LUKSUS I LYNGEN: Etter en sen sommer i år, er det fortsatt mye bær i skogen og på fjellet. Vi er med Olivia Buland (1), Celia Gresseth (1) og Synnøve Lindgaard (1) fra Gressethgrenda Familiebarnehage i Skjelstadmarka i Stjørdal. FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG Foto: Kristian Helgesen , FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Blåbær-glede over hele landet

Kjølig vår har gjort sesongen inntil en måned forsinket

Vært ute og smakt på årets blåbær? Det er ikke for sent!
Over hele landet rapporteres det om bra forekomster – selv om det nå er snart en måned etter ordinær blåbærsesong.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er få ting som er bedre enn å ta lunsjen på en seng av blåbærlyng!
– Det er ikke så mange bær som havner i koppen. De fleste går rett i munnen. Av
og til kommer det ei litt sur tyttebær i samme slengen, ler eier av
Gressethgrenda familiebarnehage, Rakel Aune.

I strålende sol og kald høstluft har hun tatt med seg barna ut i skogen i

Skjelstadmarka i Stjørdal – noen hundre meter fra barnehagen.

Godt: Slik lager du blåværsmoothie

BLÅBÆRTUREN: Blåbærhøsten er fra 2-3 uker til en måned forsinket over hele landet - til glede for alle som har høstferie! Fra venstre Celia Gresseth (1), Synnøve Lindgaard (1) og Olivia Buland (1) fra Gressethgrenda Familiebarnehage i Skjelstadmarka i Stjørdal. FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG Foto: Kristian Helgesen , FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Bugner av blått

– Vi er heldige som kan gå rett inn i skogen å plukke bær. Det er langt nok for små barneføtter.

Visste du at blåbær kan bidra mot livsstilssykdommen diabetes 2?

Innimellom gran- og bjørketrær, bugner det fortsatt av blå, deilige blåbær og det er også rikt av den litt mindre populære røde tyttebærene.

– Det er fortsatt mye bær å finne. Noen kan være litt bløte, men dette liker barna godt, sier Aune.

– Ja, dette ser ut som et svært brukbart blåbær-år, bekrefter 1.-amanuensis i botanikk, Per Harald Salvesen, ved Arboretet og Botanisk hage i Bergen, som er en forskningsavdeling under Universitetet i Bergen.

Godt: Lag din egen blåbærterte

Brukbart med bær

– Både her i Bergen er det bra, og på Sørlandet ser det ut som vi har uvanlig mye blåbær.

UT OG PLUKK! -Det er deilig med en blåbærtur, som gir gode smaker og litt trim uten at du merker det, mener botaniker Per Harald Salvesen. Foto: Kristian Helgesen , FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Han mener at den kalde våren forsinket blåbær-blomstringen – og sammen med den litt stusslige sommeren har hele naturen blitt merkbart forsinket:

– Men det ser ut som om alle insektene, som må til for at det skal skje bestøvning, slik at det blir bær, har vært forsinket parallelt – slik at vi har fått et svært godt resultat.

Han tror at det er størst sjanse for å finne gode, modne bær litt oppe i terrenget:

– Der vil modningen skje senest. Og vi har mange steder hatt en brukbar september – slik at bærene ikke er blitt vasne og overmodne. Det er bare å kjenne på smaken. Det er bare å komme seg ut, det er moro, det gir gode smaker og du får til og med litt trim uten at du merker det, anbefaler botanikeren.

Godt: Youghurt-is med blåbær

Forsinket i flere land

På forskningsstasjonen til Nibio – tidligere Bioforsk – i Ullensvang forskes det på jødsling av blåbær: Angela Koort fra Estland tar doktorgraden på hvordan de allerede supersunne blåbærene best kan gjødsles for å oppnå mest, best og sunnest bær:

– Mitt inntrykk er at det er nok blåbær ute i skogen. Men blåbærene er 2–3 uker forsinket, og det skyldes sen blomstring på grunn av den svært kalde våren, og til dels den kjølige sommeren. Dette har skjedd over store områder – vi finner sen blåbærsesong både her i Norge, i Estland, hvor jeg kommer fra, og i Finland. Trolig også i Sverige, men her har jeg ikke data, forklarer hun.

Godt: Hylleblomstgele-krystaller med blåbær!

Fortsatt bær i nord

Også lenger nord ser det ut som om blåbærsesongen er klart forsinket:

– Blåbærene kommer sent, og det er variabelt. Dette er ikke noe sterkt blåbærår i Salten, noen steder er det bra, andre steder nokså lite. Derimot ser det bra ut med tyttebær, som også er sene i år, sier daglig leder Trond Loge i Salten Friluftsråd.

I Troms går det fortsatt an å plukke blåbær, forteller daglig leder i Midt-Troms friluftsråd, Espen Prestbakkmo:

BLÅBÆRKONGEN: Ingen har plukket mer blåbær enn Helge Bjørndal (55) i Arna i Bergen. Han mener årets bær er litt små. Her fra en reportasje i 2005. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Blåbærene kom veldig sent, kanskje en måned etter et normalår. Men vi har hatt en flott og varm august som redder situasjonen. I tillegg har vi unngått frost – frosten tar jo gjerne blåbærene når vi kommer så langt ut på høsten. Så det er fullt mulig å plukke blåbær nå!

Godt: Ti ting du kanskje ikke visste om blåbær

Har plukket 8–900 liter

Landets klart mest erfarne blåbærplukker, 55 år gamle Helge Bjørndal fra Arna i

Bergen, mener at vi har et nokså middels blåbærår – i alle fall i hans område:

– Jeg har plukket 800–900 liter til nå. Og det er fortsatt bær. Men på grunn av den kjølige våren, er også bærene litt små i år, mener han.

I løpet av 41 år har han plukket 37500 liter blåbær, og rekorden ble satt sommeren 1994 med 3400 liter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder