NY UTENRIKSMINISTER: Tidligere Høyre-nestleder og Høyre-statsråd, Børge Brende, gjør comeback i norsk politikk onsdag. Her Brende i Røde Kors sine lokaler i 2010. Foto: NTB SCANPIX

Henter Brende hjem for å løse Kina-floke

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) henter hjem Børge Brende (H) som utenriksminister, i håp om at han skal løse opp i Norges anspente forhold til Kina.

Sent i går kveld opplyste flere kilder til VG at tidligere Høyre-statsråd, Børge Brende, i går skal ha takket ja til å bli utenriksminister i Erna Solbergs regjering.

Etter at han fikk permisjon fra Høyres stortingsgruppe i 2007, har Brende i to omganger vært direktør og administrerende direktør i World Economic Forum, og var fra 2009 til 2011 generalsekretær i Norges Røde Kors.

Sistnevnte er en jobb også tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har hatt.

Med Brende henter påtroppende statsminister Erna Solberg hjem en av Høyres mest erfarne politikere.

I Kjell Magne Bondeviks (KrF) andre regjering, var Brende både miljøvernminister og nærings- og handelsminister.

Gode kontakter

Og i slutten av sin periode som miljøvernminister, tok Brende for alvor steget ut i internasjonal politikk.

Da ble han hentet inn som rådgiver for den kinesiske regjeringen i China Council - et verv han har beholdt lenge etter at han gikk ut av norsk politikk.

Nettverket Brende har fått gjennom flere møter med blant annet Kinas forrige statsminister, Wen Jiabao, kan nå løse opp i Norges betente forhold til Kina, mener flere utenrikspolitiske eksperter VG har snakket med.

VG mener: En ny retning for Norge

Etter at Den norske nobelkomité i 2010 ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, har det diplomatiske forholdet mellom Kina og Norge vært på frysepunktet.

- Børge Brende har over lengre tid sittet i et unikt forum hvor han har hatt en direkte kontakt med den kinesiske statsministeren. Kineserne verdsetter vennskap og folk de har hatt god kontakt med over tid. Så Brende har et godt utgangspunkt for å løse saken, sier Erik Solheim, tidligere SV-statsråd i UD og nå norsk diplomat.

Solheim sier Brende over flere år har hatt en unik tilgang til apparatet rundt Jiabao.

- Børge har over lang tid hatt veldig gode kontakter i Kina, også gjennom jobben i World Economic forum. Gode kontakter er alltid en fordel som utenriksminister, sier Solheim, med forbehold om at Brende blir utnevnt som utenriksminister onsdag.

KABAL-LEGGING: Høyre-leder Erna Solberg utenfor sitt kontor på Stortinget fredag, hvor hun ferdigstilte regjeringslaget hun presenterer onsdag.

Og Brende har allerede jobbeskrivelsen fra sjefen klar:

På spørsmål fra VG om hva som vil være viktigst for Høyre- og Frp-regjeringens nye utenriksminister å ta fatt på, svarte Solberg fredag:

EU og Syria

- Den mest akutte saken internasjonalt som vil oppta en ny regjering er situasjonen i Syria. Av det viktigste regjeringen selv setter i gang er å ta tak i europapolitikken for å starte arbeidet med å medvirke tidligere i prosessene i EU. Vi vil raskt forsterke innsatsen for å støtte norsk næringsliv i utlandet og starte de varslede reformene av utviklingspolitikken.

- Hvor viktig er Norges forhold til Kina?

- Et godt forhold til Kina er viktig for Norge, både politisk og for næringslivet. Regjeringen ønsker å bidra til å forbedre forholdet mellom våre to land og mener at Kina og Norge begge har en betydelig gjensidig interesse i det, sier Solberg.

Direktør ved fredsforskningsinstituttet, Prio, Stein Tønnesson, sier Brende har alle forutsetninger for å løse det nedkjølte Kina-forholdet.

Langvarig konflikt

- Dersom utenriksministeren har gode relasjoner i toppen av et land, så vil det på alle mulige måter være en fordel - særlig når det gjelder å opprette forbindelsene etter fredspristildelingen, sier Tønnesson til VG.

Han sier den avtroppende rødgrønne regjeringen ikke har lyktes i å gjenopprette skaden fredsprisen gjorde på det norsk-kinesiske forholdet.

- De har jobbet for å forbedre det, og det har blitt noe bedre. Men det har ennå ikke latt seg gjøre å løse saken, sier Tønnesson.

Direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Ulf Sverdrup, sier at nå når Ap går ut av Utenriksdepartementet, i seg selv, kan bidra til å løse det betente forholdet til Kina.

- Generelt så har forholdet mellom Norge og Kina tatt langt tid å løse, og en ny regjering må ta fatt på dette. Jeg tror en ny regjering i seg selv kan bidra hjelpe på forholdet, sier Sverdrup til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder