I VARETEKT: Den folkemordsiktede rwanderen må sitte åtte nye uker i varetekt, bestemte Jæren tingrett i dag. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix

Ny varetekt for rwander siktet for medvirkning til folkemord

En mann i 40-årene som er siktet for medvirkning til folkemordet i Rwanda i 1994, er fengslet for ytterligere åtte uker i Jæren tingrett.

Artikkelen er over seks år gammel

Mannen, som kom til Norge i 1999, har sittet knappe fire uker i varetekt med brev- og besøkskontroll. Han er siktet for medvirkning til folkemord og massedrap på 7000 flyktninger i to massakre i Rwanda i 1994.

Onsdag begjærte politiadvokat Marit Formo ytterligere åtte ukers varetekt med samme restriksjoner som hittil, og begrunnet dette med fare for bevisforspillelse og straffeunndragelse. Dette sa konstituert tingrettsdommer Ørjan Grønlid seg enig i.

Saken er fremdeles under etterforskning, og Kripos sier at det ikke er kommet fram nye bevis siden forrige fengslingsmøte.

Siktedes advokat Brynjar Meling begjærte løslatelse, med meldeplikt og inndragelse av reisedokumenter. Meling sier til NTB at han og klienten vil vurdere om det er grunnlag for å anke.

7.000 drept

Ifølge siktelsen deltok mannen på møter hvor det ble oppfordret til drap eller hvor drap ble gjennomført. Møtene fant sted forut for og under to massakrer der rundt 7.000 personer ble drept i Rwanda, i perioden 14. til 18. april 1994.

Over flere år har Kripos samlet inn omfattende materiale i form av vitneforklaringer, og hovedtyngden er hentet inn fra Rwanda.

Politiet har denne uka innledet konfronterende avhør, der siktede er gjort kjent med innhold i sentrale vitneavhør. Han sa onsdag at han fremdeles erklærer seg ikke skyldig og i all hovedsak står fast ved sine tidligere forklaringer i saken. Han påpeker at de fleste av vitnene er ukjente for ham. Avhørene fortsetter torsdag og muligens fredag, hvorpå han vil få fullt innsyn i saksdokumentene.

Bekymret for barna

Siktede er etablert i Sandnes med fast jobb, kone og barn. Han anket forrige kjennelse om varetekt, men Gulating lagmannsrett forkastet anken. Tiden i varetekt beskriver han som den verste perioden i sitt liv, og han er bekymret for barna.

Politiet mener det er stor risiko for at siktede vil påvirke vitner eller stikke av fra Norge hvis han løslates før en eventuell rettssak, noe forsvareren hans avviser:

- Han har vært klar over mistanken mot seg i åtte år. Han har visst om at det kan bli en rettssak, men har likevel ikke benyttet seg av muligheten til å forlate landet. Han ønsker å renvaske seg og bli i Norge, sa Meling i tingretten onsdag.

Flere artikler

  1. Rwanda krever folkemordsiktet utlevert

  2. Folkemordsiktet rwander kan utleveres

  3. Ny Tid: Folkemordsiktet rwander utleveres, men nå sier vitner at de løy til Kripos

  4. Rettssak utsatt for norsk kvinne i Rwanda

  5. Aline (25) var to dager gammel da folkemordet startet – mistet 60 familiemedlemmer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder