KAN HUN OVERTA? Anna Helene Kjos (32) er datter av Norwegian-sjef Bjørn Kjos, og pilot i samme selskap. Han vil ikke spekulere i om hun kan ta over selskapet, men mener hun er kapabel hvis styret plukker henne ut. Foto: Kristian Helgesen , VG

Norwegian-sjefen om å la datteren ta over: Bjørn Kjos: – Er Anna den beste kandidaten får hun jobben

Bokaktuelle Bjørn Kjos (69) hevder han ikke har tenkt på noen arvtager, men tror datteren Anna Helene Kjos hadde fikset jobben.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ga Norwegian-sjefen Bjørn Kjos (69) ut selvbiografien «Høyt og lavt», der han blant annet skriver om sin egen barndom og oppvekst, men også om intriger innad i et av Europas største lavprisselskaper.

I forbindelse med bokutgivelsen gjestet han VGTV-programmet «Mads», og ble av Mads A. Andersen stilt til veggs med spørsmål om hvem som er i førersetet som mulig arvtaker av selskapet – selv om han foreløpig ikke har noen planer om å pensjonere seg.

Bokanmeldelse av «Høyt og lavt»: Storebjørn kan alt

– Anna hadde sikkert klart det

Fordi Norwegian er et børsnotert selskap er det opp til styret og besette stillingen den dagen Kjos må gi fra seg spakene, og næringslivstoppen hevder bastant at han ikke har sett for seg en arvtager.

SELVBIOGRAFI: Bjørn Kjos nye bok har fått navnet «Høyt og lavt». Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Det sies jo at en god leder skal peke ut sin etterfølger, gjør det ikke det?

– Det er ikke jeg så enig i. Jeg tror en god leder lar styret plukke ut etterfølgeren.

– Hva med datteren din, Anna. Hun er flyver i Norwegian?

– Ja, en fantastisk flink jente, men det er styret som skal plukke ut noen, det er ikke Bjørn Kjos. Men hun hadde sikkert vært kapabel hun, til hva som helst, sier Kjos.

Se VGTV-intervjuet her: «Mads»: Bjørn Kjos

Han beskriver lederjobben som «et tøft sete å sitte i», men innrømmer at det er alltid er stas når barna gjør det bra.

– Anna hadde helt sikkert klart det også, sier han, og fortsetter:

– Men hun må jo ville det. En sånn type diskusjon har jeg aldri hatt med henne, fordi det for meg er en selvfølge at hvis du er et børsnotert selskap er det styret som må velge. Er hun den beste kandidaten får hun jobben, men jeg har ikke en gang tenkt på det, hevder han.

Bjørn Kjos om fremtiden: – Ingenting varer evig

Følte seg sveket

I boken skriver Kjos også om en episode der han følte seg sveket av fem ansatte som reiste til Bodø for å sette en stopper for selskapets langdistansesatsing.

– Akkurat den seansen likte jeg dårlig, det skal jeg erkjenne, og det er jo normalt oppegående folk. For meg har dette passert, men jeg synes det var riktig å skrive det sånn som jeg opplevde det, for dette er min bok. I retrospektiv er jo dette en bagatell i den store sammenhengen.

Han forteller også om et ganske opphetet styremøte i 2003, der to av Norwegians styremedlemmer ville sparke ham som administrerende direktør.

– Det er jo styrets privilegium å sparke en daglig leder. Det var spørsmål rundt hva slags strategier vi skulle velge for veien fremover, og det var veien fremover vi var veldig uenige om, forklarer han.

– Frykter du ofte for din egen posisjon?

– Nei, hvis det er noen andre som kan dra Norwegian bedre enn meg er de jo hjertelig velkommen.

Husker du dette? Dette strides pilotene og Norwegian om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder