SNART SLUTT: Kristiansund sykehus kan bli nedlagt etter prosessen som førte til at Bent Høie (H) fikk lagt et nytt fellessykehus til Høyrebyen Molde.
SNART SLUTT: Kristiansund sykehus kan bli nedlagt etter prosessen som førte til at Bent Høie (H) fikk lagt et nytt fellessykehus til Høyrebyen Molde. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Kristiansund-leger: Hevder kollega uttalte: «Nå er neste direktør som skal gå; Astrid Eidsvik!»

Publisert: Oppdatert: 15.01.15 10:44

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Bare timer etter at Trond Michael Andersen ble presset ut av direktørstolen skal en av legene ha varslet at Molde-tilhengernes største trussel Astrid Eidsvik var neste direktør som skulle ut.

Det er Tidens Krav som kommer med ny og oppsiktsvekkende informasjon som enda en gang kobler den brå sparkingen av Trond Michael Andersen med at Astrid Eidsvik ble presset ut.

VG skrev tirsdag om sykehusspillet (krever innlogging), og hvordan tillitsvalgte leger i Helse Midt-Norge forsøkte å få direktør Trond Michael Andersens hjelp til å fjerne Astrid Eidsvik som sjef for utredningen av nytt felles sykehus i Nordmøre og Romsdal.

Da Andersen nektet vendte de tillitsvalgte seg mot Andersen, og sendte et brev til helseminister Bent Høie. Da sparket Høie i praksis både Andersen, og styrelederen som stilte seg lojalt bak direktøren.

Tillitsvalgte i kronikk i rbnett: Andersens avgang skyldes at han ikke mestret jobben.

Slår sprekker

Både Helse Midt-Norge og Bent Høie, som i det skjulte har støttet Molde, nekter for at sparkingen av Andersen hadde noe som helst med Astrid Eidsvik og striden om tomtevalg å gjøre.

Men i torsdagens utgave av Kristiansund-avisen Tidens Krav slår to nye leger sprekker i den forklaringen:

Den tirsdagen Andersen fikk sparken deltok de to legene på legeforeningens tillitsvalgtkurs «I samme båt» på hurtigruteskipet Finnmarken. På kurset deltok også Molde-tillitsvalgt Bernd Müller.

De to legene Kenneth Swan og Eigil Sandvik forteller om meget hektisk telefonaktivitet fra Müller gjennom tirsdagen:

– Utpå dagen ble det kjent at også Andersen hadde sagt opp. Noen av deltagerne var kommet inn igjen i konferanserommet og var i ferd med å sette seg for et nytt foredrag da Müller utbrøt: «Nå er neste direktør som skal gå; Astrid Eidsvik!»

- Jeg husker det meget godt fordi jeg reagerte på uttalelsen som både malplassert og veldig krass. Det var nå voldsomt da, tenkte jeg, men jeg reflekterte ikke der og da over rekkevidden av det han sa. Jeg opplevde det litt på siden, egentlig, sier Swan til TK.

Stolt av avgangen

– Müller henvendte seg ellers ikke til noen spesielt, men var tydelig oppstemt og fornøyd med situasjonen, fortsetter Swan.

Til VG bekrefter han den spesielle opptredenen:

– Det var som om han var veldig engasjert i, og stolt over avgangen, og nærmest bare brøt ut med uttalelsen om Eidsvik, sier Swan.

Han sier han reagerte på uttalelsen, og har nevnt den for noen personer i ettertid. Et slags svar fikk han først denne uken:

– Det var da jeg leste VG tirsdag at sammenhengen ble tydelig for meg, at han hadde en rolle i avgangene, sier Swan.

Han var på legeseminaret som praksiskonsulent i Helse Møre og Romsdal, og er nå varatillitsvalgt for allmennlegene i Kristiansund.

Kollega Eigil Sandvik var ikke kommet inn da uttalelsen falt, men husker at han delte bord med Müller under lunsjen tidligere på dagen, på et tidspunkt der Andersen fortsatt ikke hadde gått av.

– Jeg husker at Müller snakket om at det burde vært reist mistillitsforslag mot Astrid Eidsvik. Begrunnelsen hans var at hun kun tilgodeså Ålesund sykehus, forteller Sandvik til Tidens Krav.

«Fikk stoppet Bernd»

Fagforeningene har senere vært opptatt av å tone ned Müllers rolle i fjerningen av Andersen. I Molde har man vært opptatt av at Muller ikke ble knyttet også til Eidsviks avgang. Det var Britt Roald i Romsdal regionråd som fikk oppgaven med å holde Müller unna mediene i dagene etter at også Eidsvik trakk seg i protest. I en rekke SMSer til Torgeir Dahl som Tidens Krav har gått gjennom skriver Roald blant annet:

«Har stoppet Bernd fra å gå direkte på NRK! Styremøte kl. 19 som bestemmer konst.»

«Bernd har brutt avtalen. NRK Møre og Romsdal, men bare om mistillit».

Bernd Müller ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg anser det som naturlig at jeg vil bli utspurt om hele sakskomplekset i en stortingshøring og ønsker derfor ikke å uttale meg om dette nå, sier han til Tidens Krav.

Denne artikkelen handler om