Vil betale boten til Nobel-stormeren

Staffan Forsberg (53) vil betale boten Adán Cortés Salas fikk etter å ha stormet nobelprisutdelingen i går.

  • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

Boten Adán Cortés Salas (21) fikk etter å ha kommet seg opp på scenen da Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottok sine nobelmedaljer, er på 15.000 kroner.

Nå vil svenske Staffan Forsberg (53) betale boten.

- Bra

Forsberg har ingen relasjon til Mexico utover noen meksikanske bekjente, og mener markeringen til Salas var viktig for å få oppmerksomhet rundt situasjonen.

- Jeg har fulgt informasjonen som har kommet fra Mexico om de drepte studentene, og jeg mener at myndighetene ikke har gjort det de har kunnet for å finne ut hva om har hendt med dem. Derfor mener jeg det er bra at han markerte seg for å få oppmerksomhet rundt det som har skjedd, sier Forsberg til VG.

De drepte studentene Forsberg sikter til er de 43 savnede studentene fra Ayotzinapa i Mexico, som forsvant etter en demonstrasjon mot skolepenger tidligere i år. De er enda ikke funnet.

Ønsker å hjelpe

Forsberg ønsker å hjelpe den meksikanske studenten med å få betalt boten, og mener også at Nobelprisutdelingen var riktig sted for en slik demonstrasjon.

- Jeg mener han valgte et bra sted for å gjøre denne demonstrasjonen, og når han nå får bot tenkte jeg at jeg skulle betale den. Han har kanskje ikke så mye penger. Hvis jeg kan hjelpe han på noen måte vil jeg gjerne det.

Forsberg ønsker nå å komme i kontakt med Salas for å få betalt boten.

Broren takker

I et Facebook-innlegg fra i dag takker broren til Salas, Austin Cortés Salas at de siste nyhetene fra broren er at også en annen person enn Forsberg har betalt boten.

- De siste nyhetene jeg har fra broren min er at han er frikjent, etterat en engel,en anonym person har betalt boten som min bror fikk.

Den egentlige hovedpersonen, Malala Yousafzai, har i ettertid sagt at hun ikke var redd da Salas stormet scenen i Oslo Rådhus med det meksikanske flagget, og ba henne snakke om Mexico.

Salas selv får nå sin asylsøknad behandlet av Politiets Utlendingsenhet, som skal vurdere om han kan bli i Norge eller ikke. Politiet selv har kalt hendelsen i Oslo Rådhus for en «uønsket hendelse».

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Nobel-stormerens nyttårshilsen: – Takk til Norge!

  2. Har samlet inn over 17 000 - betaler boten til Nobel-stormeren

  3. Nobel-stormeren sendes ut av Norge mandag morgen

  4. Nobel-stormeren må bli på mottaket

  5. Nobel-stormeren om sikkerheten: – Jeg gikk bare rett gjennom

  6. Her hilser aktivist-Adán på Malala kort tid før Nobel-seremonien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder