HETT I NORD: Når gradestokken kryper over 25 varmegrader er det et yrende liv i Tromsøs bystrand Telegrafbukta. Foto:Jan-morten Bjørnbakk,NTB scanpix

Flere steder nærmer seg rekord-sommer

Ny hetebølge på vei - godvær over hele landet til helgen

Gjennom neste uke fortsetter det varme været over hele landet. Temperaturene hittil i sommer ligger tett opp mot rekordene.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Juni og juli så langt har vært varmere enn normalt. Tromsø har allerede i sommer, med sine fem dager med temperaturer over 25 grader, kjent flere varme dager enn noen annen sommer de siste 15 årene.

- Rekorden var to dager med temperatur over 25-tallet. Det er helt unormalt med så mange varme dager i nord, sier meteorolog Roar Inge Hansen ved værvarslingstjenesten Storm.

Hansen sier det er for tidlig å slå fast om det blir rekord-sommer i år, men poengterer at det flere steder skal lite til for å slå varmerekordene.

-Vi har bare kommet halvveis i sommeren ennå. Men vi kan slå fast at det hittil i sommermånedene, per 16. juli, har vært varmere og finere vær enn normalt. Det har vært mindre nedbør, mer sol enn vanlig, og temperaturer litt over normalen i juni. Juli startet uvanlig varmt, og blir nok temmelig varm i det hele, sier han.

Går mot rekord i nord

Størst sjanse for å slå tidligere topp-temperaturer ser ut til å være i nord.

- Det skal temmelig lite til for å sette varmerekord i Tromsø, Bodø og Trondheim, sier Hansen, og forklarer at Trondheim for juni og halve juli har en gjennomsnittstemperatur på 16,2 grader, og en rekord fra 2002 med et snitt på 16,5 grader.

-Bare noen varme dager til nå, så kan det bli rekord, sier han. Det samme gjelder for Bodø.

-Der er gjennomsnittstemperaturen hittil i sommer er på 14,6 grader, mens rekorden er 14,7 grader i 2002. Og Bodø kan nok vente seg enda flere varme dager med temperaturer rundt 25 grader neste uke, forteller han.

VARMERE SKAL DET BLI: Oslo sett fra Ekeberg i juli. Temperaturene så langt i sommer ligger over normalen flere steder i landet. Foto:Fredrik Solstad,VG

Varmen kommer lørdag

For allerede fra lørdag av er det godvær i vente for hele landet, skal vi tro meteorologene.

- Da kommer varmen for fullt i sør, og noen steder kan temperaturen bikke 30 grader. De høye temperaturene vil holde seg ut uka, sier Storm-meteorologen.

Varselet fra statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt er mye det samme.

-Det bygger seg opp et høytrykk fra Barentshavet som vi kan nyte godt av fra lørdag og utover kommende uke i store deler av landet. Det blir mye sol, lite vind og lite nedbør – kort og godt mye pent vær. Særlig gjelder det for Sør-Norge, som vil se på temperaturer i øvre halvdel av 20-tallet, sier Evensen, som tror nordlige strøk vil se noe mer variert vær.

- Det vil periodevis være en del skyer, spesielt på kysten, som gir lavere temperaturer. Fra midten av uka kan det nok komme litt nedbør i Troms og Finnmark. Temperaturene vil ligge på mellom 10 og 15 grader i ytre strøk, og mellom 15 og 20 grader i indre strøk, sier han.

Med de høye temperaturene kommer fenomenet ettermiddagsbyger, forklarer Evensen:

- Det er typisk når det er varmt så lenge. Spesielt innlandet kan oppleve lokale byger på ettermiddagen som går over utover kvelden. Men det vil være mye sol på formiddagen, og slike regnskurer kan nok oppleves som forfriskende med de høye temperaturene vi er ventet å kjenne neste uke.

VARMT I HOVEDSTADEN: Bygdøy sjøbad 9. juli. Oslo opplever normalt mange varme dager i løpet av sommermånedene, og har så langt i sommer målt en gjennomsnittstemperatur på i underkant av 18 grader. Foto:Robert S. Eik,VG

Normalt varmt i sør

Ifølge meteorolog Hansen kan det hende også Oslo ser en rekord-sommer.

- Halvveis i juli ligger Oslo allerede tett opp mot tidligere rekord-temperaturer. Dessuten er det normalt varmere i august enn i juni, sier han.

Gjennomsnittstemperaturen hittil i sommer er for Oslo 17,9 grader. Rekord-sommeren var 1997, med en gjennomsnittstemperatur for månedene juni, juli og august på 18,7 grader. 2006 var en annen varm sommer, med gjennomsnittstemperatur på 18,0.

- Oslo har vanligvis mange varme dager i løpet av sommeren. 37 av sommerens 46 dager så langt har målt temperaturer over 20 på gradestokken. Og i 2006 var det i løpet av sommerens 92 dager målt 78 dager med temperatur over 20 grader, forteller Hansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder