FIKK PRIS: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold og journalist i Aftenposten, Kristin Solberg, får den aller første minneprisen etter motstandsmannen Gunnar Sønsteby. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Sønstebys minnepris til Kokkvold og Solberg

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold og journalist i Aftenposten, Kristin Solberg, er de to første som får minneprisen opprettet etter den avdøde krigshelten Gunnar Sønsteby.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Pristildelingen ble offentliggjort av styreleder for Gunnar Sønstebys minnefond Hans Herman Horn og innstillingskomiteens leder, tidligere forsvarssjef Harald Sunde mandag formiddag. Kokkvold og Solberg får prisen for sin innsats for å forsvare grunnleggende verdier og for sitt personlige mot i sin yrkesutøvelse.

– Gunnar Sønsteby understreket alltid den frie pressens betydning. Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold har stått fram som to meget viktige representanter for akkurat dette, understreket Sunde i sin begrunnelse.

Innstillingskomiteen la vekt på at prisvinnerne på hver sin måte har bidratt til viktige debatter og nødvendig opplysning, noe som er to helt sentrale forutsetninger for et velfungerende demokrati og i tråd med Sønstebys virke.

– En eksepsjonell mann

– Det er en stor ære og en stor oppmuntring å få denne prisen. Gunnar Sønsteby var en helt eksepsjonell mann som viste et usedvanlig mot og karakterstyrke når det gjaldt, sier Kristin Solberg til NTB.

Hun har jobbet mye i konfliktfylte områder som Afghanistan, Pakistan og Syria.

– Jeg rapporterer mye om uskyldige sivile fanget i krig og konflikter. Jeg er glad for at det legges merke til, ikke nødvendigvis fordi det er jeg som skriver det, men fordi jeg synes det er viktig at disse historiene blir fortalt og brukt, sier Solberg, som fra våren blir NRKs korrespondent i Istanbul.

Per Edgar Kokkvold har en lang karriere bak seg som journalist, redaktør og generalsekretær i Norsk Presseforbund. Selv om han er pensjonist, er han fortsatt svært aktiv som samfunnsdebattant og aviskommentator. Han setter stor pris på å få prisen, og vektlegger Gunnar Sønstebys innsats og personlige mot.

– En helteskikkelse

– Jeg tror vårt samfunn trenger helteskikkelser, og Sønsteby var virkelig det. En som sto opp da det gjaldt, mens mange andre sviktet og mange bare ble motstandsmenn da krigen var over. Det er ikke tilfeldig at han ble hedret på den måten han ble, sier Kokkvold til NTB.

Han mener at folk har lett for å ta frihet og demokrati som en selvfølge.

– Man har alltid trodd at når vi innfører demokrati i et land, noen kaller det sosialisme, så forsvinner grunnlaget for å føre krig, men slik er det ikke, sier Kokkvold.

– Ytringsfriheten har alltid vært til for annerledes tenkende, for opprørere og dissenter, men det er ikke alle typer ytringer som har like stor verdi. Ytringer som har respekt for livet, er noe helt annet enn de som har døden som livsanskuelse. Det synes jeg i altfor liten grad har kommet fram og blitt markert, sier pressenestoren.

Høyest dekorert

Gunnar Sønsteby var Norges høyest dekorerte borger etter at han for sin innsats under krigen ble tildelt Krigskorset med tre sverd.

Minnefondet ble opprettet høsten 2013. Målet er at fondet skal komme opp i 10 millioner kroner i løpet av dette året.

Selve utdelingen av prisen finner sted under en større seremoni i Oslo rådhus førstkommende fredag. Prisen består av en miniutgave at bronseskulpturen av Gunnar Sønsteby som står i Studenterlunden, samt 100.000 kroner som deles mellom de to prisvinnerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder