BOKSTAV-KRØLL: Cirka 10.000 elever i den norske skolen sliter med lese- og/eller skrivevansker, i følge regjeringen og Dysleksi Norge. Foto: Scanpix

Gjeninnfører gratis PC-er til lese- og skrivesvake elever

- Dette er jo helt supert! jubler Caroline Solem i Dysleksi Norge. Hun fikk i morges vite at regjeringen gjeninnfører gratis PC-er og programvare til landets 10.000 sterkt lese- og skrivesvake elever i grunnskolen.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over seks år gammel

Både statsminister Erna Solberg og hennes stabssjef Julie Brodtkorb (H) har tidligere fortalt åpent om sine egne lese- og skrivevansker i oppveksten.

Les om da Erna fikk beskjed om å ta seg sammen.

Innfrir løfte

Regjeringssjefen lovet tidlig at hun ville sørge for at elever med dysleksi og spesielle skrive- og lesevansker skulle sikres datamaskiner og spesiell programvare på statens regning dersom hun kom i regjering.

TI ÅR SIDEN: Bildet er tatt i 2004 da daværende kommunalminister Erna Solberg fortalte VG åpent om sine skrivevansker i oppveksten. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

I dag leverte hun bokstavelig talt varene i revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen forplikter seg til å bevilge 34 millioner kroner årlig - med en første sum på 8 millioner kroner fra skolestart av til høsten.

Viktig verktøy

- Dette vil være svært viktige verktøy for elever med lese- og skrivevansker i grunnskolen. Midlene innføres gjennom NAV-systemet, vi kvitterer med dette ut det vi har lovet, sier Høyres medlem i Stortingets utdanningskomite, Kent Gudmundsen til VG.

Dyslektikere fornøyd

Han føler seg sikker på at 34 millioner kroner årlig er tilstrekkelig til å dekke behovet. Dette bekreftes av generalsekretær Solem i Dysleksiforbundet.

- Dette er en god økning siden de rødgrønne fjernet dette tilskuddet. Før det var støtten på 20 millioner årlig. Disse pengene betyr enormt for våre medlemmer. Datamaskiner er en forutsetning for tilpasset opplæring for de elevene vi her snakker om. Dette er en seier for oss, sier Solem.

Hun mener Erna Solbergs egen bakgrunn som elev med skrivevansker fra skoletiden hjemme i Bergen har gitt statsministeren en egen innsikt i behovet.

Skryter av Erna

- Hun har bidratt til å øke oppmerksomheten om disse elevene, mener Solem.

Både hun og Kent Gudmundsen i Høyre har registrert at PC-støtten til lese- og skrivesvake elever har vært en slags kommune-bingo i Norge de siste årene. Da har det vært opp til kommunene å tildele en støtte som ikke har vært øremerket.

- At denne støtten ble kuttet ut var et svik mot de aller svakeste elevgruppene i skolen. Helt uforståelig at dette ble fjernet, sier Gudmundsen.

Dysleksi Norge opplyser at om lag fem prosent av befolkningen har alvorlige lese- og/eller skrivevansker.

Les også

Mer om

  1. Skole og utdanning
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Toppsjef Michael Stang Treschow (27) om lese- og skrivevanskene: Fikk ekstremt dårlig oppfølging

  2. Færre skolenedleggelser med Erna enn med Jens siste fire år

  3. Utelukker gratis skolemat

  4. Daglig trimtime i skolen endres fra krav til målsetting

  5. Høyres skoletalsmann på Stortinget: Vil ha skolerådgivere på chat og app

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder