VITNER: Torsdag står den tidligere justisministeren Tor Mikkel Wara i vitneboksen i Oslo tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tor Mikkel Wara om pågripelsen av samboeren: − Kom som et sjokk

OSLO TINGRETT (VG) Den tidligere justisministeren Tor Mikkel Wara mener samboeren Laila Bertheussen ikke står bak noen av trusselhendelsene.

 • Morten S. Hopperstad
 • Christina Quist
 • Hanna Haug Røset

Torsdag morgen inntok den tidligere justisministeren vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. Der står han som fornærmet i straffesaken mot sin trusseltiltalte samboer, Laila Bertheussen.

Hun bestrider alle anklager om angrep mot demokratiet, gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere – deriblant Tor Mikkel Wara.

Bli oppdatert: Følg rettssaken her

Den tidligere justisministeren ankom rettslokalene i sort dress, hvit skjorte og et mørkt slips. I hendene bar han hvite A4-ark. Wara har ingen forklaringsplikt i saken siden han er samboer med tiltalte, men han ønsker å forklare seg for retten.

VGs Astrid Meland kommenterer: «Dette må IKKE ut ennå»

– Jeg mener at hun ikke står bak

Statsadvokat Frederik G. Ranke startet med å spørre om hva den tidligere justisministeren tenkte da samboeren ble pågrepet i mars i fjor.

– Pågripelsen kom som et sjokk. En overraskelse. Jeg trodde ikke at hun sto bak noen av hendelsene, forklarer Wara i retten.

Han er i dag rådgiver og partner i First House. I et politiavhør noen timer etter at samboeren var pågrepet forklarte han at det var «totalt uforklarlig for ham».

– I tilfelle måtte hun gjort det i villfarelse. Det var kun spørsmål om bilbrannen, forklarte Wara til politiet den gangen.

Statsadvokaten mener Wara aldri slått fast at Bertheussen står bak i sine avhør med politiet.

– Jeg mener at hun ikke står bak, men jeg kan ikke slå det fast hvis jeg var i Liverpool og hun var i Oslo, svarer han i dag.

VITNER: Torsdag står den tidligere justisministeren Tor Mikkel Wara i vitneboksen i Oslo tingrett. Her er han på vei inn i rettslokalene. Foto: Tore Kristiansen

Copycat

Den tidligere justisministeren forteller videre at han oppfattet den første trusselepisoden i begynnelsen av desember 2018 som en tilfeldig pøbelstrek.

– Det var graffiti og beskyldninger om å være rasist. Åpenbart et politisk budskap, men det kunne vært hvem som helst, forklarer han.

Wara mener de senere hendelsene hadde et mer konkret budskap og blant annet var direkte rettet mot samboeren, siden hun hadde levert en anmeldelse mot det omstridte teaterstykket «Ways of seeing».

– Så kommer det flere trusselbrev. Da er det naturlig at man tenker at det er en rekkefølge. Brevene hadde ulike stil. Jeg tenkte også at det kunne være en copycat, forklarer han.

les også

Laila Bertheussen om trusselbrev: – Jeg ble skjelven

Wara sier at hendelsene ikke påvirket livet hans som statsråd. Han hadde livvakter og var aldri alene.

– I en periode betydde det at det sto en uniformert bil i gaten, det var sikkert ubehagelig for naboene, men ikke for meg, forklarer han.

– Tæret hendelsene på familien? spør statsadvokaten.

– I mesteparten av tilfellene var det bare meg og Laila som var hjemme. Noen ganger ble det en diskusjon mellom meg og Laila om hva dette kunne være for noe. Men det endret ikke rutinene i huset, svarer Wara.

Han forklarer videre at det var et tilbakevendende problem at enkeltkameraer ved boligen ikke fungerte, og at dette var mer plagsomt enn truslene.

– Sa du fra om feilene før Bertheussen ble pågrepet? spør statsadvokaten.

– Nei, det kan jeg ikke huske. Jeg var ikke mye hjemme, svarer han.

– Angrepene var ikke personlig

Wara er tydelig på at han mener angrepene ikke var personlig.

– Jeg representerte Frp. Den kritikken var en del av en politisk prosess og en hestehandel. Når man sier rasist om meg så er det et angrep på Frp, ikke på meg, forklarer han.

– Måtte du ta hensyn til truslene som lå der? spør statsadvokaten.

– Nei, det jeg gjorde var å følge politiets anbefalinger. Det gjorde jeg også før truslene kom, svarer Wara.

les også

Bertheussen-saken: Mener å ha funnet tusjen som ble brukt

– Hvordan reagerte du på teaterstykket «Ways of seeing»? spør Ranke.

– Teaterstykket i seg selv var ganske latterlig. Så er det klart at man reklamerer med «Vi ser dere gjennom vinduet. (...) purketryner..», så kan man begynne å reflektere over hvem disse menneskene er. Det var en ganske kynisk PR-strategi for et teater for å få fylt huset sitt, svarer Wara.

Eks-justisministeren mener at teaterstykket filming av familieboligen var galt.

– Det er galt å ta seg inn på tomten, men det er også galt å drive med den type konspirasjonsteorier. Det er dyrt å annonsere, men det er billig å stå på dax18, forklarer han.

Wara forklarer videre at samboeren reagerte på at regissøren av teaterstykket angrep henne i Dagsnytt 18 i slutten av november 2018, noe som gjorde at Bertheussen skrev en kronikk i VG.

– Dette er et elendig teaterstykket. Det er ikke mange mennesker som har sett det, forklarer han.

Statsadvokaten viste til nok et avhør av Wara mens saken var under etterforskning. Der forklarte eks-justisministeren at samboeren hadde vært mye syk de siste årene og at sykdommen over tid har påvirket sinnsstemningen hennes.

– Det som skjedde med teaterforestillingen har også påvirket, forklarte han i dette avhøret.

Wara forklarer at sykdommen til samboeren har ført til at hun nærmest er låst inne i sitt eget hus.

– Det at man ikke vet hva som ble filmet... men også at sykdommen gjorde at hun var nesten 24 timer i dette huset. Hun gikk der, og man titter inn i vinduet og ser hva hun driver med. Det er klart hun blir opprørt over det, når det er hennes trygge sone.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Bertheussen-saken: Var ikke mistenkt før siste brann

 2. Tiltalte Laila Bertheussen i retten: – Jeg er fornærmet i denne saken

 3. Opererte under falsk profil på Facebook: – De er jo litt på kanten disse meldingene

 4. Bertheussen var i USA da mystisk pakke ble sendt: – Åpenbart av interesse

 5. Laila Bertheussen om trusselbrev: – Jeg ble skjelven

Fra andre aviser

 1. Bistandsadvokat angrep både Wara og samboeren

  Aftenposten
 2. Tor Mikkel Wara vitner i saken der samboeren er tiltalt: – Jeg tror ikke hun står bak noen av hendelsene

  Aftenposten
 3. Tor Mikkel Wara vitner i saken der samboeren er tiltalt: – Jeg tror ikke hun står bak noen av hendelsene

  Fædrelandsvennen
 4. Bertheussen-saken: Fra teaterscenen til rettssalen

  Fædrelandsvennen
 5. Bertheussen med ny kommentar i retten

  Aftenposten
 6. Wara tilbake i vitneboksen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no