DØDE: Nils Christie skrev blant annet 15 bøker som har blitt oversatt til over 20 språk. Han omtales også som en av Norges fremste samfunnsforskere.
DØDE: Nils Christie skrev blant annet 15 bøker som har blitt oversatt til over 20 språk. Han omtales også som en av Norges fremste samfunnsforskere. Foto:NTB SCANPIX,

Nils Christie død: – En bauta er borte

INNENRIKS

Nils Christie var en av Norges fremste professorer innenfor kriminologi og sosiologi. Denne uken døde han, 87 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 29.05.15 00:59

Nils Christie, som var sosiolog og kriminolog, har skrevet en rekke bøker og vært en ivrig deltaker i samfunnsdebatten.

I sin tid som professor ved universitetet var han med på å etablere faget kriminologi i Norge og i Norden. Christie har fått en rekke priser, nasjonalt og internasjonalt.

Etter krigen var han også en periode journalist i VG.

Kollega og professor ved Universitet i Oslo, Mads Andenæs, sier han og instituttet mottok budskapet om Christies bortgang med stor sorg.

– Det var veldig trist. Men samtidig hadde han levd et liv som hadde vært helt utrolig. Han er en av vår tids største kriminologer, og har også fått internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid, sier han.

- Bauta i norsk kriminologi

Andenæs beskriver ham som en varm og generøs kollega.

– For meg var det en stor glede å sitte sammen med ham for noen år da jeg flyttet tilbake til Norge. Likevel var de mest inspirerende øyeblikkene de gangene man fikk diskutere med ham, sier han.

Forsvarsadvokat John Christian Elden mener Nils Christie vil bli dypt savnet.

– En humanismens bauta i norsk kriminologi og strafferett har falt. Dette var trist å høre, sier han til VG.

Elden får følge av kollega Geir Lippestad.

– Det var en veldig trist nyhet å få. Han har betydd enormt mye for å forstå mennesker som kommer på kant med loven, og at straff må kombineres med tanken om rehabilitering og innsattes rettigheter. Han var tydelig på at noe av det viktigste med straffen var å sette mennesker i stand til å komme tilbake til samfunnet, sier Geir Lippestad.

Han fulgte selv Nils Christie nært i studiedagene.

– Som student fulgte jeg hans forelesninger. De har jeg aldri glemt. En meget dyktig fagmann med et stort hjerte for de som faller utenfor har gått bort, sier Lippestad.

- Modig og flott stemme

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er på reise i USA denne uken. Utenfor marinebasen Kings Bay i delstaten Georgia forteller Stoltenberg at han leste om dødsfallet etter at han landet i Florida torsdag.

– Nils Christie var et enestående menneske som jeg kommer til å savne. Jeg har kjent ham siden jeg var barn. Han har vært en modig og flott stemme i den norske samfunnsdebatten. Han har alltid stått på de svakestes side, han har alltid vært en kunnskapsrik debattant, sier Stoltenberg, som legger til at han også hadde gleden av å kjenner Christie privat.

– Jeg var mye hjemme hos dem på 60- og 70-tallet, sier Stoltenberg, som tidligere har fortalt at han var ungdomskjæreste med Christies datter Anja.

Her kan du lese mer om