MULIG ETTERFØLGER: Ifølge en italiensk avis er den heteste kandidaten til å ta over genralsekretærvervet i NATO etter Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG, TERJE BRINGEDAL/VG

Dette får Jens nyte hvis han blir NATO-sjef

Representasjonsbolig, kokk, butler, bil og sjåfør

Men lav lønn og ikke eget fly

Jens Stoltenberg får moderat sjefslønn, men en del luksus hvis han blir generalsekretær i NATO. Men sjefen for NATO har ikke eget fly!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det medfører riktighet at NATO-sjefen ikke disponerer eget fly. Det er eventuelt nasjonen vedkommende kommer fra som stiller et fly til disposisjon, NATO tilbyr det ikke, men har avtale med belgisk flyvåpen som gjør at han tidvis kan bruke deres fly. Men han flyr også vanlig passasjerfly, sier NATO-pressetalsmann Tony White til VG.

VG har snakket med flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet. De bekrefter at både USAs president Barack Obama og den tyske forbundskansleren Angela Merkel mener Jens Stoltenberg er den beste kandidaten til å overta vervet som NATOs generalsekretær når danske Anders Fogh Rasmussens tid går ut i september.

Vi spør NATO om lønnen Stoltenberg vil få dersom han inntar sjefstolen.

- Beklager, det presise nivået tar jeg ikke på farten, men det er relativt moderat, sier White.

Da Fogh Rasmussen tiltrådte, skrev danske aviser at lønnen var 1,2 millioner danske kroner. Lønnen er vel og merke uten skatt, som en NATO-leder slipper å betale.

Det betyr at verdien av den er godt over to millioner kroner. White sier han disponerer egen bil og sjåfør og en representasjonsbolig.

Den danske avisen Politiken har skrevet at det blant annet innebærer at han disponerer kokk, butler og selvsagt en omfattende livvakttjeneste.

White sier det ligger an til et sjefsskifte etter NATO-toppmøtet i Wales i september.

- Det er naturlig at avtroppende NATO-sjef leder det møtet, sier han.

- Hyggelig å bli nevnt

Jens Stoltenberg selv ønsker ikke å kommentere hvorvidt han er aktuell for toppjobben eller ei.

- Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sier Stoltenberg til NTB.

Heller ikke utenriksministeren ønsker å uttale seg.

- Jeg tror vi må venne oss til at det vil gå rykter når man har anerkjente politikere som Jens Stoltenberg, men vi har ikke tradisjon for å kommentere slike rykter, sier Børge Brende til VG.

I høst avslørte Jens Stoltenberg at han har takket nei til en internasjonal toppjobb - for å være Aps parlamentariske leder i Stortinget.

Like før jul ble han imidlertid utnevnt til spesialutsending for klima av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Dette er et viktig oppdrag både for Norge og for verden, men jeg fortsetter samtidig som leder for Arbeiderpartiet og som opposisjonsleder, sa Stoltenberg til VG den gangen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder