BORTFØRT: Åtte år gamle Somaja (t.v), og seks år gamle Rajana ble bortført fra sine fosterforeldre 10. juni. Foto:,Politiet

Bortføringssaken i Kongsvinger: Advokat: Siktet barnefar i Russland med døtrene

Politiet: Vi fikk videoen fra noen i fars miljø

Mansur Mahashev har i lengre tid befunnet seg i Russland med sine døtre, opplyser hans advokat John Christian Elden til VG.

Publisert:

Den sikte 43-åringen har fortalt til sin advokat at han i lengre tid har befunnet seg i Russland sammen med sine to døtre, som ble bortført fra beredskapshjemmet de var i 10. juni i år.

- Han bekrefter at jentene har det bra og er lettet over familiegjenforeningen etter at jentene ifølge ham skal ha vært truet av barnevernet i Norge med at foreldrene ikke ønsker å se dem igjen, skriver John Christian Elden i en tekstmelding til VG.

Det var Dagbladet som først meldte om saken. Ifølge avisen har faren lagt ut en video fra bortføringen på nettstedet Youtube.

Far mener siktelsen er feilaktig

FORSVARER: John Christian Elden er siktede Mansur Mahashevs advokat. Foto:Helge Mikalsen,VG

Politiet har siktet jentenes far, Mansur Mahashev (43) for bortføring og for å ha oppholdt døtrenes fosterfar mens jentene ble tatt. På det siste punktet mener faren at siktelsen er feilaktig.

- Han har på egen hånd valgt å legge ut en video fra samtalen med beredskapsfar på bakgrunn av at politiet nå hevder at han skal ha utøvet tvang mot ham, skriver Elden.

De to tsjetsjenske søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført av tre maskerte menn like før klokken 15 tirsdag 10. juni da de gikk av skolebussen utenfor Kongsvinger.

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl opplyser til VG at politiet kjenner til videoen.

- Politiet har fått informasjon om videoen fra miljøet rundt biologisk far, sier Johnsen Dahl.

Ikke ny informasjon

Hun opplyser imidlertid at det i underkant av 12 minutter lange klipper ikke inneholder ny informasjon for politiet.

-Vi var forberedt på at denne videoen kunne komme Det er et opptak av en samtale mellom biologisk far og beredskapsfar, sier Johnsen Dahl.

- Hvilke forsøk har dere gjort på å komme i kontakt med siktede?

- Han har ikke vært tilgjengelig per nå, og han har heller ikke kontaktet politiet, opplyser Johnsen Dahl.

Hun sier at politiet ennå ikke har gjennomgått hvilke muligheter de har dersom faren har tatt døtrene med til hjemlandet.

- Jeg tror muligheten er færre enn hva de ville vært dersom de var i et av de nordiske landene. Men det gjenstår å se.

Eksperter som VG snakket med like etter bortføringen mener det er lite norsk politi kan gjøre dersom søstrene nå befinner seg i Tsjetsjenia eller på russisk territorium.

– Russiske myndigheter har i lignende saker vært klare på at de mener at norsk barnevern ikke har noen rett til å ta barna fra russiske statsborgere. Derfor tror jeg ikke norske myndigheter har mye å stille opp med hvis jentene allerede er på russisk territorium, sa Kjell Schevig, leder for bortført.no, til VG for drøye to uker siden.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder