SIKTET: Jo Lunder, her fotografert da han var Ementor-sjef i 2006, er siktet for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-saken. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

DN: Lunder kan miste toppjobb etter Vimpelcom-siktelse

Tidligere i år ble Jo Lunder hentet inn som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Nå kan siktelsen i Vimpelcom-saken koste ham jobben, ifølge Dagens Næringsliv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter det avisen forstår, vil en langvarig etterforskning i regi av Økokrim kunne gjøre det umulig for Lunder å fortsette i toppjobben. Lunder har selv hevdet at han ikke har medvirket til korrupsjon, og at alt han vet er formidlet til de rette myndigheter.

Men dersom dette skulle vise seg ikke å stemme, må han ifølge DN slutte i konsernsjefjobben hos Fredriksen.

Bakgrunn: Dette er Vimpelcom-skandalen

Lunder ble pågrepet av Økokrim på Oslo Lufthavn onsdag kveld. Den tidligere Vimpelcom-sjefen er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en millionutbetaling til en konto i Sveits i 2011. Torsdag satt han i et drøyt fire timer langt avhør hos Økokrim.

Les mer om Lunder: Fotballspilleren som ble toppsjef i Vimpelcom

Siktet for korrupsjon

Han var siktet allerede før Svein Aaser fredag trakk seg som styreleder i Telenor etter å ha fått beskjed fra næringsminister Monica Mæland (H) om at hun ikke lenger hadde tillit til jobben han gjorde.

Årsaken var at Mæland hadde mottatt ny informasjon om korrupsjonssaken i Vimpelcom. Informasjonen, som Mæland mener burde vært lagt frem under Stortingets høring i januar, mottok hun i et møte 23. oktober og i et brev 28. oktober.

Mæland fikk imidlertid først vite om siktelsen mot Lunder via media i dag, bekrefter Næringsdepartementet.

Ifølge Lunders advokat Cato Schiøtz gjelder siktelsen en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011.

Korrupsjonsforskere: Mistanken mot Telenor er styrket

Fredriksen: – Tillit til Lunder

Finansmannen og mangemilliardæren John Fredriksen tok i mai sjansen på Lunder som konsernsjef i Fredriksen-gruppen, til tross for at han nylig hadde forlatt et selskap som var under etterforskning for mulig korrupsjon. Da forklarte Fredriksen følgende overfor DN:

– Vi har lest mye av det som har vært skrevet om denne saken og har snakket grundig med Lunder om dette. Jeg har full tillit til Lunder og hans integritet. Han er helt klar på at han har nulltoleranse for korrupsjon. Lunder er også klar på at ledere har et stort ansvar for å bekjempe korrupsjon. Det er viktig å bygge riktige systemer, prosedyrer og kulturer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder