NOTRE-DAME: Politiet og etterforskere jobber utenfor kirken i Nice etter gårsdagens terrorangrep der tre mistet livet. Foto: VALERY HACHE / AFP

PST: Skjerpet trussel fra ekstrem islamisme

Politiets sikkerhetstjeneste vurderer at trusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet fra siste vurdering i sommer. Det skal nå lite til før trusselvurderingen blir endret til sannsynlig.

 • Line Fausko

Det melder PST i en pressemelding. De sier at terrortrusselnivået i Norge fortsatt er moderat, men at trusselen er skjerpet.

– Vi vurderer det fortsatt som MULIG at noen vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge, motivert av religiøse eller islamistiske motiver. Det skal lite til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret til SANNSYNLIG, skriver de.

Grunnen er at spenningen mellom ytringsfrihet og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam, vokser både i Norge og i Europa:

– Oppfattede krenkelser av islam er en sentral faktor i radikalisering til islamistisk og religiøst motivert terror. Al-Qaida og ISIL har dessuten nylig kommet med flere oppfordringer til muslimer i alle land om å hevne krenkelser, skriver de.

De legger til at majoriteten av muslimer tar avstand til terror.

PÅ VAKT: PST vurderer at trusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet på grunn av økte spenninger mellom ytringsfrihet og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam. Her er  PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under presentasjonen av PSTs trusselvurdering 2020 i februar. Foto: Berit Roald

PSTs vurdering kommer etter det brutale angrepet i Nice torsdag, hvor tre personer ble drept i Notre-Dame-kirken. En av de drepte skal ha fått halsen skåret over, ifølge Reuters og AFP.

Flere potensielle mål

PST sier det er sannsynlig at et angrep vil utføres av en enkeltperson, som angriper folkeansamlinger eller symbolmål som politi- og forsvarspersonell.

– Andre symbolmål vil være islamkritikere, samt personer som formidler menneskerettigheter og ytringsfrihet. Kirker og synagoger er også aktuelle symbolske mål.

Det er sannsynlig at angrepsmidlene i eventuelle angrep vil involvere hugg-/ stikkvåpen eller kjøretøy.

– Avvergede forsøk i Vesten viser imidlertid at også ekstreme islamister ofte forsøker å anvende improviserte eksplosive innretninger og skytevåpen.

Macron: Frankrike under angrep

Frankrikes president Emmanuel Macron sa torsdag at Frankrike er angrepet av islamistisk terror.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP er den mistenkte gjerningsmannen bak knivdrapene en 21 år gammel tunisier som ankom den italienske øya Lampedusa sent i september.

Han kom ifølge byrået til Frankrike først i begynnelsen av oktober, for kun et par uker siden.

Politidirektoratet følger trusselbildet

Politidirektoratet er i dialog med både PST og politidistriktene for å vurdere hvilken betydning PSTs oppdaterte trusselvurdering etter de siste hendelsene i Frankrike har for norske forhold, Det skriver de i en pressemelding fredag ettermiddag.

– Vi merker oss at det ikke foreligger konkrete trusler Norge, og at det heller ikke er indikasjoner på at noe uønsket skal skje. Men hendelser som de vi har sett de siste dagene er en påminnelse om at vi alltid må ta høyde for at uønskede hendelser kan inntreffe, sier beredskapsdirektør Tone Vangen.

les også

Medier: Tre døde etter knivangrep i kirke i Nice – gjerningsmann pågrepet

Oslo-moske setter inn ekstra vakthold

Det Islamske Forbundet setter inn ekstra vakthold under fredagsbønnen ved Rabita-moskeen på Calmeyers gate i Oslo.
Avgjørelsen kommer som følge av angrepet i Notre-Dame i Nice i Frankrike torsdag, opplyser forstander Basim Ghozlan til P4. Tre personer ble knivdrept i kirken. Muslimsk Dialognettverk i Norge oppfordret torsdag alle moskeer i Norge til å være ekstra på vakt under fredagsbønnen.

– Vi er bekymret for hvordan situasjonen i Frankrike eskaleres internt og internasjonalt, sa leder Senaid Kobilica.

Operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslopolitiet forteller til VG at de følger med på situasjonen.

– Vi er i løpende dialog med Rabita-moskeen på Grønland i Oslo, og med andre trossamfunn. Vi vet at Rabita-moskeen har valgt å sette inn egen sikkerhet i dag, sier operasjonsleder Pedersen.

les også

Macron: – Frankrike er under angrep

Fransk minister sendte terrorvarsel søndag

Innenriksministeren Gérald Darmanin varslet søndag nylig politi og forsvars- og sikkerhetstjenesten om et notat som oppfordret til å utføre «individuell jihad» mot flere foreslåtte mål, ifølge den franske storavisen Le Figaro.

Det aktuelle notatet stammer ifølge avisen fra nyhetsbyrået Thabat, som har tette bånd til terrororganisasjonen Al-Qaeda.

Der skal det ha blitt oppfordret til å utføre individuelle angrep for å ramme Frankrike. Kirker, feriesteder, ambassader og imamer som støtter den franske presidenten stod på listen over foreslåtte mål, skriver avisen.

De skal også ha foreslått spesifikke metoder, som knivangrep og påkjørsel av folkemengder.

les også

Fransk storavis: Innenriksministeren slo intern terroralarm etter jihad-oppfordring

Fransk politi har fremdeles ikke antydet noe motiv bak angrepet i Nice.

Angrepet skjer etter flere dager med protester i land med stor muslimsk befolkning, etter at President Macron har forsvart publisering av Muhammed-karikaturer.

Onsdag trykket satiremagasinet Charlie Hebdo en karikatur av den tyrkiske presidenten Tayyip Recep Erdogan – noe som førte til sterke reaksjoner fra Tyrkia.

Mer om

 1. PST
 2. Charlie Hebdo
 3. Nice
 4. Terror
 5. Sikkerhet
 6. Emmanuel Macron
 7. Radikalisering

Flere artikler

 1. Politiet innfører midlertidig bevæpning

 2. Fransk storavis: Innenriksministeren slo intern terroralarm etter jihad-oppfordring

 3. Macrons oppgjør med islamismen

 4. Macron: – Frankrike er under angrep

 5. Prest skutt i Lyon – én mistenkt arrestert

Fra andre aviser

 1. PST: Skjerpet trussel fra ekstrem islamisme

  Bergens Tidende
 2. Store demonstrasjoner mot Macron i mange land

  Bergens Tidende
 3. Frankrike rystet av nytt terrorangrep: Tre drept i kirke, en av dem fikk halsen skåret over

  Bergens Tidende
 4. PST: Faren for islamistisk terror skjerpet

  Aftenposten
 5. Søreide: - Angrepene på Macrons forsvar for ytringsfriheten er uakseptable

  Aftenposten
 6. Nice-angriperen kom til Europa i september

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no