RETTSDRAMA: Kort tid etter at rettsmøtet var i gang gikk den 25 år gamle torpedoen berserk. Han veltet bordet og slo til forsvareren. Foto: Scanpix

Forsvarsadvokat slått av torpedo i retten

(VG Nett) Et ordinært fengslingsmøte i Oslo tingrett fredag endte dramatisk da torpedoen med et hyl gikk til angrep på sin egen forsvarer.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Fengslingsmøtet startet klokken 09.15 i sal 130 i Oslo tinghus. Da tingrettsdommeren begynte å spørre siktede om personalia og erkjennelse av skyld, skal han av uforståelige grunner ha blitt svært provosert.

Med et brøl skal 25-åringen ha veltet pulten som han delte med forsvarer Håkon Brækhus. Advokaten satt med albuene på pulten og hvilte hodet i armene, og ante fred og ingen fare da bordet plutselig forsvant. Umiddelbart etter at pulten var kastet ut i rettslokalet, snudde den ranssiktede mannen seg mot forsvarsadvokaten og slo til ham i pannen.

ANGREPET: Forsvarsadvokaten Håkon Brækhus (31).

- Jeg synes det var overraskende og uheldig, men jeg har ikke tatt noen skade av det, forteller Håkon Brækhus (31) til VG Nett.

Siktet for vold

31-åringen hadde tatt over oppdraget fra kollega Siv Hallgren ved advokatfirmaet Elden og kjente ikke klienten fra tidligere. Umiddelbart etterpå hadde advokaten tydelig merke i hodet etter slaget, men ellers kom han fra hendelsen uten alvorlige skader.

Det var to arrestforvarere til stede i rettssalen, og disse ba straks om forsterkninger da 25-åringen gikk berserk. Til slutt fikk fem arrestforvarere kontroll over torpedoen. En av arrestforvarerne skal også ha blitt slått under håndteringen av den dramatiske situasjonen.

Politiadvokat Helen Møller, som representerte påtalemyndigheten i fengslingsmøtet, ser alvorlig på angrepet som hun selv ble øyenvitne til.

- Jeg har akkurat skrevet anmeldelse. Som politi- og påtalemyndighet så plikter jeg å skrive rapport på denne typen hendelse uavhengig av om fornærmede ønsker dette eller ikke. Han får jo en litt spesiell rolle siden han er både fornærmet og forsvarer i samme sak, sier Møller til VG Nett.

- Veldig aggressiv

Torpedoen var fra før siktet for grovt ran og uprovosert vold. Nå er han også siktet for vold mot sin egen forsvarer, og siktelsen kan senere bli utvidet til å gjelde vold mot en av rettens aktører som har en lengre strafferamme.

- Utgangspunktet før fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag var at påtalemyndigheten ønsket ham varetektsfengslet frem til hovedforhandling fordi vi mener det er fare for gjentagelse. Vi mener han er en voldelig person som er til fare for andre og at han fremstår som lite gjennomtenkt i sine handlinger, forteller Helen Møller.

- Nå var det jo ikke mye vi fikk gjort før dette skjedde. Etter at administrator i retten hadde stilt et par spørsmål om han erkjente straffskyld eller ikke, så gikk det veldig kort tid før siktede reagerte og umiddelbart ble veldig aggressiv, fortsetter politiadvokaten.

Avgjørelsen om hvorvidt 25-åringen fortsatt skulle fengsles ble tatt svært raskt. Etter det VG Nett får opplyst skal politiadvokaten bare ha brukt ti sekunder på sin prosedyre hvor hun bare viste til angrepet som hadde skjedd i retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder