GJØR STORE ØYNE PÅ GISKE-UTSPILL: Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer på det han kaller et lite gjennomtenkt utspill fra lederen for utdanningskomiteen. Foto:Patrick da Silva Sæther,

Kunnskapsministeren ut mot Giskes
mobbe-utspill

Trond Giske (AP) vil stenge mobbe-skoler

Torbjørn Røe Isaksen (H) er lite imponert over Ap-politikerens utspill, og mener forslaget gir mobberne mer makt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I sin nye bok skrev Trond Giske (AP) at han hadde sett seg lut lei av tamme virkemidler mot mobbing, og foreslo å stenge skoler hvor dette var et problem.

Fredag understreket han alvoret i uttalelsene, og dro en analogi til byggebransjen.

– Det er helt realistisk å stenge en skole en periode. Sammenlign det med en byggeplass. Du skal ikke ha mange løse stillas rundt omkring før en byggeplass umiddelbart blir stengt. Vi kan ikke ha dårligere beskyttelse av barn som går mange timer hver dag i skolen enn av voksne arbeidstagere med hjelm og vernesko, sa Giske til VG.

GJENTATTE SKOLEBESØK: Trond Giske har gjentatte ganger det siste året vært på besøk og blitt kjent med elever og lærere på Nardo skole i Trondheim som en del av researchen til boken «La læreren være lærer». Foto:Øyvind Nordahl Næss,

– Lite gjennomtenkt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener forslaget virker lite gjennomtenkt.

– Jeg mener forslaget i større grad gir mobberne mer makt enn å gagne ofrene. Er det ikke bedre å flytte elevene som mobber, enn å bryte opp klasser og vennegjenger til uskyldige elever?

Og legger til:

– Å stenge skoler i distriktskommuner betyr blant annet at barna kan få en ny og lang reisevei til skolen. Dette er virkemiddel som rammer for mange, sier Isaksen til VG.

Odins sterke historie: «Det hjelper ikke å si ifra. De gjør ikke noe uansett.»

Skoleledelsen må ansvarliggjøres

Røe Isaksen var selv oppdragsgiver til Djupedal-utvalget (ekstern lenke), som tidligere i år foreslo å bøtelegge skoler som ikke tok tak i mobbing.

Ansvaret for bøter og klageadgang ble gitt til Barneombudet, men Giske ønsker at ombudet får fullmakt til også å stenge skoler – der er Isaksen uenig

– De vi må ansvarliggjøre er rektorer og kommuneledelse, og ikke barna. Djupedal-utvalget har diskutert nedstengning av skoler konkret, og kommet frem til at konsekvensene for elevene blir for store.

Skolestatsråd om mobbing: – Vi mislyktes

– Er de nye forslagene fra Djupedal-utvalget kun tamme virkemidler?

GODE NOK FORSLAG: Leder for Djupedal-utvalget Øystein Djupedal mener at mobbeforslagene de fremmet for regjeringen er tilstrekkelig nok. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

– Absolutt ikke. Utvalget foreslår en svært omfattende og vidtrekkende endringer. Vi må gjøre mye mer enn nå i kampen mot mobbing, sier Isaksen.

Den tidligere SV-politikeren Øystein Djupedal, som nylig meldte overgang til Ap, frykter at å stenge skoler i kortere- eller lengre perioder vil ramme elevene.

– Vi har tillit til at skolene vil følge bedre opp arbeidet mot mobbing dersom våre forslag blir fulgt, har Djupedal tidligere uttalt til VG.

Også Frps skolepolitiker på Stortinget Bente Thorsen tok til motmæle mot politikerkollegaens «stenge-forslag».

– Jeg tror ikke forslaget om å stenge skoler er gjennomførbart i praksis. Det betinger i så fall at elevene må få et alternativt skoletilbud i den perioden skolen er stengt, og det er vel praktisk talt umulig, sa Thorsen til VG fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder