LANSERER FERDIGMAT: Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm mener norsk ferdigmat har et stort forbedringspotensiale. Til uken lanserer han selv tre ferdigretter. Foto: Krister Sørbø

Mener Hellstrøm svartmaler konkurrentene

Matforsker Trygve Eklund mener kjendiskokk og ferdigmat-produsent Eyvind Hellstrøm oppfører seg grovt uetisk når han snakker om norsk ferdigmatindustri.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg tror ikke Hellstrøm mener å lyve, men det er lett å gjennomskue at han ikke har en filla greie på det han snakker om, sier Eklund til VG.

Lørdag ble det kjent at kjendiskokk Eyvind Hellstrøm lanserer en serie med tre ferdigmatretter.

- Vi har fått til et produkt som revolusjonerer industrien. Produktene er uten tilsetningsstoffer, konserveringsmiddel og kunstige midler, sa Hellstrøm til VG.

- Bare tull

Dette får matforsker Trygve Eklund til å reagere på konkurrentenes vegne.

- Jeg synes det er grovt uetisk. Hellstrøm formidler et budskap om at alle konkurrentene har laget syntetiske produkter og mater på med tilsetningsstoffer. Det er bare tull, sier Eklund, og legger til:

- Det viser bare at Hellstrøm ikke har en filla greie på industriproduksjon.

TEST: Se VG-panelets dom over Hellstrøm-rettene her !

Hellstrøm har fortalt at ferdigmaten varmebehandles, men hemmeligholder hvilken metode som brukes.

Ifølge Eklund er det ikke mange alternativer:

- Når man pasteuriserer så dreper man mikroorganismer og inaktiverer enzymer. Man må få temperaturen til et visst punkt i en viss tid, og det finnes forskjellige måter å gjøre det på. Det finnes metoder for å riste maten slik at temperaturen øker og reduseres fortere eller man kan bruke mikrobølger, strøm eller infrarøde stråler. Det er de metodene som finnes. Hellstrøm har neppe funnet på noe nytt, selv om han gir uttrykk for det, sier Eklund.

KRITISERER HELLSTRØM: Matforsker Trygve Eklund mener gourmetkokken svartmaler konkurrentene uten tilstrekkelig grunnlag. Foto: Roger Neumann

Etter at Hellstrøm fortalte om de nye ferdigrettene i VG har Eklund sjekket næringsinnholdet hos konkurrentene.

- Jeg har blant annet sjekket Fjordland-retter, og funnet en rekke uten kunstige tilsetningsstoffer.

Kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland i Fjordland har også reagert på Hellstrøms uttalelser.

- Jeg er enig i at det som kommer frem i intervjuene med Hellstrøm nok ikke helt riktig, sier hun til VG.

- Ingen konserveringsmidler

Hun viser til en undersøkelse gjennomført av matforskningsinstituttene Nofima og NIFES som konkluderer med at mat fra Fjordland er like næringsrik som tilsvarende hjemmelaget mat.

- Vi tilsetter ingen konserveringsmidler i produksjonsprosessen. Vi er opptatt av at ferdigmaten skal være sunn, skikkelig og god - og ønsker alle aktører som bidrar til å utvikle tilbudet av sunne og gode ferdigretter velkommen på markedet, sier hun.

Heller ikke konkurrentene i Toro kjenner seg igjen i Hellstrøms uttalelser.

- Nei, vi kjenner oss ikke igjen i bildet Hellstrøm tegner. Vi er opptatt av å tilby god mat basert på naturlige råvarer, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge.

- Forbedringspotensiale

Eyvind Hellstrøm står fast på at norsk matindustri er full av kjemikalier og konserveringsmidler.

- Jeg sier ikke at alt annet er søppel, men at ferdigmat, slik den har vært produsert i Norge til nå, har et stort forbedringspotensiale, sier Hellstrøm når VG konfronterer ham med anklagene.

- Norsk ferdigmatindustri er full av kjemikalier og konserveringsmidler. Nå har vi, gjennom en lang prosess, lyktes med å lage produkter som ivaretar smaken og estetikken, og samtidig er fri for kjemikalier og konserveringsmidler. Samtidig sitter smaken i førersetet. Jeg synes det da er overraskende at Eklund uttaler seg slik uten å ha smakt produktet. Kanskje det er smart å smake produktet før man feller sin endelige dom, legger han til.

- Konstaterer det åpenbare

At Hellstrøm-rettene er fri for konserveringsmidler, imponerer Eklund lite.

- I varmebehandlet mat er det ikke nødvendig med konserveringsmidler. Det høres kanskje flott ut når Hellstrøm sier at maten hans er fri for konserveringsmidler, men det han gjør er egentlig bare å konstatere det åpenbare. Han kunne like gjerne sagt at maten er fri for rottegift.

Hellstrøm sier han er trygg på at selskapet som har utviklet ferdigrettene har stor kompetanse og lang erfaring med å skape sunne og gode retter.

- Professor Eklund kan helt sikkert mer om mikrobiologi enn meg. Han har tross alt doktorgrad på tema og jeg er «bare» en enkel kokk. Men det jeg tror han og jeg fort kan bli enige om er at økt kunnskap om hva som er sunn og god mat, er viktig, sier Hellstrøm.

VGs testpanel var svært fornøyd med smaken på Hellstrøms ferdigmatprodukter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder