RYSTET: Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) mener Kadra Jusef ble møtt med svært diskriminerende holdnigner, da hun utfordret Koranens kvinnesyn. Foto: VG/SCANPIX

Karita kaller Islamsk råd inn på teppet

(VG Nett) Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har innkalt Islams Råd til møte, for å diskutere de krasse reaksjonene norsk-muslimske Kadra ble møtt med da hun tok opp Koranens kvinnesyn.

  • Camilla Ryste

Artikkelen er over 13 år gammel

Bekkemellem reagerte kraftig på hvordan talsmannen for en av Norges største moskeer valgte å besvare Kadra Jusefs utspill om at Koranen bør tolkes på nytt. Kadra hevdet det ikke er plass til den moderne kvinnen, slik Koranen tolkes i dag.

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sa Gulam Sarwar i Central Jamaat-e-Ahl-E Sunnat til VG.

Uttalelsen fikk likestillingsministeren til å rase. Bekkemellem krevde at Islamsk Råd måtte på banen å fordømme uttalelsen. Det har ikke Islamsk Råd gjort.

Samtidig mener Kadra at norske politikere nå må tvinge imamene til å endre sin holdning til kvinner, for eksempel ved å trekke tilbake pengestøtten.

Dialog

Nå har Bekkemellem tatt saken i egne hender, og innkalt Islamsk Råd til et møte tirsdag. Både lederen og generalsekretæren er invitert, sammen med lederen for imam-komiteen.

- Vi må få i gang en dialog i forhold til de utfordringene vi står foran, sier Bekkemellem til VG Nett.

Hun håper møtet kan bidra til å knytte tettere kontakt mellom muslimske ledere og det norske politiske miljøet. Likestillingsministeren ser for seg at møtet ikke skal være en engangshendelse, men starten på en tettere jevnlig dialog.

- Jeg ønsker å ta opp barn og kvinners situasjon generelt og den situasjonen Kadra har brakt på banen spesielt, sier Bekkemellem.

Vurderer fritak

Trossamfunn har i dag fritak fra likestillingsloven. I løpet av året vil Regjeringen sette ned et utvalg som skal vurdere om dette fritaket bør fjernes.

- Det vil være naturlig at jeg gir Islamsk Råd en orientering om arbeidet vi gjør på dette området. Det vil være viktig også med innspill fra dem, sier Bekkemellem.

Mer om

  1. Stoltenberg-regjeringen
  2. Livssyn
  3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. - Ofrer kvinnene i frykt for å bli kalt rasister

  2. Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk

  3. Norsk-muslimske Shahzad Rana: - Jeg er helt enig med Kadra

  4. - Uislamsk oppførsel

  5. Skjerper sikkerheten rundt Kadra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder