ville ikke la seg avhøre.

– Politiet vet lite om Beaks bakgrunn. Det er blant annet kommet frem at han har oppholdt seg i flere ulike land før ham kom til Norge, skriver bistandsadvokatene.

To sakkyndige ble oppnevnt for å undersøke sørsudanerens mentale tilstand. Konklusjonen i rapporten deres er at trippeldrapsmannen var tilregnelig.

31-åringen var tiltalt for tre overlagte drap.

– På det tidspunktet Beak døde var påtalemyndighetens standpunkt at det ville blitt prosedert på at Beak var tilregnelig, på bakgrunn av den sakkyndige rapporten. Videre ville det blitt prosedert på langvarig fengselsstraff.

Mange ubesvarte spørsmål

Bistandsadvokat Maria Kirkeeide Ravnå, som representerer de etterlatte etter Margaret Molland Sanden, sier hennes klienter står igjen med mange ubesvarte spørsmål.

– Særlig dette med motiv – hvorfor det skjedde. Og selv om politiets etterforskning ved tekniske undersøkelser har gitt et sannsynlig hendelsesforløp, så føler de at de ikke har fått nok svar på nøyaktig hva som skjedde på bussen. De ville gjerne også visst mer om bakgrunnen til gjerningsmannen, sier Ravnå til VG.

Bistandsadvokat Paola Gillis som representerer de etterlatte etter Brahim Khouya ønsker ikke å uttale seg utover den fellesuttalelsen bistandsadvokatene har sendt ut.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med Skjalg Jarnang, bistandsadvokaten til de etterlatte etter Arve Kvernhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder