TIL TOPPS: Klokken 06.50 sørget Jonas Gahr Støre for at flagget ble heist utenfor hjemmet på Slemdal i Oslo. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Jonas fikk flagget til topps

Ville unngå oppstyret fra 1. mai i fjor

SLEMDAL (VG) Påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre lover at flagget skal vaie stolt fra huset hans på Slemdal for å markere 1. mai.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Og det gjør det også. Klokken 06.50 i dag morges gikk flagget til topps, riktignok én time og ti minutter før de offisielle flaggreglene sier at man skal heise flagget.

- Du brøt flaggreglene i dag?

- Det var ikke noe valg, hvis flagget skulle opp måtte jeg flagge før flaggtiden. Jeg tror alternativet var dårligere, at det skulle være bar stang, sa Støre til VG etter at flagget var heist.

- Hvorfor var det så viktig å få opp flagget i dag?

- Det er 1. mai så det er flaggdag og jeg pleier å flagge, men jeg drar tidlig og det gjorde jeg i fjor også. Da flagget jeg ikke, men i år gjør jeg det. Nå er det fin vind, så flagget er fint.

- Hvordan tror du dagen blir?

- Den blir sikkert veldig flott. Det blir et fint arrangement der oppe. Det er fint å komme et godt stykke unna, forteller Støre, før han hoppet inn i en taxi og dro til Troms. Han skal holde 1. mai-talen i Salangen.

Bar stang i fjor

Støre, som er så godt som klar for å erstatte Jens Stoltenberg som Ap-leder, lovet på forhånd å sørge for at det blir flagget på arbeidernes dag.

- Jeg drar grytidlig hjemmefra, men enten skal jeg heise flagget selv før soloppgang, hvis ikke gjør et familiemedlem det, sa Støre til VG i går.

I fjor skapte det oppstyr da VG kunne vise at den profilerte Ap-toppen ikke flagget på 1. mai.

- Jeg var bortreist hele dagen, og dro tidlig om morgenen. Så da sto flaggstangen naken da VG kom og tok bilde, forklarer Støre.

Støre fortalte også VG at han ikke hadde vokst opp med at det ble flagget hjemme på 1. mai.

- Ikke tradisjon

- Men jeg har hatt tradisjon for å gjøre det etter at jeg ble medlem i Arbeiderpartiet i 1995, og har gjort det hvert år etter at jeg ble statsråd i 2005, med unntak av i fjor, sier Støre.

- I mitt barndomshjem ble det ikke flagget på 1. mai, men det lå ikke noen bevisst markering bak det.

- Så hva betyr 1. mai for deg nå?

- 1. mai er dagen for internasjonal solidaritet. Det er arbeiderbevegelsens historiske kampdag, der rettigheter knyttet til arbeid og andre viktige politiske spørsmål løftes fram.

- Men det er også en dag da vi markerer at mange mennesker i verden får sine liv ødelagt av nød, ufrihet og krig. Det er en dag for å vise solidaritet og love handling.

UTEN FLAGG: Det vakte oppsikt da Støre ikke flagget på 1. mai i fjor. Foto: HELGE MIKALSEN

Støre opplever ofte at hans bakgrunn fra et formuende hjem på vestkanten blir trukket fram, men han føler ikke at det taler mot ham.

- Vet hva de får

- Jeg har ikke vokst opp i den tradisjonelle arbeiderklassen, og jeg kan ikke forklare bort bakgrunnen min. Som alle andre er jeg summen av mine erfaringer. Men jeg føler ikke at det blir brukt mot meg i mitt eget parti, jeg tror de kjenner meg godt etter alle disse årene.

- Jeg håper at jeg har vist hva jeg står for og hva jeg duger til. Dersom Ap skal velge meg til noe, så vet de hva de får. Jeg har brukt de siste ti årene av mitt liv til å arbeide for sosialdemokratiet, og det er jeg glad for og stolt av.

- Men du søkte jo en jobb i Høyre. Mange mener du like gjerne kunne tilhørt det partiet?

- Hva noen mener jeg kunne ha vært, er en uinteressant påstand. Jeg er jo medlem i Arbeiderpartiet siden 1995. Det stemmer at jeg i 1987, da jeg ikke var medlem i noe parti, ble tipset om at Kåre Willoch var på jakt etter en utenrikspolitisk rådgiver.

- Jeg fikk tilbud om jobben, men takket nei etter å ha tenkt meg om, og kommet til at det var feil parti for meg.

MED FLAGG: Allerede kl. 6.50 om morgenen 1. mai 2014 vaiet det norske flagget på flaggstangen hjemme hos Støre. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder