KAN VÆRE DØDELIG: Kun én tablett av det smertestillende, morfinlignende preparatet OxyContin kan være dødelig for voksne. Foto: TOBY TALBOT / ASSOCIATED PRESS / NTB SCANPIX
KAN VÆRE DØDELIG: Kun én tablett av det smertestillende, morfinlignende preparatet OxyContin kan være dødelig for voksne. Foto: TOBY TALBOT / ASSOCIATED PRESS / NTB SCANPIX

Rusforsker: Sjelden at noen dør av dette stoffet

Politiet: Jente (19) døde av smertestillende medisiner

INNENRIKS

Det blir ikke ofte registert dødsfall knyttet til Oxycontin, men leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk advarer sterkt mot medikamentet og kaller det livsfarlig.

Publisert:

Fredag ble det kjent at politiet i Tønsberg etterforsker hvordan en 19 år gammel jente fra distriktet døde etter å ha fått i seg det de mener er det sterke smertestillende stoffet Oxycontin.

Stoffet gis ved sterke smerter etter operasjoner, i forbindelse med skader og ved kreft.

- Det er mye som tyder på at hun har fått i seg flere forskjellige medikamenter, blant annet Oxycontin. Det er beslaglagt noen medikamenter, som vil bli sendt inn til undersøkelse, sier politioverbetjent Henning Fosaas, som er leder for etterforskningsseksjonen i Tønsberg, til VG.

Oxycontin brukes på sykehus og kan skrives ut på såkalt A-resept (narkotika) til enkeltpasienter, opplyser Seniorrådgiver Christian Berg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

- Dødelig dose for såkalte naive brukere, de som aldri har fått slike stoffer før, kan være fra 60 milligram og oppover, sier Berg til VG.

BAKGRUNN: Jente (19) døde etter én smertestillende tablett

- Svært dødelig

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, er tidligere narkoman. Han har nær kontakt med rusmisbrukere og forteller at Oxycontin er svært ettertraktet på gaten.

- Det er veldig sterkt og rent, til sammenligning med Dolcontin som er det mest brukte vanlige medikamentet. Oxycontin er vanskeligere å få tak i, sier Knutsen til VG.

På gaten i Oslo selges Oxycontin for 200 til 400 kroner per tablett. Noe blir smuglet inn fra utlandet, mens resten foreskrives av leger, opplyser Knutsen.

Han advarer sterkt mot bruk av stoffet.

- Selv om det ikke heter heroin, så er dette livsfarlig. Det er svært dødelig. Ingen bør ha i seg dette. For tunge heroinavhengige er dette ganske trygt, men unge eksperimenterende må aldri bruke sånt fordi de ikke vet hva de tåler.

LES OGSÅ: Nesten 300 døde av overdose i fjor

- Ikke mange som dør

Linn Gjersing, forsker ved Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning), har sett på alle overdosedødsfall i Oslo mellom 2006 og 2008. I hovedstaden finner man en tredjedel av alle slike dødsfall i Norge, opplyser hun.

- I løpet av den treårsperioden var det en person som døde av Oxycontin. Det er ikke veldig mange som dør av dette stoffet i Norge så vidt vi vet, sier Gjersing til VG.

I forskningen kom det frem at bare ti prosent av de undersøkte overdosene i perioden skyldtes kun ett stoff.

- Det vi ser i de aller fleste tilfeller er at man har blandet med alkohol eller andre piller. Er det bare Oxycontin hun har tatt eller er det blandet med alkohol? Det er et relevant spørsmål, sier forskeren.

Stoffet skal ikke ha vært tatt i festsammenheng, og jenta skal ha svelget tabletten, og ikke injisert den som er vanlig i rusmiljøer.

- Dette er et ungdomsmiljø som ikke er spesielt kjent av politiet, men det har vært en lav terskel for bruk av medikamentet, sier politioverbetjent Fosaas.

Politiet er ikke sikre på hvordan jenta eller miljøet rundt henne har skaffet preparatet. De utelukker ikke at det kan bli pågripelser i saken.

- Dødsfallet skjedde tirsdag og vi jobber fortsatt med å få kartlagt rundt dette. Vi har foretatt en rekke avhør, men det er fortsatt tidlig i etterforskningen, sier Fosaas.

LES OGSÅ: Unik rapport: Nær 9000 rusavhengige startet i behandling i 2011

- Som en heroinforgiftning

Overlege Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet forklarer at en overdose av Oxycontin fungerer på alle praktiske måter som en heroinforgiftning.

- Man blir søvnig og slapp. Det som er farlig er at man puster mindre og mer overfladisk. Enten får man en respirasjonsstans og dør, eller så sovner man i et uheldig leie mens man sakte mens sikkert får mindre oksygen, sier hun til VG.

- Man blir ofte kvalm av opiater og dette kan bidra til at man kaster opp og får oppkast i luftveien. Generelt får organene mindre oksygen og slutter å fungere.

To dødsfall

Tollvesenet har mellom 2008 og 2013 kun gjort ni beslag av legemiddelet.

- Beslagene har ikke vært veldig store. De har kommet i posten, eller blitt beslaglagt på ferjer eller ved Gardermoen. Det største har vært opp mot 100 tabletter, sier kontorsjef Jon Aspelund ved tollkontoret på Alnabru til VG.

I februar i år etterforsket politiet i Narvik to dødsfall knyttet til det smertestillende stoffet.

- Vi vet at betydelige mengder med spesielt Oxycontin, med en styrkegrad på 80 milligram, selges på gata for omkring 500 kroner per stykk, sier politiførstebetjent Jostein Kroken, leder for narkotikaavdelingen ved politiet i Ofoten, til avisen Fremover.

Preparatene skal omtales som «heroin i tablettform» og som «okser», ifølge ham.

- I samtaler med brukere innrømmes det at de er helt «blodhekta» på medikamentene, og at den intravenøse bruken kan beskrives som russisk rulett, sier Kroken.

Her kan du lese mer om