AKSJONERTE: PST-betjenter pågrep i dag en mann (48) på Aker Solutions på Fornebu utenfor Oslo. Politioverbetjent Geir Øvstedal usladdet. Foto:MATTIS SANDBLAD,VG

Aker Solutions-ansatt (48) pågrepet av PST og terrorsiktet

Rundt klokken 13.00 gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til aksjon hos Aker Solutions på Fornebu og pågrep en mann i 40-årene.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg kan bekrefte at det er pågrepet en person i dag. Han er siktet for straffelovens 147 c, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsen i PST til VG.

Paragrafen mannen er siktet etter kan gjelde oppfordring til terror, rekruttering til terror, samt gi eller motta opplæring i metoder som kan brukes til terror. Strafferammen er på seks år.

Politiadvokat Signe Aalling møtte pressen klokken 15.30 i forbindelse med pågripelsen:

– Dette går på å spre info som er egnet for den som vil begå terrorhandling. Jeg kan ikke gå inn på hvilken type informasjon det er snakk om, sa Aalling under pressemøtet.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Fersk etterforskning

– Vi vil komme tilbake til hvordan han stiller seg til siktelsen på en senere anledning. Vi følger opp saken tett, fortsatte politiadvokaten.

Hun opplyser at etterforskningen nylig har startet.

Hun vil ikke kommentere mannens posisjon i Aker Solutions eller hvorvidt mannen har bodd i Norge hele livet.

– Jeg forholder meg til at han er norsk statsborger, sier hun

LES: Den etnisk norske IS-kvinnen

Bekrefter

Aker Solutions, et stort internasjonalt selskap som operer i en rekke land globalt, bekrefter pågripelsen.

– Vi har i dag suspendert en ansatt etter at våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer. Politiet har vært orientert om saken, og valgte å pågripe personen i våre lokaler i dag på Fornebu. Da dette nå er en politisak har vi ingen ytterligere uttalelser, sier kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til VG.

LES: Torleif var en av jentene – nå er han IS-kriger

Terrortiltale

Pågripelsen av mannen skjer samme dag som en norsk 24-åring av pakistansk opprinnelse fra Fredrikstad ble tiltalt for terrorforbund med IS.

Fredag ble to andre fremmedkrigere, norsksomaliske Djibril Bashir (30) og norskalbanske Valon Avdyli (28), dømt i Oslo tingrett for sin tilknytning til IS.

Alle tre – 24-åringen, Avdyli og Bashir – kom hjem i januar og februar i fjor med få dagers mellomrom etter lengre opphold i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder