PRISNIVVER: Malala Yousafzai. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS

Prisverdige Malala

I en region herjet av vold og uro, har en 16 år gammel jente vist hva terroristene frykter mest - frigjøring gjennom utdannelse.

Artikkelen er over seks år gammel

I morgen kan hun bli den yngste i historien til å vinne Nobels fredspris.

Pakistanske Malala er storfavoritt i forkant av fredagens kunngjøring av Nobels fredspris for 2013. Det har vært litt av en reise for en tenåring som for nøyaktig ett år siden ble skutt i hodet for å ha gitt en stemme til alle de pakistanske jentene som vil gå på skole.

I dag er hele verden på fornavn med Malala. At retten til utdannelse, noe som vi tar som en selvfølge i vår del av verden, kan bli en kamp om liv og død, har rystet oss. Folk har stått i kø for å gi henne priser, og de største kjendisene virker «star struck» i hennes nærvær. En ekte stjerne kan gjøre det med folk.

Sto opp mot Taliban

Tenk å være så ung som Malala, og tale Taliban midt imot! Hun levde i en av de mest taliban-herjede områdene i Pakistan da hun tok opp kampen for jenteskoler bare elleve år gammel. Og hun var bare en hårsbredd fra å betale den ultimate prisen.

Hennes mot er overveldende for kvinner som meg, som sitter i trygge Norge og frykter reaksjoner fra «miljøet» om vi skulle ta opp sårbare tema. Når en så ung jente kan gi en så dyptgripende lekse til sofaaktivister, fortjener hun all den æren hun kan få.

En anerkjennelse av Malala, er en anerkjennelse av hennes far. For selv helter fostres.

Lærer Ziauddin Yousafzai er en av Pakistans modigste fedre. «Du er min stolte datter». «Jeg er stolt av deg» hvisket han inn i øret hennes da han fant henne på sykehuset etter at hun hadde blitt skutt. Det var han som plantet utdanningsfrøet og det er han som har næret hennes kamp.

Hetsen fra sine egne

For et stolt øyeblikk dette er for pakistanere, om de bare klarer å gripe det! Pakistanere steller sjelden pent med heltene sine. Mange har hetset Malala, og kalt henne for vestens agent.

Pakistans siste og eneste nobelprisvinner, Abdus Salam, vant nobelprisen i fysikk i 1979, men ble aldri anerkjent i sitt eget hjemland. Han hadde feil religion. Han var ahmaddiya-muslim, og disse ble proklamert ikke-muslimer av myndighetene i 1974.

Han forlot landet i protest, men ble gravlagt i Pakistan. På gravstøtten sto: «Første muslimske nobelprisvinner». Det sto ikke lenge. Ordet muslim ble fjernet etter pålegg fra myndighetene.

Det var en konsekvens av mangel på utdannelse og ikke minst dannelse. Utdannelse gir nye perspektiver, og gjør en i stand til kritisk tenkning. Det handler ikke bare om å kunne lese skilter og innholdsfortegnelser, det handler om å åpne døren til en verden av kunnskap og ideer. Kontekst og diskurs, rett og urett. Gjøre opp sine egne meninger og stå imot dogmer. Utdannelse er selve ryggraden i all frihets- og fredskamp, og mange pakistanske jenter briljerer på skolene i landet. De sier ifra.

Bombet skolene

Nettopp derfor valgte Taliban å bombe i stykker hundrevis av jenteskoler da de startet sin offensiv nord i Pakistan i 2007. I 2009 meldte offentlige kilder i byen Swat, hvor Malala kommer fra, at jentenes deltagelse på skolen falt fra 120 000 til 50 000 på ett år.

Skal du kontrollere et folk, kontrollør kvinnene. Å gi kvinnene utdannelse, og dermed risikere at de får en stemme, at de ikke lar seg underkue, og at de viderefører kunnskapen til sine barn, det er terroristenes og undertrykkernes største frykt. Jenter som Malala har slått til der det smerter mest.

I morgen kan verden sende en klar melding til alle de som frarøver jenter muligheten til å utdanne seg. De som forgifter drikkevannet, bomber eller gasser jenteskoler. De som lar sønnene gå på skolen og døtrene bli hjemme. For alle verdens Malala-er - de i Pakistan, Afghanistan, India og andre steder i verden, vil det være et signal om at deres kamp er viktig.

Vår tids slaveri

Kanskje den viktigste kampen i vår samtid. En tid da kvinner voldtas som krigsvåpen, dør i titusentalls i barsel, nektes skolegang og grunnleggende rettigheter og tvinges inn i trafficking og sexhandel. Vår tids slaveri, ifølge journalisten Nicholas Kristof.

Malala er blitt pakistanske jenters største symbol på frigjøring gjennom utdanning. Hennes største seier, nobelpris eller ikke, er å holde liv i deres drøm om utdannelse.

Flere artikler

 1. Norske muslimer hyller Malala:  - Vi trenger jenter som henne

 2. Du er min vinner, Malala

 3. Malalas far: - Vi er så stolte av henne

 4. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

 5. Malala hylles og kritiseres i hjembyen

Fra andre aviser

 1. Eks-talibangruppe truer Malala

  Bergens Tidende
 2. Jentenes modige stemme

  Bergens Tidende
 3. Talibans unge utfordrer

  Bergens Tidende
 4. Malala Yousafzai: Talibans unge utfordrer

  Bergens Tidende
 5. Nobels fredspris til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

  Bergens Tidende
 6. «Malala bør understreke at islam fremmer utdannelse»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder