KRAFTIG: Numedalslågen fører nå 10 ganger så mye vann som normalt i juli. Foto: Leserfoto, Aksel Syvertsen

Vannføring 10 ganger over normalen i Kongsberg

(VG Nett) Numedalslågen har nådd et nivå i overkant av 50-årsflom. Vannførselen gjennom Kongsberg er nå 10 ganger høyere enn normalen for juli, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Normalt i juli går det 100 kubikkmeter vann i sekundet i Numedalslågen. I dag morges lå vannføringen på 960 kubikkmeter, som tilsvarer 960.000 liter vann i sekundet. Det har ført Numedalslågen opp til et flomnivå på over 50-årsflom.

- Det er ganske store vannmasser, men det ser nå ut til å stabilisere seg. Øverste og midtre delen av Numedalslågen er nå i ferd med å kulminere. Nederst, fra Kongsberg og ned mot Larvik, der elven munner ut, vil flommen trolig kulminere i morgen, sier kommunikasjonsdirektør Sverre Sivertsen ved NVE til VG Nett.

BILDESPESIAL:50-årsflom i Numedalslågen

VG TV:Ordføreren i Kongsberg: - Alt er under kontroll

Sivertsen legger til at situasjonen fortsatt kan endre seg, ettersom værprognosene er veldig usikre.

SJEKK VÆRET HOS DEG!

Heimvernet til Kongsberg

Kriseberedskapen jobber på spreng for å ivareta sikkerheten i flomrammede Kongsberg. Nå kalles også forsvaret inn.

Ordfører Vidar Lande i Kongsberg sier til VG Nett at Heimevernet kalles inn for å brukes i forskjellige situasjoner der det er behov.

- Sivilforsvaret har gjort en kjempejobb, men det er mange som har jobbet non-stop over lang tid, og de trenger avløsning, sier Lande.

BILDER:Se værets herjinger.Har du bilder fra uværet?Send til VG Nett!

Kongsberg delt i to

Kongsberg sentrum er delt i to. Europavei 134 er stengt, det samme er fylkesveien som går gjennom byen.

- Det er nå omkjøring via riksvei 286 til riksvei 40 for å komme tilbake til E134. Kommer man fra Hokksund, blir man henvist sør for Kongsberg om skal videre til Notodden eller Numedal, sier senioringeniør Odd Grette i Statens Vegvesen.

SJEKK VIKTIGE VEIMELDINGER HER!

To bruer i Kongsberg er stengt, og dette deler byen i to. Vegvesenet opplyser at bruene etter all sannsynlighet vil forbli stengt i hvert fall nok et døgn, muligens også lenger.

VG TV:Flomtoppen ikke nådd

- Det er vanskelig å si, men vi ser hele tiden an forholdene og gjør vurderinger. Det er sikkerheten som er det viktigste, sier Grette til VG Nett.

I går fryktet man at bruene kunne kollapse, men det er i dag ingen overhengende fare for det.

Jordarealer oversvømt

Samtidig er politiet redd for at 15.000 kubikkmeter tømmer i Flesberg kommune kan bli revet med vannmassene når vannstanden igjen vil synke. Dette kan få store konsekvenser for bruene lenger ned i Numedalslågen.

Selv om det er det trafikale som er den største fortløpende utfordringen i de flomrammede områdene, opplever også landbruket omfattende oversvømmelser, som kan ødelegge store avlinger. Minst 1000 dekar (1 km²) jordbruksarealer står under vann, opplyser ordføreren.

- Når situasjonen normaliserer seg igjen, må vi gjøre det vi kan for å hjelpe. Det er mange som mister levebrødet sitt, sier Lande.

På dresin gjennom Rollag

Rollag sentrum har blitt totalt isolert fra omverdenen på grunn av flommen. Veier er stengt, og eneste måte å komme seg inn og ut fra sentrum på, er ved hjelp av båt, dresin eller å bruke beina.

Ordfører Steinar Berthelsen sier likevel at det står greit til i kommunen.

- Flommen har vi ikke kontroll på, men vi har kontroll på forhold knyttet til helse og transport, sier Berthelsen til VG Nett.

Selv står bilen til ordføreren flomfast, og han måtte kjøre dresin fem kilometer for å komme seg til jobb.

- Jeg hadde også med to passasjerer, og det gikk veldig greit. Også handelsmannen i Rollag bruker dresin for å få fraktet varer inn til sentrum, sier han.

Men ordføreren sier at folk ikke er sjokkert over det som skjer.

- De vet at Lågen kan bli svær, og de som har bodd her en stund, husker en tilsvarende flom på 50-tallet. Dessuten var det en vesentlig større flom her på 1800-tallet, sier Berthelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder