- Nå orket ikke Ylva mer. Hun var sliten.

BEGRAVES: Syv år gamle Ylva begraves fredag. Kirken er pyntet med blomster og ballonger. Foto: Terje Bringedal

Mintes Ylva med såpebobler og ballonger

Titusener har latt seg berøre av pappa Magnes sterke beretning om Ylvas siste reise. Fredag tok familien siste farvel med syvåringen.

  • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over seks år gammel

En fullsatt kirke minnet den lille jenta. Kirken var pyntet med blomster og hilsener, og i inngangspartiet sto en klovn og blåste såpebobler som seilte nedover kirkegulvet.

Rundt i kirken sto ballongoppsatser i alle regnbuens farger, og kisten var dekket av glitrende klistremerker. Nesten ingen i begravelsesfølget var kledd i sort, og Ylvas far Magne Helander hadde på seg en rosa skjorte. Mange hadde blomster i håret.

Da begravelsen var over, ble ballongene sluppet ut i luften, og fløy over kirkegården.

- Det har vært en lang reise som ender her i dag. Både for familien og for Ylva, sier prest Dag-Kjetil Hartberg.

- Men nå orket ikke Ylva mer. Hun var sliten. Mange har fått følge dere og mange har blitt kjent med dere og Ylva. Det er en gave dere har gitt.

- I dag er det Ylva vi samles om. Nå finnes det nye hender som overtar våre hender.

Kirken bugnet over av blomster og hilsner til den lille jenta. «Sov godt, lille rampeprinsesse» står det på en av kransene.

Viser bilder

KLOVN: Ylvas begravelse blir annerledes enn de fleste andre. Her blåser en klovn såpebobler i inngangspartiet. Foto: Terje Bringedal


Presten fortalte at Ylva var på hytta nesten hele sommeren i år, og sugde til seg nesten alle solstrålene som traff henne.

- Tilværelsen hennes ble annerledes, og det forsto hun. Ylva delte gode koser med alle som fortjente det.

Han viste en bildefremvisning av Ylvas liv, mens sangen «Jenter» av Ylvas favorittband Di Derre ble spilt over høyttalerne.

Etterpå fortalte Ylvas lærer på Drøbak skole om syvåringen.

- Hver dag i høst har ungene talt opp hvor mange som er tilstede i klasserommet, og hver dag har de sagt: Ylva er ikke her. Barna har den siste tiden sagt at de savner Ylva.

Rørte Norge

Historien om Ylvas tøffe kamp mot kreften har rørt en hel nasjon. Den lille jenta fikk diagnosen hjernesvulst som treåring, og forrige onsdag trakk hun pusten for siste gang.

Tirsdag denne uken fortalte Ylvas far Magne Helander (43) sine 80.000 følgere på Facebook hvor hans engel skal begraves.

«En plass er funnet, Ylva var ganske bestemt.. En plass ikke så mange andre vil ha på grunn av trær og løv. Men det vil Ylva... Rett bak her kan sjøen ses...».

FULLSATT: Mange har møtt opp for å minnes syvåringen i kirken. Foto: Terje Bringedal


I dag er dagen familien har forberedt seg på i flere måneder.

Særlig de siste månedene har det åpne, ærlige og såre innblikket gjort sterkt inntrykk på nordmenn.

«På høy tid at man får fjernet noen tabuer. Og på en vakker måte ble det gjort. Takk for at du viste meg livet i døden», skriver en leser i kommentarfeltet under bildet av gravplassen hvor Ylva skal stedes til hvile i dag.

Fakkeltog

På farsdagen søndag ble det arrangert fakkeltog for Ylva og Magne i Drøbak. 500 tente lys og markerte sin støtte til familien.

«Det var egentlig godt å bare kaste seg i det.. Tenker på fakkeltoget i Drøbak med alle menneskene.. Rart å treffe så mange mennesker med fokus på alt som har skjedd».

Ylvas symptomer startet da hun var to år gammel, med skjeling, balanseproblemer og sviktende syn, fortalte Helander og Ylvas mor Cecile Dybing i et intervju med Forelde & Barn i fjor. En CT-undersøkelse viste at datteren hadde en hjernesvulst som ikke lot seg operere.

Sovnet stille inn

HVILE: Ylva og mamma sammen i sykehussengen. Dette bildet delte Magne på sin Facebook-profil i september. Foto: PRIVAT


Hun måtte gjennom en 18 måneder lang cellegiftskur, og ble senere også operert i magesekken. Komplikasjoner etter denne førte til endringer i medisineringen som gjorde at hun havnet i koma en kort stund, ifølge et intervju med NRK i august i fjor.
Hun var etter dette blind på det ene øyet og hadde vanskeligheter med å snakke.

Etter å ha kjempet mot kreften mer enn halve livet, sovnet Ylva stille inn forrige onsdag.

- Kjenner en fred

Onsdag formiddag delte Helander også en beskrivelse av avskjeden med Ylva på Facebook-siden:

«Hun er så nydelig der hun ligger, den siste pusten hun tok var så rolig og stille. Ansiktet hennes har aldri sett så fornøyd ut. Jeg har virkelig gruet meg til det minuttet, men selv det siste minutt var ingen vond opplevelse, kjenner en fred inne i meg nå. Ylva har aldri vært så mye til stede i meg som nå, jeg vet med sikkerhet at hun er der for alltid. Jeg kan se på bildet av henne i gangen hvor hun var frisk og leker ute i hagen... Jeg ser på bildet og kjenner tanken av glede over den tiden vi har fått.»

Flere artikler

  1. - Nå har jeg blitt pappa til en engel

  2. Foreldrene etter at Ylva (7) døde av kreft: - Vi skulle klare alt selv

  3. Pluss content

    Hva Ylva har lært oss

  4. Flere hundre tok farvel med Lisa Holm i Sverige

  5. Marthe Sundby (1975 - 2017) overrasket med et siste, rørende pek

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder