FORHANDLINGSPARTENE: Fra venstre: Lizzie Ruud Thorkildsen i Delta, Steffen Handal i Unio, Tor Arne Gangsø i KS, Mette Nord Fagforbundet og Jan Olav Birkenhagen Akademikerne Kommune fotografert før forhandlingene 3. september. Foto: Vidar Ruud

Enighet i kommuneoppgjøret – brudd mellom KS og Akademikerne

Mens LO kommune, Unio og YS kommune natt til onsdag ble enige med kommunesektoren i årets tariffoppgjør, har Akademikerne brutt forhandlingene.

 • Ingrid Hovda Storaas

– Jeg er svært fornøyd med at vi har klart å komme til enighet med de tre største forhandlingssammenslutningene i en særdeles krevende situasjon for Norge og for kommunesektoren, sier forhandlingsleder for KS Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Den fjerde forhandlingssammenslutningen Akademikerne har imidlertid brutt sine forhandlinger med kommunesektoren. En av grunnene er uenighet om avtalen for kommunelegene hos Legeforeningen, som er en av Akademikernes medlemsforeninger.

Uenigheten dreier seg først og fremst om legevaktordningen.

Oppgjøret går derfor til mekling, som starter 23. september. Fristen er satt til 14. oktober ved midnatt.

– KS viste liten vilje til å møte våre krav. Med dette oppgjøret utvikler KS kommunene i feil retning, sier Jan Olav Birkenhagen, leder for Akademikerne kommune i en pressemelding.

les også

Her er løsningen i Staten

Vil jobbe mindre legevakt

Legeforeningen mener at arbeidsbelastningen med legevakt er for stor, og at dette går ut over både fastlegeordningen og legevakten. De vil derfor ha mer valgfrihet for legene.

KS, som er den største arbeidsgiverorganisasjonen i offentlig sektor, skriver at det ikke var mulig for dem å møte kravet om at fastleger selv skal kunne velge om de vil ha legevakt, utover et gjennomsnitt på syv timer per uke.

– Hele systemet bygger på at fastleger skal gå legevakt. Da er det ikke mulig å overlate til den enkelte lege å velge når han eller hun skal jobbe. I praksis vil det bety at innbyggerne i enkelte kommuner risikerer å stå uten legevakt når de trenger akutt hjelp, sier Gangsø og legger til:

– Kommunene er ansvarlig for døgnkontinuerlig legetjeneste til alle innbyggere, så dette kravet er det rett og slett ikke mulig for KS å gå med på.

Legeforeningens president Marit Hermansen reagerer på at KS ikke vil gå med på kravet.

– Legevaktleger blir pålagt en uforsvarlig arbeidsbelastning som svekker rekrutteringen til både fastlegeordningen og legevakten. At KS avviser løsninger som sikrer en levelig arbeidstid, er alvorlig, sier hun i en pressemelding.

FORNØYD: KS sin forhandlingsleder Tor Arne Gangsø sier i en pressemelding at partene har tatt inn over seg den spesielle situasjonen under årets lønnsoppgjør, og konsekvensene coronakrisen hr hatt for kommunesektoren og økonomien. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Isolert sett er resultatet i årets oppgjør dårlig

Resultatet i kommunesektoren har en samlet ramme på 1,7 prosent, og det var på forhånd klart at det var lite penger å forhandle om. De avtalte tilleggene er på mellom 1.400 og 1.900 kroner.

Det er også enighet om å justere lørdags- og søndagstillegget. Det betyr at alle er sikret et tillegg på minst 53 kroner, med virkning fra 1. oktober, skriver NTB.

– Vi er glade for at vi har kommet fram til et anbefalt forslag i dette hovedoppgjøret. Vi var klar over at det var svært lite penger til rådighet, men har klart å få til et oppgjør der folk opprettholder kjøpekraften. Det skyldes dels virkninger fra lønnsoppgjøret i fjor og dels tilleggene vi greide å forhandle oss fram til nå, sier LO-kommunes leder Mette Nord i en pressemelding.

Leder for fagforeningen Delta og forhandlingsleder for YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen kaller resultatet akseptabelt.

les også

140 ansatte ved Oslo rådhus tas ut i streik

LEDER I UTDANNINGSFORBUNDET: Steffen Handal. Foto: Trond Solberg, VG

Forhandlingsleder for Unio, Steffen Handal, sier i en pressemelding at coronakrisen gjør at det var lite å rutte med under årets oppgjør, og at forventningene derfor er blitt justert.

– Isolert sett er resultatet i årets oppgjør dårlig. Dette er langt unna det Unio ønsket og la planer for da oppgjøret startet i vinter, sier han.

– Samlet sett sikres Unios medlemsgrupper reallønnsvekst dersom forventet prisvekst blir 1,5 prosent,.

Handal forhandler blant annet på vegne av Utdanningsforbundet og Norsk sykepleierforbund.

Les også

 1. Enighet i kommuneoppgjøret - ingen lærerstreik

  Partene har kommet frem til en løsning i kommuneoppgjøret sent torsdag kveld.
 2. LO-striden kan ende i strippet løsning

  Pensjonsstriden i LO kan ende med at man går rundt hele problemet med hva som er «brede kollektive ordninger» og ender…

Mer om

 1. KS
 2. Akademikerne
 3. Legeforeningen
 4. Unio

Flere artikler

 1. Brudd i meklingen mellom KS og Legeforeningen

 2. Vektere tas ut i streik

 3. Kan bli omfattende legestreik: – Stor fare for konflikt

 4. Sykepleier raser mot lønnsoppgjøret: – Som å bli spyttet i ansiktet

 5. Oslo-barnehager kan bli rammet av streik

Fra andre aviser

 1. Enighet i kommuneoppgjøret – Akademikerne har brutt

  Aftenposten
 2. Brudd i meklingen mellom KS og Legeforeningen

  Aftenposten
 3. Kan bli legestreik over hele landet fra 26. oktober

  Aftenposten
 4. Sykeplei­erne godtar ikke resul­tatet fra årets lønns­forhand­linger

  Fædrelandsvennen
 5. Enighet mellom KS og Akademikerne – Legeforeningen forbereder streik

  Aftenposten
 6. Meklingen i statsoppgjøret er i innspurten

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no