RETT I PANNA: Under VGs test av biff fra lavpriskjedene, sto kokk Alexander Bremer (blått forkle) ved Kulinarisk Akademi i Oslo for stekingen. Smaksdommere var fire eksperter på kjøttf fra restaurant, dagligvare og grossist. Fra v. Johnny Krosby, Julie Dalset, Tore Namstad og Lars Laurentius Paulsen.
RETT I PANNA: Under VGs test av biff fra lavpriskjedene, sto kokk Alexander Bremer (blått forkle) ved Kulinarisk Akademi i Oslo for stekingen. Smaksdommere var fire eksperter på kjøttf fra restaurant, dagligvare og grossist. Fra v. Johnny Krosby, Julie Dalset, Tore Namstad og Lars Laurentius Paulsen.

Stor VG-test av kjedenes indrefilet, ytrefilet og entrecôte: Saken er ikke biff

INNENRIKS

Halvparten av biffene i VGs test ble slaktet på grunn av emmen smak, sur blodsmak eller manglende mørhet.

Publisert:

I VGs smakstest av kjedenes ferske og vakuumpakkede indrefilet, ytrefilet og entrecôte, endte syv av fjorten biffer på
terningkast 1 og 2.

Flere av biffene i testen selges med kilopriser opp mot 430 kroner - noe som raskt kan vise seg å bli dyrt, hvis biffen ikke innfrir.

Billigste biff i VGs test hadde en kilopris på kroner 164,80.
I testen ble det smakt på til sammen fjorten biffer fra tre biffkategorier: Ytrefilet, indrefilet og entrecôte.

Tre langtidsmørnede biffer fra Gilde ble testet mot kjedenes aller billigste biffer under egen merkevare.

Til topps med terningkast seks gikk ytrefileten fra First Price, som suverent vant på best biffsmak og bra mørhet.
Entrecôten med samme merke, smakte derimot som en nakkekotelett, og måtte nøye seg med terningkast to.

Selv om indrefilet er den møreste, magreste og dyreste biffen, skuffet flere av indrefiletene i testen.

Men høy pris gir ingen garanti for biffkvaliteten.

- Biff er biff. Det skal ikke ha noe å si hvilket merke du kjøper, mener smaksdommer og kjøttgrossistJohnny Krosby.

Best ut på smak og mørhet i VGs test, kom kjedenes egne biffer.
Ytrefileten fra First Price gikk helt til topps med aller best smak og mørhet.

Like godt ut kom ikke entrecôten deres, som ifølge smaksdommerne smakte som

en nakkekotelett, og dermed havnet på terningkast to.

Blindtest

Testen ble gjennomført som en blindtest, og smaksdommerne besto av fire kjøttfaglige personer fra restaurant, dagligvare og grossist.

De langtidsmørnete biffene fra Gilde, som for to år siden gikk til topps i en VG-test, innfridde ikke dommernes forventninger denne gangen.

For indrefileten og entrecôten fra Gilde, trillet terningen til tre, mens den langtidsmørnede ytrefileten havnet på terningkast to.

- Flotte kjøttstykker, men med omtrent ingen biffsmak, ble avgjørende for lav poengscore fra dommerne.Dommerne hadde på forhånd store forventninger til biffene etter at de var blitt vurdert rå.

Smakte svin

Etter steking av kokken på Kulinarisk Akademi, viste flere av biffene seg overraskende å smake som svinekjøtt, - andre hadde syrlig ettersmak.

Smak av fryselager eller surt blod, fikk også flere til å vende tommelen ned etter at de var smakt på.

- Rødt kjøtt skal smake av fylde og sødme, ikke kvalmende, tilføyde smaksdommer Tore Namstad.

Krosby mente at råvarene i testen bar preg av lite utsorterte dyr.

Selv om indrefilet er den møreste, magreste og dyreste biffen, hjelper det lite når to av biffene i kategorien
ikke burde vært solgt, ifølge flere av smaksdommerne.

Dette er biff:

Indrefiletene

sitter på innsiden, helt bakerst på oksekammen, og er det møreste kjøttet på dyret.

Chateaubriand,

midtstykket, er den mest eksklusive delen. Blir ofte skåret ut som et 400 g stort stykke.

Ytrefilet

er jevnt tykk og sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt frem på ryggen.

Entrecôte

er den saftigste og mest smakfulle biffen. De to entrecôtene sitter foran på ryggen.

Mørbrad

er finfibret og mør, og er den øverste delen på låret, der ytre- og indrefileten ender.

Flatbiff

er innsiden, og det største biffstykket fra låret. Godt mørnet kan den være utmerket som biff.

Dette svarer kjedene:

REMA 1000

:

Ytrefilet:

- Dette er for dårlig. Vi ønsker selvsagt et langt bedre resultat enn dette. VGs test viser at det er behov for å teste produktet enda oftere enn vi gjør i dag.

Indrefilet:

- Dette er selvsagt altfor dårlig. Vi har testet produktet grundig i en lengre periode, hensynet til

utseende, smak, konsistens og mikrobiologi er avgjørende for om vi lanserer et produkt. Dette aktuelle produktet er testet 350 ganger uten ett eneste avvik. Likevel tilsier VGs dom at vi må skjerpe våre rutiner ytterligere, sier Mette Fossum Beyer, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i REMA 1000.

KIWI:Indrefilet fra Norfersk: - Produktene er produsert på ferske og mørnede råvarer. Forutsatt riktig tilberedning er det vanskelig å forstå at kjøttstykket slipper for mye væske som det hevdes her, sier Roy Hafstad, kvalitetssjef på Norfersk.Entrecôte fra First Price (Unil AS): - At kjøttet smaker svin er vanskelig å forstå. Dette er et produkt som selger godt og som Unil har strenge kvalitetskrav til. Riktig tilberedning er avgjørende for resultatet, sier Ingrid Solberg Gundersen, kommunikasjonsrådgiver i NorgesGruppen.

COOP PRIX:Ytrefilet og entrecôte: - Vi beklager at vår ytrefilet og entrecôte ga VGs testpanel en dårlig smaksopplevelse. Ytrefilet som er lys i kjøttet og smaker nakkekotelett, er sannsynligvis fra et ungt dyr. Smak av fryselager skal selvsagt ikke forekomme, sier Kristin Paus, konstituert informasjonsdirektør i Coop.

GILDE:Langtidsmørnet Ytrefilet: - Ytrefileten er det kjøttstykket som kan variere mest fra dyr til dyr, og man kan derfor også i noen tilfeller oppleve å være uheldig. Vi håper derfor at dette var et uheldig engangstilfelle, og beklager samtidig opplevelsen. Vi vil fortsette å sørge for at Gilde Langtidsmørnet har en har høyest mulig kvalitet fremover, sier Elin Ytterdahl Tohje, informasjonssjef i Nortura SA.