Grete Berget var første statsråd med mammapermisjon: - Graviditet ingen hinder for toppjobb

(VG Nett) Grete Berget (52) var første kvinnelige statsråd som kombinerte toppjobb med graviditet. Selv om temaet var omstridt, fikk hun støtte fra sjefen.

  • Ingunn Andersen
  • Camilla Ryste

LOVi hjelper deg

GRAVID: Grete Berget var gravid mens hun var statsråd i perioden 1991-96. - Jeg fikk få negative reaksjoner, forteller Berget. Bildet er fra 1993. Foto: VG, Janne Møller Hansen

- Det er en utfordring, men jeg var overbevist om at det skulle gå, sier tidligere Ap-statsråd, Grete Berget til VG Nett om det å være gravid og få barn i en topplederstilling.

Berget var barne- og familieminister fra 1991 til 1996 og er den første kvinnelige statsråden som fikk barn mens hun var regjeringstopp.

Temaet om gravide kvinner i toppjobber er igjen brennhett, etter at VG torsdag kunne avsløre at internasjonal sekretær i LO, Ingunn Yssen (45) har sagt opp jobben. Yssen hevder seg ulovlig mobbet og trakassert på jobben gjennom tre og et halvt år av LOs leder Gerd-Liv Valla, blant annet fordi hun ble gravid.

- Hun var skuffet over at jeg var gravid, forteller Yssen til VG.

Under en hastepressekonfranse torsdag avfeier LO-leder Gerd Liv Valla Yssens påstand.

- Det er fullstendig usant, sier LO-sjefen.

Føler du deg mobbet eller diskriminert på arbeidsplassen fordi du er gravid? Kontakt VG netts reportere.

Heftig debatt

Grete Bergets graviditet ble heftig debattert i mediene under hennes tid som statsråd. Hun opplevde likevel ikke å få negative reaksjoner fra de hun jobbet med.

- MOBBET: Ingunn Yssen følte seg mobbet fra jobben sin av LO-leder Gerd Liv Valla, og gikk offentlig ut med oppsigelsesbrevet sitt. Det har skapt stor uro i Ap og LO. Foto: VG, Espen Braata

Men Berget innrømmer at hun var nervøs før hun fortalte om graviditeten til daværende statsminister, Gro Harlem Brundtland.

- Jeg hadde en departementsråd som mente at dette skulle vi klare, og en statsminister som var forståelsesfull. Jeg fikk en del private brev fra folk som var negative, men fra kollegaer opplevde jeg aldri noe negativt, snarere tvert i mot, forteller Berget.

- Det var valgkamp den høsten jeg var gravid. Det var tøft, men jeg gjennomførte det. Graviditeten stoppet meg ikke selv om jeg måtte ta hensyn. Da Oda ble født tok jeg henne blant annet med meg på ministermøte i Berlin. Min innstilling er at hvis du legger til rette for det går det an å kombinere det å ha barn med en høy stilling, sier Berget.

Jobbet med Yssen

Berget understreker at hun ikke kjenner konflikten i LO, og at hun heller ikke ønsker å kommentere den.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken, utover at jeg har bare godt å si om Ingunn (Yssen). Hun jobbet også hos meg i den tiden da jeg fikk barn, sier Berget.

Etter at Grete Berget gikk foran, er det flere andre politikere som har fått barn og hatt mammapermisjon mens de har vært statsråder. Marit Arnstad (Sp) fikk barn mens hun var olje- og energiminister i Bondeviks første regjering. Sylvia Brustad (Ap) hadde nylig fått barn da hun ble helseminister etter valget i 2005 og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) fikk en datter i midten av desember i fjor.

Diskrimineres

- USANT: Valla avviser Yssens påstander. Bildet er fra pressekonfreansen, torsdag. Foto: Roar Dalmo Moltubak

I fjor handlet omtrent halvparten av alle klagesakene Likestillingsombudet mottok fra arbeidslivet, om påstått forskjellsbehandling knyttet til graviditet og foreldrepermisjon, ifølge Aftenposten.

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås ønsker imidlertid ikke å kommentere LO-saken.

- Saken har ikke vært behandlet hos oss, vi kjenner den kun gjennom media. Dessuten omhandler saken arbeidsmiljølovens paragraf 4, og det er det Arbeidstilsynet som overvåker, sier pressekontakt Indrid Dåsnes hos likestillings- og diskrimineringsombudet til VG Nett.

Heller ikke på generelt grunnlag ønsker ombudet å kommentere graviditet og mobbing på arbeidsplassen.

- Ulovlig

Loven sier klart og tydelig at det er forbudt å diskriminere gravide kvinner i arbeidslivet. Du kan bli sagt opp på vanlig måte selv om du er gravid, men ikke fordi du er gravid. Oppsigelsen må være begrunnet i andre forhold.

Du kan bli sagt opp i permisjonstiden, men oppsigelsen får ikke virkning før permisjonen er over. Oppsigelsestiden begynner å løpe idet du er tilbake i jobb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder