VGs politiske kommentatorer har løftet frem statsminister Erna Solberg (H) som sin favoritt etter dagens partilederdebatt. Foto: Helge Mikalsen , VG

VGs dom: Statsministeren best i partilederdebatten

Mandag får vi vite utfallet av kommunevalget. Men i kveldens partilederdebatt på TV 2 var det én stjerne ifølge VGs kommentatorer: Statsminister Erna Solberg (H).

  • Hanne Skartveit
  • Frithjof Jacobsen
  • Anders Giæver

Artikkelen er over fire år gammel

Debatten:

VG:s terninger viser 5 prikker

De tre store partienes kveld hos Arill Riise og TV2. God og renskåret debatt, med tydelig og forberedt programleder. Befriende fritt for fikse ideer og tv-spillopper. Men den håpløse reklamepausen som lar Siv Jensens angrep på Jonas Gahr Støre henge i luften i flere minutter, ødelegger for toppscore.

Erna Solberg (H):

VG:s terninger viser 5 prikker

En av statsministerens beste kvelder i denne valgkampen. Hun er midtpunktet i debattene og bruker autoriteten hun har skaffet seg. Solid og faktatung i debatten om flyktninger. Et uttrykk hun trives med, selv om det noen ganger glir over i det belærende. Offensiv i debatten om arbeidsledighet, der hun vipper Støre av pinnen ved å angripe ham istedenfor å forsvare seg selv.

Siv Jensen (Frp):

VG:s terninger viser 4 prikker

Fikk en bratt start med presentasjonen av TV 2s flyktningundersøkelse. Vaklet litt før hun fant fotfeste, men kom offensivt tilbake: Vi har sagt dette i mange år, hver gang har vi fått rett, og vi kommer til å få det denne gangen også. Vanskelig å være både finansminister og partilederdebattant, men hun gir seg ikke uten kamp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HØY TEMPERATUR: Jonas Gahr Støre (Ap) leverte en godkjent debatt i den tidvis høytempererte debatten, ifølge VGs kommentatorer. Terningkastet han fikk ser du under. Foto: Helge Mikalsen , VG

Jonas Gahr Støre (Ap):

VG:s terninger viser 4 prikker

Prøver å fremstå samlende i flyktningdebatten. Men litt for tilbaketrukket og passiv. Gjentar sitt mantra: Regjeringen har gjort for lite, for sent. I debatten om økonomi og arbeidsledighet fremstår han hektisk og litt rotete. Blir på defensiven i møte med statsministeren. Klarer ikke å ta rollen som den suverene opposisjonslederen. Offensiv og god om manglende åpenhetskultur om eldreomsorg i Oslo.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp):

VG:s terninger viser 2 prikker

Velger mellomposisjon i flyktningdebatten, kommer aldri helt inn i debatten. Hverken asylpolitikk eller utenrikspolitikk er hjemmebane for Sp-lederen. Sp er ordførerpartiet fremfor noen. Rart at Vedum ikke klarer å presentere partiets kjernesaker tydeligere så kort tid før kommunevalget. Fremstår uvanlig uinspirert. Led nok under at hverken landbrukspolitikk eller distriktspolitikk var tema.

Knut Arild Hareide (KrF):

VG:s terninger viser 3 prikker

Engasjert i flyktningdebatten. Usynlig i debatten om økonomi og arbeidsledighet. Han prøvde å melde seg i skattereformen, glimtet til med litt humor, men det holder ikke til å nå gjennom og markere KrF tydelig i debatten. Ikke Hareides dag, og ikke Hareides debatt, dette.

Rasmus Hansson (MDG):

VG:s terninger viser 4 prikker

Er mer offensiv en opposisjonens leder, og klarte å ta ordet flere ganger i en debatt hvor de store dominerte. Virker rolig selv når neste alle de andre går til angrep på ham, og forsvarer mye av MDGs luftige politikk på en imponerende solid måte.

Trine Skei Grande (V):

VG:s terninger viser 3 prikker

Taper Venstres faste plass i slike debatter til Hansson. Viste engasjement og kampvilje i den direkte konfrontasjonen med MDGs leder, men trives ikke helt i rollen som refser av miljøengasjement. Slet med noen av resonnementene som ble litt vanskelig å henge med på.

Audun Lysbakken (SV):

VG:s terninger viser 3 prikker

Utfordrer resten av panelet i flyktningdebatten. Men klarer ikke å eie saken i den runden. Ganske usynlig i debatten om arbeidsledighet. Selv om Lysbakken er klar og tydelig og god til å utfordre fra sin nye opposisjonstilværelse, sliter han med å få SV til å fremstå som noe unikt i gruppen av småpartier.

Mer om

  1. Kommunevalg 2015
  2. Politikk

Flere artikler

  1. VGs dom: Erna suveren, igjen

  2. VGs dom: Hareide best i partilederdebatten!

  3. Terningene er kastet: Her er dommen etter VGs duell-maraton

  4. VGs kommentatorer: Støre og Lysbakken best i partilederdebatten

  5. SV-Audun raste mot Siv og Erna: «Fake news»!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder