BRANNFAKKEL: Mulla Krekar kommer med nye, oppsiktsvekkende uttalelser. Foto: SCANPIX

Krekar hyller død al-Qaida-leder

(VG Nett) Mulla Krekar hyller i et nytt intervju den avdøde terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Krekar sier samtidig at han er villig til å gjøre hva som helst for Osama bin Laden.

Det er i et intervju med den kurdiske ukeavisen Awene at Krekar kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene, melder NRK.

Intervjuet er gjort kort tid etter at al-Zarqawi, som var al-Qaidas leder i Irak, var blitt drept av amerikanske styrker.

BILDESPESIAL: Zarqawis mange ansikter

- Jeg er stolt av hva han har gjort og at han har blitt martyr, sier Krekar om terrorlederen, som mistenkes for å stå bak mange selvmordsaksjoner.

Ifølge TV 2 Nyhetene har Krekar også tidligere uttalt seg til ukeavisen Awene, som kommer ut i Nord-Irak. I dette intervjuet kaller Krekar bin Laden for en internasjonal politisk spiller med påvirkning over hele verden - som har gjort mer motsatand mot Vesten enn alle 57 islamske nasjoner til sammen.

- Bin Laden, jeg kunne ofret meg for ham, sier Krekar.

- Fanget i Norge

Mulla Krekar er kurder fra Nord-Irak. Han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han har bygget opp den islamistiske gruppen Ansar al Islam, og har flere ganger oppholdt seg i de kurdiske områdene i Irak mens han har hatt opphold i Norge.

Krekar er utvist fra Norge, fordi han er ansett som en trussel mot rikets sikkerhet. Men foreløpig er ikke utvisningen gjennomført, fordi det fortsatt er store uroligheter i Irak.

Overfor den kurdiske avisen serverer Krekar en litt annen historie.

- Dessverre kan jeg ikke reise tilbake og delta. Nå sitter jeg hjemme og jeg er ikke fri. Det er femte år jeg sitter mellom domstolen, fengsel og hjemmet. Jeg er blitt fratatt alle rettigheter, og her er det loven som bestemmer, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder