Kjølig vår har gjort sesongen inntil en måned forsinket

LUKSUS I LYNGEN: Etter en sen sommer i år, er det fortsatt mye bær i skogen og på fjellet. Vi er med Olivia Buland (1), Celia Gresseth (1) og Synnøve Lindgaard (1) fra Gressethgrenda Familiebarnehage i Skjelstadmarka i Stjørdal. FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG Foto: Kristian Helgesen , FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Blåbær-glede over hele landet

Vært ute og smakt på årets blåbær? Det er ikke for sent!
Over hele landet rapporteres det om bra forekomster – selv om det nå er snart en måned etter ordinær blåbærsesong.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er få ting som er bedre enn å ta lunsjen på en seng av blåbærlyng!
– Det er ikke så mange bær som havner i koppen. De fleste går rett i munnen. Av
og til kommer det ei litt sur tyttebær i samme slengen, ler eier av
Gressethgrenda familiebarnehage, Rakel Aune.

I strålende sol og kald høstluft har hun tatt med seg barna ut i skogen i

Skjelstadmarka i Stjørdal – noen hundre meter fra barnehagen.

Godt: Slik lager du blåværsmoothie

BLÅBÆRTUREN: Blåbærhøsten er fra 2-3 uker til en måned forsinket over hele landet - til glede for alle som har høstferie! Fra venstre Celia Gresseth (1), Synnøve Lindgaard (1) og Olivia Buland (1) fra Gressethgrenda Familiebarnehage i Skjelstadmarka i Stjørdal. FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG Foto: Kristian Helgesen , FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Bugner av blått

– Vi er heldige som kan gå rett inn i skogen å plukke bær. Det er langt nok for små barneføtter.

Visste du at blåbær kan bidra mot livsstilssykdommen diabetes 2?

Innimellom gran- og bjørketrær, bugner det fortsatt av blå, deilige blåbær og det er også rikt av den litt mindre populære røde tyttebærene.

– Det er fortsatt mye bær å finne. Noen kan være litt bløte, men dette liker barna godt, sier Aune.

– Ja, dette ser ut som et svært brukbart blåbær-år, bekrefter 1.-amanuensis i botanikk, Per Harald Salvesen, ved Arboretet og Botanisk hage i Bergen, som er en forskningsavdeling under Universitetet i Bergen.

Godt: Lag din egen blåbærterte

Brukbart med bær

– Både her i Bergen er det bra, og på Sørlandet ser det ut som vi har uvanlig mye blåbær.

UT OG PLUKK! -Det er deilig med en blåbærtur, som gir gode smaker og litt trim uten at du merker det, mener botaniker Per Harald Salvesen. Foto: Kristian Helgesen , FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Han mener at den kalde våren forsinket blåbær-blomstringen – og sammen med den litt stusslige sommeren har hele naturen blitt merkbart forsinket:

– Men det ser ut som om alle insektene, som må til for at det skal skje bestøvning, slik at det blir bær, har vært forsinket parallelt – slik at vi har fått et svært godt resultat.

Han tror at det er størst sjanse for å finne gode, modne bær litt oppe i terrenget:

– Der vil modningen skje senest. Og vi har mange steder hatt en brukbar september – slik at bærene ikke er blitt vasne og overmodne. Det er bare å kjenne på smaken. Det er bare å komme seg ut, det er moro, det gir gode smaker og du får til og med litt trim uten at du merker det, anbefaler botanikeren.

Godt: Youghurt-is med blåbær

Forsinket i flere land

På forskningsstasjonen til Nibio – tidligere Bioforsk – i Ullensvang forskes det på jødsling av blåbær: Angela Koort fra Estland tar doktorgraden på hvordan de allerede supersunne blåbærene best kan gjødsles for å oppnå mest, best og sunnest bær:

– Mitt inntrykk er at det er nok blåbær ute i skogen. Men blåbærene er 2–3 uker forsinket, og det skyldes sen blomstring på grunn av den svært kalde våren, og til dels den kjølige sommeren. Dette har skjedd over store områder – vi finner sen blåbærsesong både her i Norge, i Estland, hvor jeg kommer fra, og i Finland. Trolig også i Sverige, men her har jeg ikke data, forklarer hun.

Godt: Hylleblomstgele-krystaller med blåbær!

Fortsatt bær i nord

Også lenger nord ser det ut som om blåbærsesongen er klart forsinket:

– Blåbærene kommer sent, og det er variabelt. Dette er ikke noe sterkt blåbærår i Salten, noen steder er det bra, andre steder nokså lite. Derimot ser det bra ut med tyttebær, som også er sene i år, sier daglig leder Trond Loge i Salten Friluftsråd.

I Troms går det fortsatt an å plukke blåbær, forteller daglig leder i Midt-Troms friluftsråd, Espen Prestbakkmo:

BLÅBÆRKONGEN: Ingen har plukket mer blåbær enn Helge Bjørndal (55) i Arna i Bergen. Han mener årets bær er litt små. Her fra en reportasje i 2005. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

– Blåbærene kom veldig sent, kanskje en måned etter et normalår. Men vi har hatt en flott og varm august som redder situasjonen. I tillegg har vi unngått frost – frosten tar jo gjerne blåbærene når vi kommer så langt ut på høsten. Så det er fullt mulig å plukke blåbær nå!

Godt: Ti ting du kanskje ikke visste om blåbær

Har plukket 8–900 liter

Landets klart mest erfarne blåbærplukker, 55 år gamle Helge Bjørndal fra Arna i

Bergen, mener at vi har et nokså middels blåbærår – i alle fall i hans område:

– Jeg har plukket 800–900 liter til nå. Og det er fortsatt bær. Men på grunn av den kjølige våren, er også bærene litt små i år, mener han.

I løpet av 41 år har han plukket 37500 liter blåbær, og rekorden ble satt sommeren 1994 med 3400 liter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder