17 ELGER I FLOKK: Bengt Magnusson (68) tok dette blinkskuddet på Granberget i Engerdal. Foto: BENGT MAGNUSSON

Sjekk Bengts (68) blinkskudd: Tok bilde av 17 elger

Da Bengt Magnusson (68) skulle ta bilde av elgflokken, var det så mange av dem at han ikke fikk plass til alle på ett bilde.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Pensjonisten fra Engerdal hadde hørt av en bussjåfør at det samlet seg mye elg på Granberget i Engedal. Han måtte reise ut med kamera tre ganger for å se elgflokken med egne øyne.

Bildet ble først publisert på Facebook-siden til Femund Canoe Camp, og Lokal-Avisa skrev først om det oppsiktsvekkende bildet.

– Da jeg dro dit tredje gangen klokken 08.00 på morgenen var det dårlig lys. Jeg sto og ventet på at det skulle bli lysere, og gikk opp på en haug. Der så jeg at det var tjukt med elg på jordet, sier Magnusson til VG.

Les også: Pelle (41) jaget opp i lyktestolpe av illsint elg

– Jeg telte til 26, og prøvde å få detaljbilder av elgene. Men det var snø i luften og dårlig lys og jeg var skuffet fordi jeg ikke fikk det bildet jeg ville. Så stoppet skolebussen i nærheten, og hele elgflokken dro av sted. Da gikk de på rekke og rad, så pyntelig og fint, og jeg zoomet ut så mye det gikk, men likevel fikk jeg ikke plass til mer enn 17 av dem på bildet, sier han.

Beveger seg på kveld og morgen

Han har tidligere fulgt med når elgen har blitt fôret, for at de skal holde seg unna veien, og sier han da har sett rundt 30 elger på ett sted.

Les også: Artisten «Elg» fikk elg i frontruten

Han er klar på hva man bør gjøre dersom man skal prøve å ta bilder av elgen.

– Elgen forholder seg rolig på dagtid og på natta. I grålysningen eller i skumringen på kvelden beveger den seg mellom beiteområde og der den er på natta. Det er klart at skal du ta bilder av elg, så er det da den er i bevegelse og det er da du ser dem som regel, sier han.

Fikk du med deg? Elg ramlet gjennom tak og ned i hundegård

Ikke sosiale dyr

Erling Johan Solberg, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, sier at elg generelt ikke er flokkdyr.

Les også: Marie (17) angrepet av elg i skisporet

– De er i utgangspunktet en solitær art og er lite sosiale. I sommerhalvåret er det vanligvis bare enkeltindivider og mor med én eller to kalver. Men i områder med mye elg vil de støte på hverandre, og hvis det i tillegg er litt urolig i områdene vil de kunne bevege seg sammen. Under jakten kan man se mindre flokker på 3-4 dyr i kortere perioder, men de har ikke noen sterk attraksjon til hverandre, sier han.

På vinteren kan elgen gjerne samles avgrensede områder med greie snøforhold og gode matforhod.

– Da kan det stå mye elg ved hverandre - og når de blir skremt beveger de seg som en flokk. Da er det også fort at de går på rekke og følger etter hverandre, sier Solberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder