Frp-politiker reagerer: – Utakknemlige lykkejegere

PROTESTERTE: Mellom 50 og 60 asylsøkere går lørdag kveld i protesttog mot forholdene ved Kolstad Akuttmottak i Sarpsborg. Foto: Tobias Nordli / Sarpsborg Arbeiderblad , NTB scanpix

Asylsøkere protesterte mot forhold ved Skari-mottak

Mellom 50 og 60 asylsøkere gikk lørdag i protesttog mot det de mener er kritikkverdige forhold ved det midlertidige mottaket i Sarpsborg.

Artikkelen er over fire år gammel

Til NRK sa beboerne på Kolstad akuttmottak at de får for lite mat, at beboere ikke får legehjelp før det er akutt og at de ikke har tilgang til internett.

En mann holdt opp en plakat med teksten «save us from this camp please!!!!».

Gruppen, som gikk i nesten to timer fra mottaket til Sarpsborg sentrum, protesterte videre mot at de har vært på akuttmottaket i én måned, til tross for at oppholdet der skulle begrenses til 5-8 dager.

- Litt bekymret

Det bor totalt 180 personer på mottaket, som eies av tidligere skidronning og OL-vinner Bente Skari og ektemannen Geir Skari.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Geir Skari, men ble i stedet oppringt av VAM AS, som er ansvarlig for driften.

– Vi kommer til å ta kontakt med UDI, denne frustrasjonen finnes veldig mange steder i Norge nå. Asylsøkerne skulle være på mottakene 5-8 dager, men nå er tiden oppe i 6-7 uker. Nå har UDI sagt at de kanskje må bo på de akutte mottakene i over tre måneder, og det er vi litt bekymret for, sier medeier Tom Børresen.

SKARI-EIENDOM: Asylmottaket som ekteparet Skari eier på Kolstad i Sarpsborg. Innfelt Geir og Bente Skari under en båttur i Oslofjorden i 2008. Foto: GISLE ODDSTAD / ESPEN BRAATA , VG

Han sier at mottaket, i henhold til UDIs bestilling, serverer tre måltider om dagen. Videre sier han at det midlertidige mottaket kun skal tilby akutt helsehjelp.

– De har vært på ordinær legeundersøkelse, annet enn det er det ikke helseoppfølging i mottak. Men det er ikke annen oppfølging utover akutthjelp i andre enn ordinære mottak heller, sier Børresen.

– Mener du at dere et godt tilbud til asylsøkerne?

– Ja, det mener jeg. Det er et forsvarlig tilbud. De får tak over hodet, de bor trygt, og de får mat.

Frp-politiker: – Utakknemlige lykkejegere

Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari, mener de protesterende asylsøkerne utnytter den internasjonale flyktningkrisen og håner de mange millionene av menneskene som er på flukt i verden.

REAGERER: Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari. Foto: Trond Solberg , VG

– I denne situasjonen velger altså noen av de aller heldigste, som er blitt innkvartert i Norge med mat, drikke, klær og tak over hodet på skattebetalernes regning, å protestere på maten og internetthastigheten på mottaket.

– Disse utakknemlige menneskene bør umiddelbart komme seg ut av landet og dermed frigjøre kapasitet for dem som trenger trygghet og beskyttelse, sier Keshvari til NTB.

Han viser til at titalls millioner mennesker er på flukt verden over og at mange her til lands jobber på spreng for å gi asylsøkerne mat og husly.

– Enhver som ikke er fornøyd med de svært sjenerøse tilbudene som gis i Norge, bør umiddelbart komme seg ut av landet. Nok er nok, og det er overhodet ikke noe som helst rom for slike utakknemlige lykkejegere vi nå er vitne til i Østfold, fortsetter Keshvari.

– Økonomisk investering

Den store flyktningstrømmen til Norge har gjort at norske myndigheter har kjøpt et stort antall akutte mottaksplasser hos private aktører.

Les også: Akuttmillionærene håver inn på mottakskrisen

Ekteparet Skari er blant rekken av aktører som for første gang har etablerert seg i mottaksbransjen. De kjøpte i juni og september kjøpte opp to gamle sykehusbygg i både Søndre Land og Sarpsborg.

Børresen sier at eierne er tett involvert i det daglige arbeidet ved mottaket.

– Vi har daglig samtaler med dem, de er en del av driften de også.

Geir Skari har tidligere sagt til VG at de kjøpte byggene med et langsiktig mål om å skape boligområder.

– For oss er det ikke bare en økonomisk investering, men også en måte å bidra på. Det stemmer at utbetalingene er store, men det er også store utgifter til løpende drift og til investeringer. I tillegg har vi bare tre ukers oppsigelsestid med UDI.

Blir boende lenge

UDI har tidligere innrømmet at den sprengte kapasiteten har ført til at mange har bodd på de midlertidige mottakene lengre enn planlagt – opptil flere uker.

Stikk i strid med intensjonen, har også barnefamilier blitt sendt til disse mottakene.

De akutte mottakene koster staten over 186 millioner kroner i måneden. UDI innrømmer at det er en «dyr og logistisk utfordrende løsning».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder