Slik så det ut da Monica Bjelde (36) og hennes datter Mia (3) kom hjem. Hun priser seg lykkelig for at hun ikke var hjemme da bordet eksploderte. Foto: Privat

Mor om IKEA-bord: - Dette er udetonerte bomber

IKEA er kjent med at bord av herdet glass kan eksplodere

(VG Nett) IKEA Norge sier at de er kjent med at bord av herdet glass kan eksplodere. Likevel har ikke møbelgiganten vurdert å slutte med glasstypen.

  • Hanne Kristine Fjellheim
  • Anders Berg-Hansen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Etter VG Nett søndag skrev om ettåringen Wilton som fikk et glassbord fra IKEA knust over seg, har flere lesere tatt kontakt med lignende historier.

Monica Bjelde (36) er en av dem. Hun var ikke hjemme da glassbordet hennes fra IKEA eksploderte i tusenvis av småbiter. Det priser hun seg lykkelig for.

- Jeg trodde vi hadde hatt innbrudd i leiligheten, siden det lå glasskår overalt. Til og med inne på barnerommet og kjøkkenet var det glasskår, sier Bjelde til VG Nett.

LES OGSÅ:Kuttet pulsåren da dusjdøren eksploderte

Har advart sine venner

Hennes glassbord i herdet glass fra IKEA eksploderte mens hun og hennes datter Mia (3) var henholdsvis på jobb og i barnehagen. Hun tør ikke tenke på hva som ville skjedd dersom de to var hjemme.

- Jeg bor i et betongbygg, men likevel hadde de som bor i etasjene over hørt lyden av eksplosjonen, sier 36-åringen.

Hun brukte hele fire timer på å få opp alle glassbitene som hadde spredt seg rundt i leiligheten. Nå har hun advart alle sine venner med barn mot å kjøpe lignende bord.

- Tenk så mange barnefamilier rundt om i verden som har IKEA-produkter i herdet glass. Dette er udetonerte bomber, og folk vet ikke hvor farlige gjenstander de begir seg med, sier Bjelde.

- Kjent med lignende tilfeller

Charles Michaelson, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge, sier at de er kjent med lignende tilfeller.

- Vi er kjent med at det har skjedd, men heldigvis er det svært sjelden vi opplever å få slike tilbakemeldinger, sier han.

Michaelson opplyser at glassplater har en viss spenning i seg, og at denne spenningen kan utløses uten forvarsel dersom den på et tidspunkt har fått et støt. Likevel vil ikke at IKEA trekke tilbake produktene sine av herdet glass.

- Det vurderes fra tilfelle til tilfelle så vidt jeg vet, per nå så har vi ikke vurdert å slutte å bruke herdet glass, fordi det har vært såpass få tilfeller. Vi kjenner heller ikke til at noen har blitt skadet, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Ber kunder om å kontakte IKEA

Han sier også at produktene av herdet glass ikke skal være skadelig, siden de skal implodere, altså knuse i små biter som ikke er skarpe.

Michelson sier han er lei seg for den opplevelsen Bjelde har hatt, og han forstår at kunder må oppleve en slik hendelse som svært dramatisk.

- Men jeg kan kun uttale meg på en generell basis, siden vi må behandle hver sak for seg, presiserer han.

Kommunikasjonsrådgiveren oppfordrer alle som har opplevd en negativ situasjon med IKEAs produkter å kontakte firmaet, slik at de kan følge opp kunden og utbedre feil.

- Fikk god hjelp

Anette Borge fra Tønsberg hadde en liknende opplevelse i 2006. Da knuste et glassbord like ved hennes nyfødte barn.

- Vi tok kontakt med IKEA og fikk fantastisk oppfølging. Alt av skader ble erstattet, og de ringte oss etterpå for å høre hvordan det gikk med oss, sier Borge.

- Etterpå fikk vi høre av en glassmester at det bare var tilfeldig at det skjedde med et IKEA-bord, slike ulykker kan skje med alle glassbord, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder