ILLUSTRASJONSFOTO: Førsteklassinger skal nå lære seg data. Utdanningsforbundet mener det er umulig så lenge det ikke er flere datamaskiner i skoleverket. Foto: SCANPIX

Slakter Djupedals skolereform

(VG Nett) Denne høsten skal fem- og seks-åringene lære seg å bruke datamaskiner. Men Utdanningsforbundet mener Øystein Djupedals (SV) skolereform umulig kan gjennomføres.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
SkolenettetForsideStartsideKunnskapsdepartementet

- En ting er helt sikkert. Det finnes ikke nok datamaskiner til dette, slår leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet fast.

Forskning og kompetansenettverk for IT i utdanning har avslørt at det finnes skoler der 64 elever må dele på én datamaskin. Ved de aller fleste skoler er det likevel under 20 elever per maskin. Og gjennomsnittet i landet er litt over fem elever per maskin. Men også dette tallet er så høyt at Hjetland mener Øystein Djupedals nye kunnskapsløft for skolene ikke kan innfris.

TETT PÅ NETT:Spør Djupedal om skolestarten, kunnskapsløftet og barnehagesituasjonen.

- Det er typisk i Norge at vi starter en reform som ikke er finansiert skikkelig. Politikerne sier at sånn skal det være, og så overlater de til lærerne å løse problemet, mener Hjetland.

HAR DIN SKOLE RESSURSPROBLEMER?Kontakt VG Netts reporter

Den nye læreplanen sier at barna skal bli kjent med datamaskinene, og kunne sette sammen ord ved hjelp av tastaturet. I tillegg skal de lære seg å bli kritiske til digitale kilder. Ifølge Hjetland er det tre store hull før 5- og 6-åringene kan få den opplæringen kunnskapsminister Øystein Djupedal har innført:

- Det er ikke nok maskiner. Vedlikehold av maskinene er for dårlig. Og svært mange steder er ikke nettilgangen god nok, hevder Hjetland.

- Det er sikkert nok maskiner til at elevene kan få prøve seg litt, men ikke mer enn det, legger hun til.

DETTE ER KUNNSKAPSLØFTET

Lese og skrive

Neste uke løper flere tusen ivrige smårollinger for første gang til skolen. Med Kunnskapsløftet vil de møte en langt tøffere hverdag enn det barna av reform 97 har levd under.
Da 6-åringene først ble introdusert for skolen med Gudmund Hærnes (Ap) i 1997 skulle de primært leke og bli vant til å være i et klasserom.

Nå blir fokuset langt sterkere på lese- og skrivekunnskaper. I tillegg blir det større fokus på muntlige kunnskaper og regning.

- Alt kommer i ny drakt dette året. Nå blir det krav til lese- og skriveopplæring fra første trinn, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Strømmen i Utdanningsdirektoratet.

Dette mener Utdanningsforbundet stort sett er positivt for barna.

- De aller fleste 6-åringer er modne nok til å lære alt dette. De har lyst til å lese og skrive. Men noen trenger mer opplæring i språk og motorisk trening før de kan begynne med dette, sier Hjetland.

- Hva mener du med motorisk trening?

- Å holde en blyant kan være ekstremt vanskelige for enkelte. De trenger trening, forklarer Hjetland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder