ENGASJERT: Generalsekretær Anders Hegre i Hørselhemmedes Landsforbund. Foto: Roger Neumann

Slår alarm: Én million får dårlig hørsel

1 av 6 unge rammes

Om få år vil en million nordmenn slite med dårlig hørsel. Også barn og unge er i faresonen - ofte uten at foreldrene er klar over det.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Pussig nok er det ingen som helt vet hvordan det egentlig står til med nordmenns hørsel. Befolkningens hørsel har nemlig ikke blitt systematisk sjekket på over 15 år.

Et anslag er at det i 2020 kan bli så mange som en million nordmenn med betydelig hørselshemming, ifølge Hørselshemmedes Landsforbund.

Det betyr at nesten en av fem vil ha store problemer med hørselen.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL TIL DENNE SAKEN?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Flere støykilder

Grunnen er først og fremst en aldrende befolkning, men også at vi omgir oss med stadig flere støykilder:

Mobil og musikk koblet rett på øret, TV og radio i bakgrunnen, åpne kontorlandskap, trafikkstøy, og så videre.

- Dette seiler opp som den neste store helseutfordringen. Men hørselsproblemer er dessverre ikke høyt nok prioritert hos myndighetene, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund.

Sist nordmenns hørsel ble kartlagt, var i 1997, da over 50000 personer ble sjekket i den såkalte Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Den gang ble det klart at drøye 36 prosent av befolkningen hadde et enten mildt eller betydelig hørselstap.

Les mer på VG+ ** Slik kan du forebygge** Disse kan bråke som jetfly

Flere får problemer

Tar man utgangspunkt i at vi ifølge SSB trolig vil være rundt 5,5 millioner nordmenn i 2020, blir prognosen for antall med hørselshemming nesten to millioner.

HLF mener imidlertid at dette anslaget er for høyt, ikke minst fordi det inkluderer alle med kun en mild hørselshemming.

De anslår tallet til å bli cirka en million.

Uansett tyder en rekke studier på at stadig flere får problemer med hørselen - også barn og unge:

** I en fersk studie gjennomført ved University of Michigan, hadde hele 1 av 6 ungdommer såkalt høyfrekvens-hørselstap, som ofte er støyrelatert og kan forebygges. Samtidig viser studien at så godt som ingen foreldre tror at deres egne barn er i risikosonen.

** En svensk studie fra 2003, der hørselen til skolebarn ble undersøkt, viste at mer enn 1 av 10 syv-åringer hadde, eller hadde hatt, øresus. Blant barna mellom 9 og 16 år var andelen hele 16 prosent.

** Her hjemme har dessuten antallet som møter til Forsvarets førstegangstjeneste med hørselsskader, skutt i været. Andelen økte fra én prosent i 2008 til syv prosent i 2012.

Viktig med informasjon

- Det er viktig at foreldre snakker til barna sine om å ta vare på hørselen. Informasjon i ung alder er viktig for at de skal kunne ta fornuftige valg senere i livet, enten de sitter med iPaden, er på konsert eller opplever støy i arbeidslivet, sier Hegre.

Forsker og hørselsekspert Bo Engdahl ved Folkehelseinstituttet er ikke like sikker på at hørselen blant unge er blitt verre, selv om enkeltstudier kan tyde på det.

- Vi trenger større befolkningsstudier og en systematisk kartlegging. Da vil vi få bedre tall og et klarere bilde, sier han.

- Kanskje har hørselen faktisk blitt bedre, takket være bedre behandling av øresykdommer og økt kunnskap i arbeidslivet.

Men antall hørselshemmede vil likevel øke, rett og slett fordi vi stadig blir eldre, legger han til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder