- Fiende av en hel dataindustri

Over to sider i verdens mest anerkjente magasin blir DVD-Jon fra Vestfold skjelt ut som dataindustriens fiende.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Johansen er tiltalt for datakriminalitet etter at han knekte det tekniske beskyttelsessystemet Content Scrambling System (CSS).

Dette systemet skal beskytte DVD-filmene mot ulovlig kopiering og avspilling. Johansen risikerer inntil to års fengsel om han blir kjent skyldig etter tiltalen.

Gjennom reportasjen i Time kommer DVD-Jon, som han ofte blir kalt, i selskap med blant andre Thor Heyerdahl, Gro Harlem Brundtland, Johann Olav Koss og Ole Einar Bjørndalen. De er blant et knippe utvalgte nordmenn som gjennom tidene er blitt viet spalteplass i det anerkjente magasinet.

I likhet med de ovennevnte celebriteter er det for sine usedvanlige evner vestfoldingen er kommet på trykk.


- Fiende ved porten

I utgaven som kommer ut mandag, blir Johansen presentert med et stort bilde under tittelen "Enemy at the gates".

Direkte oversatt blir det "fiende ved porten", men tittelen sikter trolig minst like mye til at 18-åringen fra Lardal blir ansett som en fiende av Bill Gates - Microsoft-grunnleggeren - samt storparten av den patentbeskyttede dataindustrien verden over.

Stor interesse

Disse selskapene kan nemlig tape ufattelige pengesummer hvis de ikke klarer å sette en stopper for sånne som Jon Johansen - personer som industrien selv hevder bryter patent- og lisensrettighetsbaserte systemer ved å knekke koder som gjør det mulig å vise og kopiere lisensiert programvare uten produsentautorisert utstyr.


Stor interesse

Straffesaken som er reist mot Johansen følges med stor interesse langt utover Norges grenser, og det er trolig sakens prinsipielle sider som har ført til oppslaget om DVD-Jon i Time.

-Vi mener dette er en hacker-sak der han har knekt en beskyttelseskode for å skaffe seg adgang til spesielle data, sier førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim til magasinet.

Nekter skyld

Hovedpersonen selv bestrider å ha gjort noe galt, og mener han kun har skaffet seg adgang til å se DVD-filmer han lovlig har kjøpt.

I Time-reportasjen gjør han dessuten litt narr av politiets framgangsmåte under etterforskningen.

-Hadde jeg gjort noe galt, hadde jeg hatt mer enn nok tid til å kvitte meg med alle bevisene, sier Johansen.

Rettssaken mot 18-åringen starter i Oslo tingrett 9. desember, og retten har satt av fem dager til behandling av den prinsipielle saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder