INN I REGJERING: Frps Anders Anundsen blir ny justisminister. Det bekrefter sentrale kilder til VG. Foto: SCANPIX

Kilder til VG: Anders Anundsen (Frp) blir justisminister

I fire år har han ledet opposisjonens kritikk av regjeringen. Nå blir Anders Anundsen selv justisminister.

Publisert:

Det får VG bekreftet av sentrale kilder som kjenner utnevnelsen. Dermed får den populære Frp-politikeren akkurat den jobben mange har spådd at han ville få. På VGs statsrådkabal har Anders Anundsen som justisminister vært den tredje mest populære kandidaten - uansett parti.

Bare Bent Høie som helseminister og Siv Jensen som finansminister har folk hatt større tro på: 33,5 prosent har svart at han ville bli justisminister når Frp nå for første gang skal inn i regjering.

Anundsen er den første statsråden VG får bekreftet i Frp, bortsett fra Siv Jensen. Det kan tolkes som et tegn på at han er et sterkt kort for partiet. I Høyre ble det tidlig klart at partiets sterke kort Bent Høie skulle inn i regjeringen som skal ledes av Erna Solberg (H).

Tydelig profil

Anundsen har de siste fire årene vært en av Stortingets mest tydelige profiler. Som leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen har han ledet Stortingets kritikk av regjeringen i flere saker.

Som komiteleder sørget Anundsen for at flere statsråder ble innkalt til åpen høring i komiteen. Både utenriksminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Trond Giske og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ble grillet om nære forhold til personer de eventuelt kunne være inhabile i forhold til.

22. juli-komiteen

I tillegg var han nestleder i stortingskomiteen som ledet arbeidet etter rapporten fra 22.julikommisjonen.

Anundsen har vært stortingsrepresentant for Vestfold Frp siden 2005. De første fire årene var han medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Siden 2009 har han ledet Stortingets kontroll og konstitusjonskomite.

Han har fått mye skryt for jobben han har gjort som komiteleder, og VG er kjent med ledelsen i flere departementer har nærmest ønsker seg Anundsen til sitt departement.

Anders Anundsen var i våres kandidat til å bli nestleder i Frp, men trakk seg da Per Sandberg varslet at han ville fortsette.

LES MER: Brende sier ja til å bli utenriksminister

Widvey kulturminister
Ifølge Aftenposten skal Høyres Thorhild Widvey blir kulturminister. TV 2 meldte mandag kveld at Torbjørn Røe Isaksen blir ny kunnskapsminister.

I tillegg er det klart, som VG skrev fredag, at Bent Høie (H) blir helseminister og Siv Jensen (Frp) finansminister. Jan Tore Sanner (H) blir kommunalminister med ekstra ansvar for fornying, noe NRK meldte først før helgen. Dette har flere andre medier, også VG, fått bekreftet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder