TIDENES NEDBØRMÅNED: Per Olav Bakken har fått huset sitt oversvømt av flommen. Flom i Røyken Sentrum 2. september. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

TIDENES NEDBØRMÅNED: Per Olav Bakken har fått huset sitt oversvømt av flommen. Flom i Røyken Sentrum 2. september. FOTO: KLAUDIA LECH, VG Foto: Klaudia Lech , VG

Søkkvått septembersjokk: Nedbørsrekorder på Sør- og Østlandet

20 døgnrekorder og 39 månedsrekorder fra Kjevik til Sarpsborg

En strøm av tungt lastede lavtrykk inn mot Sør- og Østlandet har ført til en flom – av nedbørsrekorder i september!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En oversikt som nå er laget av Meteorologisk institutt, viser at det er satt ikke mindre enn 20 nye døgnrekorder på Sør- og Østlandet.

Men ikke nok med det: Den foreløpig oversikten – måneden er ikke helt ferdig – viser at hele 39 nedbørsstasjoner har satt ny rekord for månedsnedbør.

2. september: Han våknet med kjelleren full av vann.

Ikke mer regn siden 1800-tallet

– Vi har jo fulgt med denne lista nå, og ser at både svært gamle stasjoner har satt ny rekord, men samtidig at ganske ferske toppnoteringer er slått på ny i år, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Han viser blant annet til målestasjonen på Mykland på Froland i Aust-Agder, som hadde en rekord fra 1930 på 308 millimeter i løpet av september. Den rekorden ble slått med bra margin nå – den nye lyder på 334,1 millimeter.

– Dette er en gammel stasjon, den ble åpnet i 1895. Så da har det altså ikke regnet mer i september her siden 1800-tallet, slår han fast.

2. september: Bergensbanen hang i løse luften

Milde luftmasser

Men også i Østfold har det vært vått: Rygge målestasjon åpnet i 1955, og månedsrekorden var på 227 millimeter og ble satt i 1974. Den nye rekorden er på 233 millimeter.

Les også: Ekstremværet Petra kostet over 120 millioner

Den høyeste nedbøren blant de nye rekordene ble satt i Gjerstad i Aust-Agder, med hele 478 millimeter. Den gamle var fra 1968 og lød på også ganske solide 395 millimeter. Også denne stasjonen ble åpnet i 1895.

– Den dominerende værtypen i september har vært de milde luftmassene fra sørøst, noe som har medført mye nedbør på Østlandet, Sørlandet og deler av Rogaland. Vi ser stort sett lite nedbør ellers på Vestlandet og i Trøndelag. Noe varierende i Nord-Norge, sier Mamen.

VG mener: Ekstremvær krever handling

Regnsjokk i Karasjok

Den veldige nedbøren har kommet i to omganger – først 2. september, og deretter i form av flere søkkvåte lavtrykk fra mandag 14. september og fram til torsdag 18. september.

Her ser det ut til at særlig Telemark og Vestfold fikk unngjelde: Postmyr i Drangedal slår til med 117,8 millimeter 2. september, mens Stokke i Vestfold tok imot 104,4 millimeter samme dag.

Grimsrud i Sør-Aurdal, Oppland fikk hele 44,3 mm 16. september, mens Enebakk i Akershus fikk 51,5 millimeter 18. september, som begge er nye døgnrekorder for september.

Men helt tørt var det heller ikke i nord. Karasjok i Finnmark fikk hele 39,1 millimeter 19. september, som dermed satte ny septemberrekord for døgnnedbør her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder