SVARKLAR: Helseminister Bent Høie (H) må svare kontrollkomiteen på hva han har sagt om tomtevalg til medlemmer i helseforetakene i Midt-Norge. Foto:Roger Neumann,VG

Høie-saken til kontrollkomiteen

Professor: Demokratisk overgrep

Lederen av Stortingets kontrollkomité er lei av helseminister Bent Høies (H) ikke-svar på vanskelige spørsmål. Nå krever Kolberg sannheten på bordet.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag sender etter planen Stortingets kontrollkomité et brev til Høie. Innholdet skal besluttes i et møte samme dag, men spørsmålet er i bunn og grunn enkelt:

– Vi opplever at Høie ikke gir et klart svar på hva han har sagt om tomtevalg til representanter fra Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal. Vi finner det derfor nødvendig at kontrollkomiteen stiller spørsmålet, sier kontrollkomiteens leder Martin Kolberg til VG.

Han mener dette er viktig fordi Høie har en lov å forholde seg til, og det er komiteens jobb å sjekke at han faktisk følger loven.

Kritikerne i Kristiansund frykter han har gitt så sterke signaler om hvor sykehuset i Møre og Romsdal skal ligge at det oppfattes som en ulovlig instruks.

– Vi vil vite innholdet og formen på den dialogen Høie har hatt med Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal, sier Kolberg.

KLAR TALE: Leder i kontrollkomiteen Martin Kolberg (Ap) krever svar på hva, når og hvordan Bent Høie har kommunisert med helsetopppene i Midt-Norge om plassering av nytt sykehus. Foto:Frode Hansen,VG

– Vil dere også ha svar på om Høie har hatt møter med navngitte personer i helseforetakene for å fremme sin sak?

– Nei, vi stiller dette som åpne spørsmål og regner med å få svar på dem. Det tar normalt en ukes tid, sier Kolberg.

Les også: Høie beskyldes for manipulasjon.

Onsdag skal styret i Helse Møre og Romsdal stemme over tomtevalg utenfor Molde eller utenfor Kristiansund. Torsdag skal styret i Helse Midt-Norge gjøre det samme, og fredag skal etter planen Høie gjennomføre foretaksmøte i Helse Midt-Norge der plasseringen bankes gjennom et døgn etter anbefalingen kommer.

– Er det forsvarlig at Høie avgjør plasseringen før han har svart kontrollkomiteen?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Kolberg.

Svare på uklarheter

Helseminister Bent Høie, som kritikerne vil granske, vil ikke si til VG hva han har sagt om tomtevalget til de lokale helsetoppene, men sier han ser frem til å svare komiteen på det:

– Jeg kommer selvsagt til å svare kontrollkomiteen på alle spørsmål den må ha, og jeg ser også på det som en god anledning til å svare på en del uklarheter, sier Høie til VG.

– Rekker du å svare før du gjennomfører foretaksmøtet fredag som kan avgjøre tomtevalget?

– Det må jeg ta stilling til når jeg ser spørsmålene fra komiteen, men det er ikke noen forutsetning for å ta en beslutning om tomtevalget at jeg har svart på spørsmålene, sier Høie.

Demokratisk overgrep

Bjarne Jensen, professor i forvaltningsøkonomi ved Høgskolen i Hedmark, er rystet over tempoet Bent Høie legger opp til:

– Det er et demokratisk overgrep å kjøre gjennom denne prosessen med det tidstempeoet det her er lagt opp til. Det er vanskelig å forstå at man kan legge opp dette i et slikt tempo uten at utfallet er bestemt på forhånd, og at det allerede er truffet en beslutning i departementet, sier Jensen til VG.

Han er skremt over prosessen som kan føre til at hans gamle hjemby mister sykehuset sitt:

– Det virker som om de fjernet utrederen av saken kort tid før utredningen kom, i tillegg er det fjernet både styremedlemmer, styreleder og administrerende direktør i regionforetaket som skal treffe beslutningen. At dette er en unaturlig prosess er hevet over enhver tvil, sier Jensen.

Helseminister Bent Høie avviser kritikken:

– Dette viser at professoren har liten innsikt i denne prosessen. De endringene som har skjedd i ledelsen i Helse Midt-Norge har ingenting med denne saken å gjøre, sier Høie.

– Kritikerne dine mener at flere helsetopper i Midt-Norge er presset ut de siste året fordi de ikke ville legge sykehuset til Molde.

– Mange av disse påstandene er klart tilbakevist, også av aktørene som er involvert. Eidsviks avgang har sammenheng med denne saken, men hun har senest i dag bekreftet at hun trakk seg frivillig, sier Høie.

– Føler du deg trygg på at denne saken blir endelig avgjort dersom det kommer en avgjørelse i foretaksmøtet fredag?

– Det er avhengig av avgjørelsene i styremøtene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Men hvis det ender med et vedtak i foretaksmøtet fredag vil det være et endelig valg mellom de tre tomtealternativene, sier Høie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder